KØB PLUS!

Milliarder i sort arbejde: Sådan er de nye regler

Da afdelingschef i Håndværksrådet, Frank Korsholm, kørte sine normale 20 km på arbejde ind til København onsdag morgen, begyndte han at tælle varebiler. Han nåede op på 20 varebiler, men kun én af dem havde fået malet det lovpligtige cvr-nummer på siden.

- Hvis Skat og politiet foretog en razzia på alle danske virksomheder i dag, ville de sandsynligvis kunne hente et tocifret milliardbeløb og redde hele statskassen. Kun de færreste har nået at påføre cvr-numre på bilerne, siger Frank Korsholm, afdelingschef i Håndværksrådet.

Den nye lov om sort arbejde pålægger blandt andet virksomheder at påføre både firmanavn og cvr-nummer på bilerne. Ellers kan det koste en bøde på 5.000 kroner. Men den lovændring er nærmest umulig at forstå for håndværkerne.

- Vi står af på det her, fordi vi kan ikke se, at det virker nogen steder. Det giver bare virksomhederne udgifter til at få sprøjtemalet samtlige firmabiler. Det er helt ude af proportioner og har ingen effekt overhovedet på sort arbejde. Det er kun til gene for erhvervslivet, siger Frank Korsholm.

V: ’Genindfør bolig-job-ordningen’

Håndværksrådet har støttet de andre elementer i den lovpakke om forebyggelse af sort arbejde, som trådte i kraft med årsskiftet. Dvs. både lempelser i reglerne for, hvad vi må hjælpe hinanden med privat, Skats mulighed for at kontrollere virksomheder på privat grunde og reglen om, at der skal opsættes synlige skilte med samtlige virksomheders navne, der er beskæftiget på en byggeplads. Men altså ikke kravet om cvr-numre på gulplade-biler, og det kan Venstres Skatteordfører, Torsten Schack, godt forstå.

- Regeringen måtte allerede før jul lempe kravene for inkasso-biler, men der er rigtig mange andre, der har problemer med den passus. Loven går også for langt, når det handler om, at Skat kan udøve kontrol på privat grund, det er vi arge modstandere af. Det bedste ville være, at man fastholdt bolig-job-ordningen, som regeringen afskaffede pr. 1. januar. Vi ved, at den ordning har betydet, at sort arbejde er blevet vekslet til hvidt, fordi folk har opnået Skattefradrag, siger Torsten Schack.

DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Afstemning

R: ’Vi værner om moralen’


Men den radikale Skatteordfører, Nadeem Farooq, forsvarer de nye regler:

- De nye regler fjerner ikke sort arbejde med et snuptag. Men de er et skridt i retning af at slå fast, at vi ikke vil finde os i det. Når nogle føler sig fristet til at snyde og lykkes med det, så skader det moralen hos os alle. Derfor har det været magtpåliggende for os at ændre lovgivningen, både for at kradse penge ind til mere velfærd og for at værne om Skatteborgernes moral, siger den radikale Skatteordfører, Nadeem Farooq.

Sort arbejde koster hvert år samfundet et tocifret milliardbeløb.


Sort arbejde – sådan er de nye regler

1. Unge under 16 år må lufte hund, passe børn, købe ind, ordne vasketøj og andre af familiens gøremål i private hjem uden at skulle betale skat.

2. Pensionister må udføre arbejde for private personer i private hjem (alt fra små reparationer til børnepasning) for op til 10.000 kr. om året uden at skulle betale skat. Løn udover de 10.000 kr. skal beskattes, men lønindtægt op til 30.000 kr. påvirker ikke folkepensionen.

3. Alle må ulønnet hjælpe familie, venner, kollegaer og naboer med mindre opgaver som indkøb, rengøring, havearbejde, snerydning, havearbejde eller små reparationer. Det vil sige, at hjælp til sædvanligt håndværksarbejde normalt vil være skattefri. Men hvis du får penge for det, eller får en anden arbejdstjeneste for det, så skal du betale skat. Tjenesterne må dog ikke have en væsentlig økonomisk værdi.

