Syvårige Mikkel fra Fredericia kan hverken læse eller skrive, men alligevel modtog han i november et brev fra Skat, hvor der sort på hvidt står, at han skylder 2.988 kroner i restskat. Moderen er rasende og nægter at betale pengene.

»Jeg troede, det var løgn. I starten begyndte jeg faktisk at grine, for man hører jo om forfalskninger og den slags. Jeg troede simpelthen ikke på det – det kan da ikke passe, at min søn skylder penge,« siger Mikkels mor Anni Ravn til BT.

Sagen har sin start i 2011, hvor Mikkels forældre bliver skilt. Siden har faderen undladt at betale de børnepenge, han var pålagt af statsforvaltningen, og Skat har på intet tidspunkt inddrevet pengene.

Det er ellers Skats opgave at tvangsinddrive børnepengene fra faderens løn, når han ikke betaler til tiden. Men Skat har i flere år haft massive tekniske problemer med deres inddrivelsessystem, EFI. Det skal syvårige Mikkel nu bøde for.

»Var pengene nu blevet betalt til tiden i første omagng, eller havde Skat nu bare inddrevet pengene, som de skulle, så havde vi aldrig haft problemet. Men nu skal min søn straffes for deres fejl, det vil jeg simpelthen ikke være med til,« siger Anni Ravn og fortæller, at det ikke handler om beløbet, men princippet.

Artiklen fortsætter under billedet

I 2014 overførte faderen omkring 22.000 kroner, cirka halvdelen af de penge, som han på det tidspunkt skyldte. Og fordi pengene falder på samme tid og i samme år, mener Skat, at Mikkel nu skal beskattes af dem.

Anni Ravn har ugentligt været i kontakt med Skat, siden hendes søn modtog opkrævningen. Flere medarbejder har, ifølge hende, medgivet, at det lyder ’langt ude’, og at der må være tale om en fejl, men at de knap 3.000 kroner skal indbetales, før Skat overhovedet vil overveje at kigge nærmere på sagen.

I en skriftlig klage til Skat forslår Anni Ravn, at de tilbagefordeler de 22.000 på de tidligere år, hvor de jo faktisk hører til.

Men det har Skat afvist i et svar til Anni Ravn, eller det vil sige, de har igen skrevet til hendes syvårige søn, der stadig ikke kan læse. Brevet indledes med ’Skat har modtaget din mors mail, hvor hun på dine vegne anmoder om tilbagefordeling af dine børnepenge.’

Artiklen fortsætte under billedet

I de 39.548 kroner indgår de 22.000 kroner, som pludselig blev overført og et normal bidrag på 1.270 kroner om måneden, svarende til en tredjedel af, hvad der burde blive overført.
I de 39.548 kroner indgår de 22.000 kroner, som pludselig blev overført og et normal bidrag på 1.270 kroner om måneden, svarende til en tredjedel af, hvad der burde blive overført.
Vis mere

»Det er jo grotesk. Og på ingen måde sjovt, men jeg kan næsten ikke lade være med at grine ad det. Det virker helt fjollet at sende ham den slags breve,« siger Anni Ravn.

Men ’der kan ikke gives tilladelse til tilbagefordeling’, skriver Skat til Mikkel Ravn. De begrunder i brevet afvisningen med, at fristen udløb ved udgangen af 2015.

»Jeg ved ærlig talt ikke længere, hvad jeg skal gøre, det er enormt opslidende og helt vildt frustrerende. Det er som at løbe panden mod en mur, hver gang jeg tager kontakt til dem,« siger Anni Ravn og fortsætter:

»Jeg kan umuligt være den eneste i denne situation.  Der var endda en af Skats medarbejdere, der fortalte mig, at de udmærket er klar over problemet, og at de endda får henvendelse fra voksne børn, som pludselig får et skattesmæk på grund af ældgamle børnepenge. Det ønsker jeg da ikke for min søn.«

Skat er underlagt en ’udvidet tavshedspligt’ og kan derfor ikke udtale sig på konkrete personers sager, dog mener de, at de er i deres fulde ret til at opkræve restskatten:

’Ifølge regler og praksis, bliver barnet beskattet på udbetalingstidspunktet’, skriver Skat i en mail til BT. Det er altså selvom, at det er Skat, der har fejlet og ikke inddrevet pengene i tide.

Der er endnu en ting, der undrer Anni Ravn. Hendes søn har et personfradrag, der er højere end det beløb, der blev overført i 2014. Og siden han ikke har anden indkomst, virker det for Anni Ravn ufatteligt, at der overhovedet kan være tale om en restskat.

»Skat har mundtligt indrømmet fejlen over for mig, men alligevel skal jeg betale pengene, før de overhovedet vil overveje at gøre noget ved sagen. Det har jeg bare svært ved at forstå, og jeg ved ikke, hvor meget tiltro jeg har til, at der bliver gjort noget ved det,« siger Anni Ravn, der sidder tilbage med masser af ubesvarede spørgsmål.

»Kan det virkelig være rigtigt, at den eneste konsekvens det her får, er at et barn kommer til at skylde penge allerede som syvårig? Da Skat stadig ikke er i stand til at inddrage pengene, er det jo skruen uden ende. Han vil ende med at blive pålagt en kæmpe restskat, når han bliver ældre.«

Det har Skat ikke svaret på, men de ’opfordrer dog skyldnere til fortsat at afdrage på restancerne’.