Flere end hver fjerde dansker har smartphonen med på toilettet hver dag, og det udgør en større risiko for sygdomme, mener ekspert.

En tur på tønden betyder tid med smartphonen. Sådan er virkeligheden i hvert fald for 44 procent af danskerne. Oftest er det mændene, der tager telefonen med til arbejde eller fornøjelse, men det betyder ikke nødvendigvis, at toiletbesøget varer længere.

En undersøgelse foretaget af YouGov for BT og MetroXpress viser, at flere end hver fjerde dansker har en telefon med på det lille hus. Af dem mener 36 procent, at det ikke nødvendigvis tager længere tid at gøre sig færdig på toilettet.

Brian Kristensen er ekspert i hygiejne og forebyggelse hos Statens Serum Institut, og han opfordrer telefon-folket til at overveje, om det virkelig er nødvendigt at tage smartphonen med, når man skal rette sin nødtørft.

»Som udgangspunkt skal man tænke over, om det er nødvendigt at have den med. Nogle af dem, der har telefonen med på toilettet går måske ud og laver mad bagefter, mens de kigger på opskrifter på smartphonen,« siger han og understreger, at man i sådanne tilfælde skal gøre telefonen ren ligesom hænderne efter toiletbesøg.

På bloggen pletvæk.dk kan man læse gode råd til hygiejne i hjemmet, og hjernen bag er lektor ved Institut for Ernæring på Professionshøjskolen Metropol Michael René. Han ser potentielle smittefarer ved, at telefonen er fast inventar ved toiletbesøg.

»Man kan nemt overføre sygdomsfremkaldende bakterier til telefonen og coveret, når man bruger den på toilettet. Så jeg anbefaler, at man tørrer den af med en ren klud, eller bruger brillerens-servietter, når man er på farten,« siger Michael René.

»Desuden skal man nok også overveje, om man også har telefonen med ved middagsbordet eller under madlavning. Derfor vil jeg sige, man hyppigt skal aftørre telefonen, hvis man vil være sikker,« uddyber han.