Villaejer henvendte sig selv til Hørsholm Kommune, der nu har plads til en snes landflygtige i whiskybæltet – 500 meter fra vandet.

I Thisted Kommune må enlige, mandlige asylansøgere affinde sig med at bo i teltlejre, mens det i landsbyen Hammer ved Næstved er en nedlagt skolefritidsordning, der stilles til rådighed for flygtninge. Men i en af Danmarks allerrigeste kommuner er forholdene nu noget ganske andet.

Hørsholm Kommune har således valgt, at ca. 20 flygtninge skal indkvarteres i en over 100 år gammel strandvejsvilla, der i øjeblikket er ved at blive istandsat, så de første kan flytte ind allerede inden nytår. Villaen ejes ellers af en privatperson, der ikke selv har ønsket at benytte sig af de 30 værelser, fem toiletter og tre badeværelser på den mondæne adresse Kong Georgsvej 5 i Vedbæk.

Han har i stedet henvendt sig til Hørsholm Kommune med henblik på at leje lokalerne til de flygtninge, som kommunen er forpligtet til at tage imod. Det fortæller Anja V. Johansen, leder af integrationsindsatsen i Hørsholm Kommune:

»For os er det en kæmpe udfordring at skulle finde boliger til alle, og derfor tog vi også imod tilbuddet om at indgå en lejeaftale omkring ejendommen,« siger hun.

Den store, gule villa blev opført tilbage i 1900, hvor den i årtier blev brugt som rekreationshjem for Dansk Sygeplejeråd. Senere blev den købt af en andelsforening, hvor den fungerede som et bofællesskab, indtil den endnu en gang blev sat til salg i 2012. Udbudsprisen lød dengang på intet mindre end 20 millioner kroner. Der skulle dog et gevaldigt prisnedslag til, før den nuværende køber slog til og købte ejendommen for 12,5 millioner kr. i juni i år.

Herskabsforhold og fin strand

Flygtningene, der skal flytte ind i den mondæne villa, får foruden god plads (693 m2 hus samt en tilhørende grund på knap 6.000 m2) også kort vej til vandet. I en tidligere salgsopstilling kan man således læse, at huset ligger i gåafstand til Øresund og har garage med plads til to biler samt tinglyst strandret. Forholdene er dermed ganske anderledes, end hvad Hørsholm Kommune hidtil har tilbudt flygtninge.

Ifølge lokalavisen Ugebladet er de blevet indkvarteret på f.eks. hoteller og vandrehjem samt et nedlagt plejehjem. Kommunen har tidligere skullet tage imod 67 flygtninge i 2016, men må nu i stedet forholde sig til, at tallet er steget til 102 pga. det stigende antal flygtninge på landsplan.