Ny forskning fra Aarhus Universitet viser, at børn af mødre, der bruger nikotin-præparater under graviditeten, oftere får ADHD end andre. Det skriver metroxpress.

»Der er intet nyt i, at kvindelige rygere oftere får børn med ADHD. Det nye er, at mødre, der ikke ryger, men bruger nikotin-plastre, også hyppigere får ADHD-børn,« forklarer professor Carsten Obel.

Han frygter dog ikke, at det er selve plastrene, der udløser en psykiatrisk lidelse i de ufødte børn.

»Vi tvivler på, at det er nikotinen i sig selv, der giver ADHD. Vi tror snarere, at det skyldes, at de kvinder, som er afhængige af nikotinen, selv har en ADHD-træk, som barnet så arver,« siger professoren.

Sagt med andre ord er det næppe mors smøger og nikotin, som giver børn ADHD. Derimod har kvindelige rygere og eksrygere oftere end andre arvelig ADHD. De bruger - eller har brugt - nikotinen som en slags beroligende ADHD-medicin.

»Folk, som har koncentrationsbesvær og svært ved at holde fokus, oplever, at nikotin hjælper til at holde fokus. De oplever tilsyneladende sig selv som mere velfungerende, når de ryger. De bruger tobak til bedre at samle sig,« forklarer Carsten Obel til metroxpress.

BNB

Læs mere:

Drenge og piger har forskellige symptomer på ADHD 

Støtte til børn med ADHD: Så meget hjælp kan du få 

Voksen med ADHD - her er symptomerne