Den mest populære app i Danmark lige nu hedder Ask.fm, men den kan nemt misbruges og føre til mobning blandt børn, advarer en mor.

På den populære app Ask.fm, der hitter over det meste af verden, kan brugere stille og svare på spørgsmål fra andre anonymt.

Men Ask.fm kan føre til mobning, advarer Kaja Nymand fra Hårlev, der er mor til en 13-årig pige.

Hendes datter downloadede appen for omkring en uge siden, og kort efter fik hun flere ubehagelige beskeder fra anonyme brugere.

Kaja Nymand oprettede sig derefter selv som bruger og blev chokeret over at se, hvor grov tonen var på det sociale medie.

»Ved du godt at du skal dø imorgen?« og »Håber du kommer ud for en alvorlig ulykke MEGET snart« var nogle af de mest ubehagelige eksempler, Kaja Nymand faldt over.

Hun og datteren har talt meget om sociale medier, og Kaja Nymands datter har tacklet den ubehagelige episode godt, forklarer hun til BT.

»Men jeg er bekymret for de børn, der ikke har nogen at snakke med, når de får beskeder som dem, min datter fik. Havde jeg selv fået de beskeder som 13-årig, var jeg kommet langt ud,« mener Kaja Nymand. Hun understreger, at det ikke er appen i sig selv, der er problemet:

»Min holdning til både Ask.fm og alle andre sociale medier er, at ingen af dem er jo lavet for at skabe splid, had eller mobning. Men nogle unge kan ikke finde ud af at bruge dem efter hensigten. Jeg går ikke ind for forbud, jeg går derimod ind for, at forældre tager ansvar og følger deres børn på de medier, de har fået lov til at være på som for eksempel Facebook, Instagram og Snapchat,« siger Kaja Nymand.

Hun retter en hård kritik mod de forældre, der ikke følger med i deres børns færden online:

»Jeg tror, onlinemobning er så stort et problem, fordi forældrene er usynlige. Hvis børnene vidste, at vi forældre holdt øje fra sidelinjen, ville mobningen ikke være så udbredt,« mener hun.

Ekspert: Børn har aldrig fri fra digital mobning

'Spørgsmål og svar'-apps hitter netop nu – og især blandt børn i alderen 10 til 13.

Det forklarer Jonas Ravn, der er projektleder hos Center for Digital Pædagogik og som holder oplæg om sociale medier på folkeskoler og gymnasier. Han peger på, at anonymitet på nettet på apps som Ask.fm kan være en god ting for børn og unge, fordi de kan få hjælp af andre og tilstå ting, når de ikke står frem med billede.

»De unge er meget nysgerrige, og det betyder meget for deres identitetsproces at finde ud af, hvad andre kan lide. Det kan virke banalt, men for dem er det vigtigt at finde ud af, om andre er til Cola eller Pepsi,« forklarer han.

Men selvom tonen er hårdere på sociale medier end ansigt til ansigt, medgiver han, at de beskeder Kaja Nymands datter har modtaget er over grænsen.

»Det ubehagelige ved digital mobning er, at man ikke har fri på noget tidspunkt – heller ikke når man sidder hjemme hos familien. Der er hele tiden notifikationer på telefonen,« siger han.

Han mener ligesom Kaja Nymand, at et forbud mod den konkrete app ikke vil løse noget:

»Det vigtigste er at sætte fokus på netetik og at lære sit barn, at man ikke skal mobbe, bare fordi der er tale om ansigtsløs kommunikation«.