Et ekspertudvalg har ikke fundet beviser for, at hjerneforskeren Milena Penkowa har optrådt videnskabeligt uredeligt i to sager.

Hjerneforskeren Milena Penkowa har ikke optrådt »videnskabeligt uredeligt« i to klagesager, som en forsker og Københavns Universitet har rejst mod hende. Det konkluderer eksperterne fra Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU).

Den ene sag drejer sig om, hvorvidt Penkowa har optrådt uredeligt i forbindelse med angivelse af antallet af anvendte rotter i et forsøg, som hun omtalte i en artikel. Den anden sag drejer sig om, uredelighed i forbindelse med udgivelsen af 15 videnskabelige artikler.

De syv medlemmer af UVVU har ikke fundet beviser på, at Penkowa har handlet videnskabeligt uredeligt i de to sager.

UVVUs afgørelser bør få betydning for den straffesag, som er rejst imod Penkowa, mener hendes advokat, Kåre Pihlmann, som har sendt de to afgørelser til Københavns Politi og spurgt, om de giver anledning til overvejelser i sagen mod Penkowa.

Straffesagen drejer sig om netop rotteforsøg, og Milena Penkowa er anklaget for at have forfalsket dokumenter over for Københavns Universitet for at få muligheden for at opnå doktorgrad, professorat og forskningspriser.

UVVU skriver i sin afgørelse, at det ikke med sikkerhed kan slås fast, at Milena Penkowa ikke udførte de omtalte forsøg på rotter, ligesom det heller ikke kan udelukkes, at nogle forsøg blev udført helt eller delvist uden for Danmarks grænser

I sagen om de 15 videnskabelige artikler ændrer UVVUs konklusion ikke noget nævneværdigt, da Københavns Universitet har allerede draget konsekvensen af, at UVVU tidligere har kendt Milena Penkowa skyldig i to andre sager om videnskabelig uredelighed.

»Vi har fra starten sagt, at vi tog sagen meget alvorligt og ville vende hver en sten. Vi satte derfor et uafhængigt internationalt panel til at lave en omfattende kortlægning af al Penkowas forskning. De fandt tegn på uredelighed, og vi overgav sagen til UVVU. Tidsfaktoren har imidlertid gjort det vanskeligt for UVVU at vurdere sagen,« siger prorektor for forskning ved Københavns Universitet Thomas Bjørnholm i en pressemeddelelse.