4. Hvis du indgår en fast aftale om løbende gensidig udveksling af tjenester med en nabo - hvor du måske gør huset rent for naboen mod at få varer fra vedkommendes butik - så skal du betale skat.

5. Biler på gule plader under fire ton skal have synligt firmanavn eller logo ogcvr-nummer påført begge sider af bilen. Udenlandske varebiler skal have dokumentation for deres registrering i RUT-registeret liggende i forruden.

6. På alle byggepladser - også private - har virksomhederne ansvaret for, at der er opsat et synligt skilt med navnene på de firmaer, der arbejder på byggepladsen.
Allerede indført pr. 1. juli 2012:

7. Regninger på 10.000 kr. og derover skal betales digitalt

8. Skat kan lave kontrol på privat grund

9. Arbejdsudøvende skal kunne vise gyldigt id.

 Tror du, at de nye regler vil fjerne sort arbejde?

Deltag i debatten under artiklen

 

Din kommentar

Kommentarer

Sort Arbejde...

Skrevet af Pia Krogh, Fredag den 15. marts 2013, 16:01

Nej tror langt fra de nye regler duer....Og mange regler bliver jo aldrig fulgt til dør´s alligevel....Spild af tid og penge...Sæt skatten ned....

en ny ommer

Skrevet af christian olsen, Tirsdag den 8. januar 2013, 18:22

endnu en gang synes forslagene inde fra Christiansborg ikke at være gennemtænkte og lugter meget hen ad noget man kan kalde sjusk og uduelighed.
Vi har i forvejen verdens højeste skattetryk og endnu flere regler og afgifter, som især går ud over små eller mellemstore virksomheder, er ikke vejen frem. det har vi prøvet de sidste 6 år og det har kun skabt flere arbejdsløse og større offentlige udgifter.
Så om igen Christiansborg og denne gang gerne, med lidt større respekt for det arbejde i burde udføre derinde.

Fjerner IKKE sort arbejde.

Skrevet af Vagn Madsen, Tirsdag den 8. januar 2013, 11:44

Hvis regeringen virkelig ønskede at fjerne sort arbejde så er løsningerne her :

1. Indfør kædeansvar, - så skal vi ikke læse om underbetalte rumænere som igår,- MEN DET VIL REGERINGEN IKKE.

2. Gør som i England,- indfør en bødestraf på 100.000 kr for at bruge ulovlig arbejdskraft,-det giver milliarder i den engelske statskasse. DET VIL REGERINGEN HELLER IKKE.

Begge forslag kan indføres med EUs velsignelse, - alligevel er Helle og Magrete bange for anmærkninger i deres EU grønspættebog ,- og det går ikke.

Så hellere skat af lommepengene,-det ved vi da hvad er ....

Dumt spørgsmål

Skrevet af Aske, Tirsdag den 8. januar 2013, 11:34

Det var dog et usædvanlig dårligt formuleret spørgsmål. "fjerne sort arbejde" betyder at det blive ikke eksisterende. Selvfølgelig kan ingen regler fjerne det helt.

Når dumhed råder ,tager ondskaben over

Skrevet af lizzi hansen, Tirsdag den 8. januar 2013, 10:58

Når der laves tåbelige love og regeringen straffer befolkningen med bøder der er urimelige, skal Skat fremsende frikort til alle børn der fylder 16 år i det pågældende skatteår.
Så forsvinder det sorte arbejde når børnene hjælper til i hjemmet.

Når skatteordfører Nadeem Farooq,(R) forsøger at forsvare nogle af de mange tåbelige love han er med til at presse ned over den danske befolkning kan det katastrofale resultat blive at befolkningen mister respekten for det danske folkestyre og først begynder med civil ulydighed og senere fremprovokere fascistiske strømninger til skade for hele det danske samfund.
Nadeem Farooq det er landskadelig virksomhed når De med deres manglede kendskab til den danske befolkning fører denne politik,

Sort arbejde

Skrevet af kamma, Mandag den 7. januar 2013, 09:14

Man skal da være dum eller medlem af S R SF regeringen for at tro på at sort arbejde fjernes med de regler.
Vores kære HTS burde komme ind i kampen og gøre noget for at skaffe arbejdspladser frem for at tale om bilfri søbdage og sorte telefoner.

