Mens Mærsk er kendt for at have skænket København bl.a. et operahus, så holdt rigmanden Herman Salling pengene noget tættere ind til kroppen.

Han var en af Danmark rigeste mænd. Formuen, der ved hans død i 2006 lød på omkring 20 mia., blev især skabt på stiftelsen af Dansk Supermarked sammen med A.P. Møller-Mærsk. Det var nemlig Herman Salling, der fik idéen til at introducere danskerne for lavprisvarehuse i form af Føtex og Bilka og discountbutikker som Netto.

Men selv om millionerne - og i de senere år milliarderne - rullede ind på hans bankkonto, så væltede Herman Salling sig ikke i penge. Faktisk var han yderst sparsommelig.

Det fortæller Jan Cortzen, der er tidligere chefredaktør på Dagbladet Børsen. Han har skrevet en bog om Salling og har ved den lejlighed mødt Salling flere gange.

Selv om Salling selv stod bag lavprisvarehusene Føtex og Bilka, så var det bestemt ikke der, han handlede. I stedet foretrak han den billigste af sine forretninger.

- Han levede asketisk. Han indprintede over for Karin Salling (hans 3. kone) på et meget tidligt tidspunkt i deres ægteskab, at der kun skulle handles i Netto. Ikke i Føtex, ikke i Bilka og slet i varehusene eller stormagasinerne. Kun i Netto, fortæller Jan Cortzen, der også selv har oplevet Sallings sparsommelighed.

- Hver gang, jeg mødte ham, så skulle det foregå i Dansk Supermarkeds hovedsæde i Højbjerg ved Aarhus. Det skulle altid være klokken 8 om morgenen. Og det eneste, han kunne tilbyde var en kop lunken kaffe i et plastikbæger fra Bilka. Sådan var det hver gang, fortæller Cortzen.

Samme lunkne kaffe blev i øvrigt serveret ved Sallings berygtede lørdagsmøder. Hver lørdag kl. 8 året rundt holdt Salling møde med samtlige chefer for indkøbsafdelinger m.v. i Dansk Supermarked. Den gamle købmand var kendt for at have en hård ledelsesstil, og han accepterede ingen afbud. Salling mente, at hvis medarbejderne i butikkerne kunne arbejde om lørdagen, så kunne cheferne også.

Sallings sparsommelighed gav sig ikke kun til udtryk i de hjemlige indkøbsvaner. Han holdt generelt pengene tæt til kroppen. Modsat f.eks. Mærsk var milliardæren Salling ikke kendt for at skænke store donationer.

- Det var meget sjældent, at han donerede noget som helst til f.,eks unge under uddannelse eller legater eller udsmykning. I Sallings tid blev der sparet. Og det har jo præget koncernen og hele hans måde at lede den virksomhed på, fortæller Cortzen.

Der var dog et par områder, hvor Herman Salling yndede at bruge penge. Det ene var på hans 24 år yngre hustru Karin Salling. Ifølge parrets ægtepagt fik fru Salling både brillanter, minkpelse, dyre ure, ejendomme og galopheste af sin mand. Det fremgår af en artikel i Ekstra Bladet fra 2005.

Galopheste var Sallings anden last. Han havde interessen for væddeløb efter sin far, grundlæggeren af Salling Magasinerne Ferdinand Salling, og delte den i de senere år med sin kone, Karin.