Når klassekammeraterne er blevet inviteret til børnefødselsdag, men de ikke møder op eller giver besked, om de kommer eller ej, er det 'psykisk vold' mod fødselsdagsbarnet. Det mener Lars Stilling Netteberg, anti-mobbe konsulent i Red Barnet.

Reaktionen kommer efter historien om de to otteårige norske drenge, der var spændte på den fødselsdagsfest, de havde inviteret 13 klassekammerater til, er i de seneste døgn gået verden rundt og skabt stor debat.

Ikke fordi, det var en god fødselsdagsfest - tværtimod. Ingen af de inviterede klassekammerater mødte nemlig op til festen, og for de to drenge blev det, der skulle have været årets bedste dag, det stik modsatte.

Og selvom det ikke direkte er et slag i ansigtet på fødselsdagsbarnet, så minder det meget om vold, mener Lars Stilling Netteberg.

- Udover at det er respektløst, så giver man barnet følelsen af ikke at være noget værd i andres øjne, når man ikke kommer til fødselsdagsfesten eller giver besked, om man kommer eller ej. Det er psykisk mobning, og det har tendens af 'passiv vold', for det svarer til, at man bare vender ryggen til én, der taler til dig, siger anti-mobbe konsulenten.

Og ifølge børnepsykolog Margrethe Bruun Hansen så er det en smertefuld oplevelse for fødselsdagsbarnet, når slikskålene står urørt hen, og sodavandene ikke bliver åbnet, fordi gæsterne aldrig kommer.

- Barnet vil føle sig diskvalificeret. Man vil føle, at man ikke er noget værd i den gruppe, man er med i, siger Margrethe Brun Hansen, der fortæller, at det kan give barnet et dårligt selvværd, hvis fødselsdagsgæsterne ikke kommer på dét, der ellers skulle være årets bedste dag.

- Barnet vil jo føle, at der ikke er nogen, der vil være sammen med det. Og det kan meget nemt udmønte sig et dårligt selvværd, som igen kan føre til forskellige reaktioner hos barnet. F.eks. kan det ende som en enspænder, de kan blive hidsige og voldelige, eller de kan selv begynde at mobbe andre, siger børnepsykologen.

Har du selv været udsat for noget lignende, eller kender du andre, der har været udsat for noget, der minder om denne historie, så vil BT gerne høre fra dig. Skriv til 1929@bt.dk