Hvis forbrugerne vil have bedre miljø og dyrevelfærd, skal de være parate til at betale prisen ved kassen i supermarkedet.

Sådan lyder budskabet fra den nye miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Og hun tror på, at forbrugerne er villige til at betale.

Da Rema 1000 mandag satte prisen op på en liter mælk for at støtte landmændende i mælkekrisen, der plager EU, viste det sig, at det trak kunder til, siger hun.

»Jeg skal til ekstraordinært topmøde 7. september og se på, hvad vi kan gøre på EU-plan, for mælkeproducenterne i de andre lande er også udfordrede. Men det interessante er, hvordan forbrugerne reagerer i Danmark lige nu. Rema har sagt at de tager 50 øre for mælken, og de har fået rigtig mange kunder ind ad døren. Hvor Fakta lavede tilbud på mælk, og det har givet en voldsom storm på de sociale medier, hvor folk holder med landmændene,« siger Eva Kjer Hansen.

Hvad kan sådan noget bruges til?

»Jeg er rigtig glad for, at forbrugerne reagerer på det politiske. Når vi kører en hård politisk kurs om, hvilke sprøjtemidler man må bruge, begrænser det produktionen. Hvis forbrugerne bagefter reagerer ved at købe billigere frugter og grøntsager fra andre lande, så hænger det jo ikke sammen. Og når vi har skrappe krav for burhøns, er det jo rart, hvis forbrugerne kvitterer for det ved at købe de dyrere æg. Der skal være sammenhæng mellem de krav, vi stiller, og forbrugernes ønsker.«

Mange mener simpelthen, at Miljøministeriet reelt er nedlagt, og da du tiltrådte, skrev dagbladet Information i en leder, at ’en dansk miljøtragedie er på vej’. Hvad siger du til det?

»Ja, Information mener, at jeg har indført et ’gylle-orgie’, og Gitte Seeberg fra WWF kalder det en ’horror-plan’. Og det er jo ret forbavsende, at de udtalelser kommer, uden at jeg har fremlagt noget som helst. Jeg har bare sagt, jeg vil skabe beskæftigelse og vækst. Men det hedder Miljø- og Fødevareministeriet, og miljøet kommer først. Før sad man her og byggede nogle sager op, og det gjorde man også i ministeriet på den anden side af gaden, indtil man var klar til at tale sammen. Nu sidder folk ved samme bord fra starten og kan tage hensyn til produktionen. miljøet og naturen samtidig. Det giver bedre løsninger.«

Men du er vel mere landbrugets minister end din forgænger Dan Jørgensen (S)?

»Det er rigtigt, at jeg vil styrke erhvervslivets muligheder. Fødevareindustrien giver rigtig mange arbejdspladser. Ikke bare på gårdene og fiskekutterne, men også på slagterierne og fiskefabrikkerne og andre tilknyttede erhverv. Deres konkurrenceevne skal styrkes, og jeg arbejder på at gennemføre en fødevarepakke. Markedet i Rusland er helt nedsmeltet pga. sanktionerne, og uroen i Kina gør, at det marked er meget ustabilt. Gældsproblenene er helt ekstreme, og vi skal hjælpe landmændene igennem i krisen. Jeg er sikker på, de danske forbrugere gerne fortsat vil kunne købe danske varer, så det er ikke i nogens interesse, at danske landbrug bukker under. Erhvervs- og vækstministeren arbejder på en redningsplan, hvor gæld også bliver afskrevet. Samtidig prøver jeg at finde nye markeder. Jeg skal til Sydafrika med Kronprinsen i november og på eksportfremstød i Kina,« fortæller Eva Kjer Hansen.