Elever, som vil fjerne topskatten, er rigmandsunger, mens elever, der vil afskaffe monarkiet, er emobørn. I hvert fald ifølge en grafik på skolevalg.dk. Nu overvejer ministeriet, om satiren skal fjernes i fremtidige skolevalg.

Rigmandsunge, emobarn og hestepige. Det er prædikater, man fik påklistret, hvis man som skoleelev valgte »fjern topskatten«, »afskaf monarkiet« eller »tillad alle hunderacer« som mærkesag i det netop afholdte skolevalg, som 8.- og 9. klasser fra mere end 800 skoler deltog i.

I hvert fald på sitet skolevalg.dk, der har været omdrejningspunktet for det skolevalg, som Undervisningsministeriet er initiativtageren bag, skriver Berlingske.

Men det er respektløst og usagligt over for debattører såvel som elever, mener landsformand for Liberal Alliances Ungdom Alex Vanopslagh (LA).

»Det er respektløst over for debattørerne, der har rejst landet tyndt for at debattere med de her mærkesager, ligesom det er respektløst over for eleverne. De har brugt lang tid på at lave mærkesager og føre saglige kampagner, og så kommer Undervisningsministeriet med noget i en helt anden boldgade,« siger Alex Vanopslagh til Berlingske.

Formålet med torsdagens skolevalg er at udbrede elevers kendskab til demokratiet ved at introducere dem for mærkesager, kampagner og selve valghandlingen, og derfor opfatter Alex Vanopslagh heller ikke grafikken som sjov. I stedet er den usaglig og dum.

»Havde det været et ungdomsparti, havde jeg også ment, det var dumt, men når det er Undervisningsministeriet, som skal fremme en god og saglig debat og i udgangspunktet være objektiv, så er det bare dumt. Jeg kan ikke se det sjove i det, og slet ikke når afsenderen er ministeriet,« siger Alex Vanopslagh.

Men grafikken er tænkt som et satirisk indslag på sitet, og det er ikke kun mærkesager, men også politikere og lærere, der er blevet lavet sjov med, siger ministeriet til Berlingske.

»Grafikken ligger under det, vi på sitet kalder valgflæsk, som er satire, og ikke skal tages alvorligt. Det er ment som ren sjov. Jeg synes, at sitets satire generelt har båret præg af at være et lille, skægt indslag, ligesom bagsiden på mange aviser, men når vi har mødt nogen, der har følt sig stødt eller talt ned til, så har vi reageret på det,« siger ansvarlig for skolevalg Christian Juul Lentz.

Derfor fjernede ministeriet også grafikken fra sitet, da utilfredse elever og ungdomspolitikere henvendte sig. Nu vil ministeriet overveje, om satirisk indhold fremover skal fjernes fra skolevalg.dk.

Næste skolevalg er i 2017.