For to måneder siden fik Morten Gade stjålet sin Playstation. Den var koblet op til et Netflix-abonnement, og i dag kan han derfor følge med i, hvad tyven ser på Playstationen, og hvorfra han ser det. Sagen er ikke så enkel, som den lyder, siger politiet, der endnu ikke er rykket ud.

Han ville egentlig bare se en god film med sin kæreste på Netflix en aften i december, men endte – noget overraskende - med at opspore den Playstation, der måneden forinden blev stjålet sammen med værdier for omkring 20.000 kr. fra boligen i Birkerød.

På den Playstation, som 35-årige Morten Gade fik stjålet, er der automatisk adgang til familiens Netflix-konto. En konto, som tyven efterfølgende har brugt flittigt.

»En aften skulle vi se en film på Netflix, og da jeg loggede på undrede det mig, hvad der lå som det sidst sete. Jeg spurgte min kæreste, om det var hende, der havde set filmene, men det var det ikke. Jeg tjekkede efter, hvad der ellers var set for nyligt, og så lå der en hel masse, vi ikke selv har set,« fortæller 35-årige Morten Gade, der til dagligt er ansat i et designbureau.

På listen over »Senest set« var der en lang række afsnit af tv-serien »Venner« samt flere film med Ben Stiller i hovedrollen.

»Man skal kunne have tillid til politiet«

Da det gik op for Morten Gade, at tyven var aktiv på hans Netflix-konto, hentede han vedkommendes IP-adresse. En kode, der kan sammenlignes med et telefonnummer, og som kan lokalisere det område, hvori kontoen bliver åbnet.

Han fremsendte IP-adressen til politiet et par dage før jul med forhåbning om, at politiet så nemt kunne lokalisere Playstationen og de andre stjålne værdigenstande.

Dengang var beskeden fra Nordsjællands Politi, at man ville kigge på sagen. Men intet skete, og efter jul havde Morten Gade stadig ikke hørt fra politiet.

I går, torsdag, fik han så at vide, at han ikke skal regne med, at sagen bliver opklaret.

Forklaringen var manglede ressourcer, og at IP-adressen ikke med sikkerhed fører til indbrudstyven, refererer Morten Gade, der blev så frustreret over meldingen, at han satte sig til tasterne og skrev et Facebook-opslag adresseret til justitsminister Søren Pind (V).

»Det generer min retsfølelse. Det irriterer mig utrolig meget, at der er folk, der stjæler andres ejendele. Sådan noget her skal virke, og man skal kunne have tillid til politiet. Det er en del af vores retssamfund,« siger Morten Gade og uddyber:

»Jeg bliver primært frustreret, fordi de venner, familie og bekendte, jeg fortæller om det her, siger det samme. At jeg nok ikke skal regne med, at der kommer noget ud af sagen. Det er nok det, der er det mest deprimerende, at det er nogens grundholdning til politiet,« siger Morten Gade, som understreger, at hans frustration ikke er rettet mod enkelte medarbejdere i Nordsjællands Politi, men mod systemet og den mangel på ressourcer hos politiet, som han vurderer, hans konkrete sag er et udslag af.

Politi: Vi forstår frustrationen

Hos Nordsjællands Politi har chefpolitiinspektør Magnus Andresen forståelse for Morten Gades opråb.

»Jeg kan sagtens forstå frustrationen og at det krænker retssikkerhedsfølelsen, det er jeg fuldt klar over. Men vi må bare sige, at den her efterforskning ikke er så simpel, som man lige skulle tro. Der er flere komplikationer,« siger chefpolitiinspektøren.

Han forklarer, at Nordsjællands Politi efter Morten Gades henvendelse før jul hev sagen frem for at vurdere, om der skulle sættes ind med en operativ indsats »med det samme.«

Men fordi der er tale om en såkaldt dynamisk IP-adresse, der bliver kørt via et mobilt datanetværk, kan politiet ikke være sikre på, at indbrudstyven er den eneste bruger af den givne IP-adresse. Desuden kræver det en dommerkendelse at undersøge boligen, hvorfra Netflix-adgangen bliver brugt.

»Ikke så ligetil«

»Samtidig er det usikkert, om IP-adressen fører til en hæler, en gerningsmand eller en helt tredje person. Det ville være noget andet, hvis vi stod med et spor, hvor vi med sikkerhed ville komme frem til gerningsmanden,« siger Magnus Andresen og uddyber:

»Der ér altså noget sagsbehandling i det her. Det er ikke så ligetil, som det måske lige kan lyde - og så er det selvfølgelig også et spørgsmål om generel prioritering,« siger chefpolitiinspektøren og henviser til, at politiet også skal håndtere for eksempel personfarlig kriminalitet.

Nordsjællands Politi har dog fundet sagen frem og er nu i gang med at forsøge at identificere indbrudstyven, fortæller Magnus Andresen.

14 dages Netflix-pause

Den melding har Morten Gade også modtaget. I kølvandet på det Facebook-opslag, han torsdag offentliggjorde, blev han ringet op af Nordsjællands Politi og har fået at vide, at man nu tager sagen op.

»Hvis man får fat i ham – hvad end det er indbrudstyven eller hæleren - kommer der måske lidt færre indbrud fremover, hvad end han kan dømmes eller ej. Om ikke andet så er der en utrolig ubegavet hæler, som lærer noget om virkeligheden, alternativt er der en med onde hensigter, der lærer noget om, at man kan blive fanget,« siger Morten Gade.

Netflix-kontoen har dog ikke været brugt de seneste 14 dage, så det er langtfra sikkert, at politiet kan bruge IP-adressen til at få ram på den indbrudstyv eller hæler, der har benyttet sig af kontoen.