Sort arbejde

Skrevet af kamma, Mandag den 7. januar 2013, 09:14

Man skal da være dum eller medlem af S R SF regeringen for at tro på at sort arbejde fjernes med de regler.
Vores kære HTS burde komme ind i kampen og gøre noget for at skaffe arbejdspladser frem for at tale om bilfri søbdage og sorte telefoner.

Der er hjælp til erhvervslivet.

Skrevet af Allan E, Søndag den 6. januar 2013, 02:10

Tømmerne kan jo flytte virksomheden til Sverige hvis de har hovedsæde i Københavns området.

I Sverige skal virksomheden kun udskrive 20 % moms, mod 25 % moms i Danmark.

Så slipper de også for det pjat. Ud over så står der på BT alle regninger på 10.000 eller derover skal betales elektronisk, men her kan virksomheden jo bare dele dem op på 1 eller flere regninger.

skriv med tus

Skrevet af B.K., Lørdag den 5. januar 2013, 18:05

Det er ingen som behøver male bogstaver og tal på bilen: tag et stykke hvid papir som e 3 cm bred, skriv talerne med tus og klister det på ruden med tappe og så er bilen lovlig.

DDR forsvandt ikke - Danmark er godt bevis for det

Skrevet af B.K., Lørdag den 5. januar 2013, 18:02

DDR's Erik Honecker gik alt for tidligt bort - han kunne har fået mange ideer til totalitær kontrol fra Danmark. Han sider nok deroppe i skyerne og klapper i hænderne af glæde mens han ser ned på sine danske politiker elever- hvad andet kan man tro ellers?

Jeg gad vide om dem i Håndværksrådet har aktier i bogstav/tal fabrikken? Tror de virkeligt at de med denne regel kan stoppe sort arbejde? Hvad kan stoppe en håndværker i at pakke værktøjet i bagagerummet på privat bilen eller på en anhænger og så ud og arbejde?

Nyt forretningsområde for selvstændige erhvervsdrivende!

Skrevet af F.Hansen, Lørdag den 5. januar 2013, 17:33

Har lige hørt, at håndværkere nu udlejer firmabiler til private. Man
kan leje en bil parkeret foran ens bolig på uge basis eller længere
og selv vælge, om det skal være en maler-, tømrer- eller smede model,
når det gælder bilens reklamer og CVR numre.
Det er da ny tænkning og fremskridt i disse tider.

Lærlinge er blevet for grådige / dyre ,, kan ikke opsiges

Skrevet af MP, Lørdag den 5. januar 2013, 15:24

Jeg kan godt forstå at det er svært at finde læreplads / praktikplads som ungt menneske, når man kan ansætte en voksen erfaren og stabil østeuropæer til samme pris.

Lærlingelønnen er blevet for høj, de koster ca kr. 14.000 idag, den burde være 6000 kr.- en lærlingeløn har altid været småpenge, det er ikke meningen at en lærling skal kunne flytte i egen lejlighed, eller køre BMW og på disco hver weekend.

Nu har staten halveret tilskudet til lærlinge fra 70.000.- til 33.000.- kr, så er regeringens opbakningen til uddannelse af de unge er blevet betragtelig mindre, og det er stik imod regeringens målsætning. ?

Det skal gøres nemmere for virksomhederne at kunne komme ud af en lærlingekontrakt. Der kan være mange årsager dertil, men det vil betyde at den lille mester tør binde sig i 4 år, hvis ellers den unge mand er stabil og interesseret i faget. Danmarks små og store virksomheder styrtbløder, så hvis vi skal modtage lærlinge, skal det ikke være stavnsbinding.

Husk, at alt praktik i det virkelige liv er bedre, end at blive uddannet på en teknisk skole, og skrue på nedslidt og gammelt materiel med sløve elever.

