Havet omkring Danmark ventes om 85 år at være steget op til 0,80 meter, viser en ny rapport fra Miljøministeriet. Det er »dyster læsning«, siger miljøministeren.

Vandstanden i Danmark vil om 85 år være steget med 70 til 80 centimeter. Og storme vil jævnligt få havvandet til at vælte ind over landets kystbyer. Det fremgår ifølge Politiken af en endnu ikke offentliggjort rapport fra Miljøministeriet.

Holder rapportens konklusioner stik, så vil Danmark ende på en top fem over de europæiske lande, der har de højeste skadesomkostninger set i forhold til landets bruttonationalprodukt.

»Det er dyster læsning, og var man ikke bekymret i forvejen, bliver man det virkelig nu,« siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S) til Politiken.

Det er ifølge rapporten især kystbyer som København og Esbjerg og fjordbyer som Roskilde og Aalborg, der vil blive ramt.

For eksempel vil hovedstaden i år 2100 flere gange hvert år opleve en vandstand på 1,7 meter over normalen. Det er hidtil kun sket hvert 500. år.

Esbjerg ventes hvert femte år at få en vandstand på mere end fire meter over normalen, viser rapporten, som kobler data fra FNs Klimapanel med dansk forskning.

Brancheorganisationen Forsikring & Pension vurderer, at det vil koste kommunerne 15 til 20 milliarder kroner at ruste sig mod klimaforandringerne.

Københavns Kommune har planer om at bygge to store diger, som skal beskytte mod stormflod, men mange steder har borgere med bolig ud til kysten selv ansvar for at sikre sig mod vandmasserne.

Kommunernes Landsforening (KL) foreslår, at det bliver kommunernes ansvar at stå for kystbeskyttelsen.