Hver tredje føler sig mobbet eller sexchikaneret på Den Kongelige ballet. Ekstremt, siger ekspert

Ledelsen mobber balletdanserne. Balletdanserne mobber hinanden. Og en enkelt leder føler sig sågar mobbet af sine underordnede. Sådan er forholdende for de ansatte på Det Kongelige Teaters ballet anno 2012, viser teatrets egen interne undersøgelse, som BT har fået aktindsigt i. 

- Det virker ekstremt alvorligt, når man læser rapporten igennem. Simpelthen fordi, der er så mange, der føler sig mobbede, og fordi det tilsyneladende både sker blandt kolleger, fra chefen og at der sågar er en chef, der føler sig mobbet. Det er virkelig ekstremt, siger Inger Lise Eriksen-Jensen, der i 23 år har rådgivet virksomheder i at forebygge mobning på arbejdspladsen. 

Undersøgelsen er fra april og er lavet efter beskyldninger om massive ledelsessvigt og kokainmisbrug i Det Kongelige Balletkompagni. Her svarer 26 ud af 82 ansatte på Balletten bl.a., at de har været udsat for mobning eller seksuel chikane på teatret de seneste 12 måneder. 

Hvor stor en del der er mobning, og hvor meget der er sexchikane, er dog uvis. Men selvom det ’kun’ skulle være mobning, så er situationen kørt helt af sporet, advarer eksperten. 

- Normalt er det enten kollegamobning eller ledermobning, vi ser - men her er det hele blandet sammen, og derfor tyder det på, at det har fået lov at eskalere, uden man har grebet ind. Og nu står man så med det her meget betændte arbejdsmiljø. De mobbede risikerer at miste tilliden til andre mennesker. De kan blive indelukkede og i værste tilfælde blive syge af det i form af depression, angst eller kronisk stress, siger hun, og forklarer, at teatrets nyligt vedtagne mobbepolitik heller ikke er nok. 

- Mobbepolitikken er langt fra nok. Når jeg ser omfanget af det her problem, så tænker jeg minimum et års hårdt arbejde, hvor man implementerer sin holdninger til mobning i alle niveauer i virksomheden. Det ser desuden ud til, at der mangler en klar plan for, hvem man konkret går til, hvis f.eks. ens leder mobber. Der mangler også noget mere konkret om støtte til både den, der mobbes, den der anklages som mobber og lederen. Når noget er blevet betændt, så skal der støtte til på alle niveauer, siger hun.  

Ekstern lektor i ledelse, Helle Hein, der sidste år afslørede bl.a. kokain-misbrug på Det Kongelige Teater, er ikke overrasket over mobbe-problemet.

- Jeg fik også et stærkt indtryk af, at det var et problem. At balletten nærmest var fragmenteret pga. mobning. Men jeg har svært ved at vurdere, om det er manglende vilje eller manglende kompetencer, der gør at det fortsætter. 

Hos Det Kongelige Teater erkender administrationschef i Balletten, Marianne Bennetzen, at den er gal.  

- Undersøgelsen viser, at det står ret alvorligt til med hensyn til mobning, må vi nok erkende, siger hun og forklarer, at enkelte også har oplevet problemer med sex-chikane. Hun afviser, dog at ledelsen skulle have grebet for sent eller for dårligt ind. 

- Alvorens omfang er først blevet mere klar nu. Vi har lavet en meget kraftig indsats for at ændre forholdene. Man har sat en kulturændrende proces i gang, vi har ansat en psykolog, vi har intensiveret medarbejder-samtaler og vi har lavet trivselsgrupper. 

Har I ikke svigtet som ledelse, når det har kunne få så stort et omfang?

- Nej, jeg synes det er et tegn på god ledelse, at man nu tager det så alvorligt.

Balletmester Nikolaj Hübbe har ikke givet en kommentar til BT, men sagde torsdag aften til Kulturen på TV2 News, at mobningens omfang er kommet bag på ham.

Han forklarede, at fyringsrunden i januar skabte utryghed og danserne delte sig i to lejre, der var for og imod ham som leder.

- Og der tror jeg, at danserne begyndte at bekrige hinanden så meget, at klimaet var rigtig, rigtig slemt. Som leder var det ekstremt svært, fordi det var så personfikseret at mægle mellem danserne, sagde Nikolaj Hübbe til Kulturen på TV2 News.