Lærlinge er for dyre

Skrevet af John, Lørdag den 5. januar 2013, 16:19

Jeg kender flere enkeltmands håndværkere, som ikke vil hænge på en uopsigelig 4 årig lærlingekontrakt. De små håndværksmestre kender ikke deres ordrebog om 1-2 år, og har ofte kun til dagen og vejen. Derfor er lærlinge blevet for dyre og umulige at komme af med, hvis ordrebogen svigter .... så mange tør ikke ansætte en lærling, så er der nemmere at samarbejde med en anden tømrer og fakturere hinanden indbyrdes, når man har brug for ekstra hænder.

Lærlinge får 14.000 kr og de skal også have fri for at gå på skole, og de er væk i flere uger. Har man fået en doven ustabil lærling, som har fortrudt sin uddannelse halvvejs ogbare vil gøre sin uddannelse færdig, er en intetsigende lærling som kun går i vejen til kr 14.000 pr mdr .... Man kan ikke slippe af men sådan en karl, så er det tidsspilde og en stor udgift for lille mester.

He he

Skrevet af Omnivor, Fredag den 4. januar 2013, 23:48

Ja og du Leon oser langt væk af enten at være dybt medicineret, fuld, skæv eller bare endnu en middelmådig DFér der ytrer sig. Er der mon håb for Danmark med tosser som dig der har stemmeret?????

Selv he he

Skrevet af Michael Nørgaard, Lørdag den 5. januar 2013, 14:15

Og hvad har du så imod DF??. Bare fordi du er ikkedansker, så skal DF straks beskyldes for alt det du ikke forstår, og det er åbenbart RET MEGET!!!!!!.

Bliv dog voksen og rejs hjem.

Voksen?

Skrevet af Michael Pedersen, Lørdag den 5. januar 2013, 18:46

Meget voksen kommentar..

Voksen?

Skrevet af Michael Pedersen, Lørdag den 5. januar 2013, 18:46

Meget voksen kommentar..

uha leve al kontrol

Skrevet af leon, Fredag den 4. januar 2013, 22:24

østblokken har vi set nok astyring fra top til bund i gamle ddr juhuuu cvr nr er fra totitær stat huhaaaaa

Stasi

Skrevet af Ole, Fredag den 4. januar 2013, 20:25

Hvad med også at firmabilerne også skal have telefonnummeret til Skat, så er det meget nemmere at angive andre.

varebiler

Skrevet af Mogens Jensen, Fredag den 4. januar 2013, 18:59

Igen hovedløst

aha.....!

Skrevet af søren johannessen, Fredag den 4. januar 2013, 18:46

hvad med at starte i en helt anden boldgade ? man kunne jo f.eks.gøre det attraktivt at arbejde og ikke skulle be tale verdens højeste skat både direkte og inddirekte..det kunne jo så være at man slap for det meste af det sorte arbejde der findes nu ,men det bliver jo aldrig til noget sålænge man har valgt at tage imod nasserøve sydfra og forgylde kontanthjælpsmodtagere m.m. afskaf noget af dette og sæt så skatten ned det ville jo nok hjælpe på det meste af dette sorte arbejde,hvis man altså vil af med det ?
Nej en god gang brugerbetaling på mange ting og ned med skatten så var det værd at have med at gøre så kunne man jo selv vælge hvad man ville betale til,desværre bliver det aldrig i min tid dette bliver indført..

Ja

Skrevet af Michael Pedersen, Fredag den 4. januar 2013, 23:24

Hvem havde troet at det skulle blive en socialdemokratisk ledet regering der skulle sænke skatten for almindelige lønmodtagere. Glæder mig til skattelettelser næste år.
Utroligt at Venstre nærmest skulle tvinges af deres eget bagland for at ligge stemmer til.

Godt

Skrevet af Michael pedersen, Fredag den 4. januar 2013, 17:04

Godt at der bliver taget nogle initiativer, der er unfair at ærlige selvstændige skal udkonkurreres af dem der snyder.

