En 26-årig mor til to sidder på tredje måned fængslet i Vestre Fængsel, fordi hun ikke vil udlevere sit ældste barn til samvær med faderen.

Kvinden Sascha (efternavnet er redaktionen bekendt, red.) nægter at fortælle myndighederne, hvor hendes fire-årige datter Melissa befinder sig. Hun frygter, at faderen vil bortføre datteren til Libanon, noget han ifølge moderen har truet med i en sms.

Statsforvaltningen har afgjort, at faderen har ret til samvær ca. syv timer hver anden lørdag, og at moderen derfor skal udlevere barnet.

Da hun har fastholdt, at hun ikke vil udlevere barnet til faderen, blev hun fængslet den 7. maj. Det er Fogedretten på Frederiksberg og siden Østre Landsret, der har besluttet, at Sascha skulle i såkaldt forvaring - et tvangsmiddel der ikke er blevet fastsat tidsmæssigt, men som dog højst kan vare i seks måneder.

Nu skal Højesteret tage stilling til, om moderen fortsat skal være fængslet.

Sagen er ifølge Saschas advokat Vivian Jørgensen principiel og kan få stor betydning for den fremtidige behandling af samværssager i Danmark.

Samvær vigtigst

»Problemet er, at man i dag sætter retten til samvær med begge forældre højere end beskyttelsen af barnet mod en risiko for overgreb. I 2007 ændrede man samværsreglerne og kaldte samvær for ’barnets ret’. Man indførte at bopælsforælderen havde pligt til at udlevere barnet, hvis samværsforælderen fik tildelt samvær,« siger Vivian Jørgensen, som mener den danske lovgivning strider imod både Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og FNs Børnekonvention.

»Af Menneskerettighedskonventionen med charter og FNs Børnekonvention fremgår det, at der er en ubetinget ret til beskyttelse mod overgreb og en betinget ret til samvær - betinget af at samværet er til ’barnet bedste’.

Man kan læse ud af FNs notat om fortolkning af ’barnets bedste’, at samværet skal gavne barnets trivsel. I forældreansvarsloven og dens forarbejder har man ligesom byttet rundt på det. Der får man næsten en ubetinget ret til samvær,« siger Vivian Jørgensen.

Melissas far har ifølge Vivian Jørgensen pr. sms truet med at bortføre datteren. Ifølge Vivian Jørgensen har Sascha oplyst, at faderen har slået hende, mens datteren så på det. Politiet har droppet sagen om vold. Hvidovre Avis, der har fulgt sagen, skriver, at det skyldes mangel på beviser.

Far afviser

Faderen til Melissa har ifølge Hvidovre Avis en anden version af sagen, og har sagt, at han ikke har sendt sms’erne med trusler. BT har ikke været i kontakt med faderen til Melissa.

Hverken Statsforvaltningen eller politiet har ifølge Vivian Jørgensen kontaktet Melissas børnehave, der har udtalelser fra Melissa om voldsepisoden: »Man hører ikke barnet, og man har i sagsbehandlingen været ligeglade med sms’er og lægeerklæringer om et stort blåt mærke efter vold. Til gengæld bruger fogedretten de tvangsmidler, de kan, for at få en forælder til at udlevere et barn. Jeg mener, at fogedrettens tvangsmidler (fængslingen, red.) er uforholdsmæssige set i forhold til, hvor lidt samvær faderen har ret til og i forhold til, at det ikke gavner barnet, at mor er i fængsel. Det er efter min mening i strid med menneskerettighederne. Men nu må vi vente og se, hvad Højesteret siger,« siger Vivian Jørgensen.

Det er Procesbevillingsnævnet, der har tilladt Sascha at kære sagen til Højesteret. Ud over Melissa har Sascha en søn på et år, der ikke er omfattet af sagen.