Et blindt ægtepar fra Nordjylland kan ikke få deres førerhunde med på en bustur til Bornholm. De er blevet afvist af to forskellige rejseselskaber. Nu må de udskyde deres bryllupsrejse på ubetemt tid.

Michelle og Esben Andersen havde glædet sig til en romantisk bryllupsrejse til Danmarks solskinsø, Bornholm. Bare de to og deres to førerhunde Rex og Rama.

Men der bliver ingen gåture langs stranden, afslapning i poolen og udflugter til rundkirker og røgerier for det nygifte par. De må i stedet blive hjemme i Aalborg. De to rejseselskaber, de har forsøgt at booke rejsen hos, vil nemlig ikke have deres førerhunde med på turen.

»Jeg har tidligere kunnet se, og er nu kommet ind i de blindes verden. Her kan jeg se, hvor uretfærdigt det er. Man bliver udelukket fra forskellige ting, fordi man er mere til besvær, end man er til gavn,« siger Esben Andersen til TV2 Nord.

Parret forklarer, at de sagtens kan klare sig selv, men at de er afhængige af hundene, som fungerer som deres 'øjne', når de skal rundt. Det eneste, de selv regner med, at de skal have hjælp til på turen, er at hente mad fra buffeten.

Derfor kontaktede de først Riis Rejser for at bestille en seks-dages busrundrejse på Østersøens perle, men her blev de afvist. Selskabet vil have, at parret betaler for at få en ledsager med - førerhunde er ikke nok.

»For at rejse med Riis Rejser, så skal man være selvhjulpen. Vi vurderer, at de her førerhunde ikke gør det ud for det at være selvhjulpen. Det er vores vurdering, siger direktør for Riis Rejser,« Søren Riis til tv-stationen.

Selskabet frygter, at chaufføren og de øvrige rejsende bliver nødt til at tage et ekstra stort hensyn til det blinde par.

Heller ikke selskabet Nilles Busrejser vil have hundene med. Her lyder begrundelsen, at det ikke går af sikkerhedsårsager, fordi hundene ikke er spændt fast i bussen. Og så frygter man, at andre gæster på turen kan blive generet, hvis de lider af allergi.

Hammershus ruin.
Hammershus ruin. Foto: TORBEN CHRISTENSEN
Vis mere

Historien får nu flere politikere til at tage affære. Venstres socialordfører Carl Holst siger til TV2 Nord, at partiet vil have indført et forbud mod diskrimination af handicappede i det offentlige rum.

Også Dansk Folkeparti reagerer på sagen.

»Når man har en førerhund, er det et hjælpemiddel. Jeg ved ikke, om man kan forestille sig, hvordan det er hvis man kom med rollator og fik at vide, man ikke kan få den med,« siger Karina Adsbøl, der er handicapordfører hos Dansk Folkeparti.