Og hvad gør en smart håndværker så når der arbejdes sort

Skrevet af Philip, Fredag den 4. januar 2013, 16:23

Ja rigtigt.
Han går sgu da bare ud og lejer en stor varevogn og en trailer hos feks Shell og kører hen og læsser af og flytter så bilen hen på en anden vej eller sidegade og arbejder lystigt sort.

Hvor svært kan det lige være.

Sort arbejde

Skrevet af Ulla, Fredag den 4. januar 2013, 15:53

Jeg syntes det er værst når man ser mange efterlønsmodtagere, arbejde næsten fuldtid med sort arbejde. Så bliver jeg harm. Så kunne de ligeså godt have blevet på arbejdsmarkedet. Sort arbejde stopper ikke med CVR nr. På bilerne.

Reglerne: Et slag i luften!

Skrevet af Sandy Haae Høyrup, Fredag den 4. januar 2013, 15:02

Som jeg har kunnet finde "reglerne" kan skriften lige så godt blive skrevet på undersiden af vognen, eller nederst på siden i lig vognens vægt og lasteevne.
Skrifts typernes "størrelse" tales der IKKE om! Der tales/skrives om "synlighed", men hvor stor skal bogstaverne/tal være?
Synlighed er også, når du ligger dig under bilen og læser nummeret. Kort sagt! Synligt for hvem? Almenheden? Hvem læser fx hvad der står om vægt og lasteevne på bilens side?

På godt dansk! Reglerne er så diffuse, at du med en finger på "beskidt/til møget" arbejdsbil, kan skrive cvr. nummeret.

OVERHOVEDET! Hvem skulle have glæde af et sådant nummer???
Folks skal anmelde, et MANGLENDE nummer? Et FALSK NUMMER, vil være lige så godt! - For hvem kontroller nummeret????

- I mine øjne! Beviser det atter, at folketinget "kun" sidder i henhold til egen indtægt og som et sølle bevis på. At har "ret" til at leve og stemt ind i EU!

Og det fis med! At ALLE medarbejdere skal HAVE legitimation med på arbejde? For at bevise hvad?
Skat er "udsultet" i personale. Og hvad nytter en indsats at få "legitimation" for hvad? Det er kun at ramme den enkelte person, HVAD med dem! DER står bag??????????
Når systemet KUN tager hensyn til EU, er borgeren overladt til sig selv!!!!

Selvsagt! ET slag i luften, for at vise hvad???

Stats tyrani??

Skrevet af Kc, Fredag den 4. januar 2013, 14:28

Tyv tror at hver mand stjæler!

Regler, regler og endnu flere regler. Alt sammen med flere omkostninger for firmaerne.

Nu skal hele den danske befolkning under mistanke, der for reglen om,
at skat uden videre kan invadere privat område, mage til sjofelhed
skal man da lede længe efter.

Jeg kalder det også både sjofelt og usselt, at regeringen skal have
lov til at pinde ud, hvilke venne/familie tjenester, man har lov til at yde
uden skattepligt.

Alt imens dette sker, går de virkelige syndere fri.

Hvorfor finder vi os i dette ryrani?????

Ingen grund til panik

Skrevet af John Spedobjerg, Fredag den 4. januar 2013, 13:44

Rolig nu. SKAT har efterhånden kun lige personale nok til at udøve ministerbetjening. Måske en eller to håndværkerbiler er så uheldige at ryge i, i 2013, men så nok heller ikke flere.

8. Skat kan lave kontrol på privat grund

Skrevet af Niels Henriksen, Fredag den 4. januar 2013, 13:19

Ikke hos mig.... Politiet kan komme ind med en dommerkendelse men Skat har intet at gøre.

Desværre er det meget kutyme at man rammer alle for at ramme de få :(

Det skulle da bare mangle at vi efterses!

Skrevet af Michael Young, Fredag den 4. januar 2013, 13:04

Der er for meget snyderi. Der er for mange som benytter sig af sort arbejde. Det koster arbejdspladser der giver skattekroner. Jeg er 100% enig i at vi skal kontrolleres på alle mulige måder, for at komme dette svineri til livs. Det er dårlig moral at ikke give tilbage til samfundet når man får så i retur. Vi har et af de bedste land at leve i.