Efter skolereformen har eleverne fået meget sværere ved at nå til træning efter skoletid. Flere idræts-foreninger melder nu om markant faldende medlemstal.

En dreng tripper alene rundt på banerne i Hal B i Solrød Idrætscenter og svinger sin ketcher gennem luften. Det giver genlyd gennem hele hallen, når hans kridhvide kondisko støder mod det karakteristiske halgulv med multifarvede striber.

De firkantede røde tal på det store ur på væggen viser, at klokken er 15.38. Badmintontræningen skulle være begyndt kl. 15.30, men selv om Solrød Strand Badmintonklub efter sommerferien, da skolereformen trådte i kraft, har skubbet undervisningen en halv time, melder klubben om, at flere af børnene har svært ved at nå det. Så badmintonklubben syd for København har mistet cirka hver fjerde af sine ungdomsspillere efter sommerferien.

Det har medført, at 21 ungdomshold er blevet reduceret til 14. Preben Nørgaard, som er træner og sportschef i klubben, er ikke i tvivl om, at frafaldet skyldes folkeskolereformen.

»For mig taler det sit tydelige sprog, når vi har ligget stabilt på 230 medlemmer i fem-seks år og lige pludseligt mister en 60-70 stykker,« siger Preben Nørgaard.

Og Solrød Strand Badmintonklub er ikke den eneste forening, der melder om faldende medlemstal på grund af reformen.

Ifølge René Toft, formand for Badminton Danmark, har forbundet fået flere henvendelser fra klubber, som efter sommerferien har meldt om drastisk faldende medlemstal.

»Klubberne fortæller, at folk ikke kommer mere, fordi tiden i børnefamilierne simpelthen ikke er der længere,« siger René Toft.

I Dansk Volleyball Forbund er udviklingschef Peter Morell også »bekymret for udviklingen«, og han fortæller om klubber med op til 50 procent frafald. Det gælder blandt andet Team Køge Volleys afdeling i Ejby, hvor medlemstallet blandt børn og unge er faldet fra 30 til 15 over sommerferien.

Også Dansk Håndbold Forbund har fået flere henvendelser fra klubber, som oplever markant frafald.

»I nogle foreninger ser vi konsekvenserne af den længere skoledag. Ingen tvivl om det. Det er klart, at det er en udfordring, som vi bliver nødt til at tage seriøst,« siger Morten Stig Christensen, generalsekretær for Dansk Håndbold Forbund.

De tre forbund påpeger, at mens nogle klubber melder om drastiske frafald på op til 50 procent, har andre fundet gode løsninger i samarbejde med lokale folkeskoler.

Det store frafald bekræftes af en undersøgelse, som Epinion har foretaget for DR Nyheder. I undersøgelsen, hvor 1.000 forældre er blevet spurgt, svarer hver femte, at deres børn har været nødt til at droppe fritidsaktiviteterne, fordi de ikke kan nå det som konsekvens af den nye skolereform.

Holte Badmintonforening nord for København er endnu en forening, som også melder om faldende medlemstal blandt børn og unge efter sommerferien.

Klubben har mistet flere end en tredjedel af sine medlemmer hen over sommeren, og i modsætning til Solrød har Holte Badmintonforening ikke haft mulighed for at rykke træningen. Der er nemlig ikke ledige tider i den lokale hal senere på dagen.

»Det handler ikke om, at vi er for eller imod skolereformen. Vi kan bare konstatere, at vores haltider før klokken 16 stort set er ubrugelige nu. Vi havde en træning klokken 14 sidste år, hvor der var 18 spillere, og nu er der nul. Og vi havde en klokken 15, hvor der var 20 spillere. Nu er der fem. Det er utroligt frustrerende,« siger Carsten Loesch, som er formand for Holte Badmintonklub.

En af de mange spillere i Holte, som har været nødt til at lægge ketsjeren på hylden, er Oscar Engelstoft, som går i 8. klasse. Træningen for Oscars årgang begynder klokken 15, og med den nye skolereform har han skoledage, der først slutter klokken 15.30.

»Det er synd, for han vil gerne, men det er bare ikke foreneligt med det nye skema,« siger Oscars far, Flemming Engelstoft.

Inde i Hal A i Solrød er virkeligheden en anden end i Hal B. Her brager popmusik ud af højtalerne, mens 14 børn varmer op ved at løbe op og ned ad trapperne mellem tilskuerpladserne. Så snart de begynder at spille, står det klart, at de er bedre end gennemsnittet. Nok også en hel del bedre. De er nemlig elitespillere.

»Det er ikke eliten, men bredden i badminton, det går ud over med denne skolereform,« siger René Toft fra Badminton Danmark.

Hos DGI, landsorganisationen for idrætsforeninger, mener direktør Søren Brixen, at det er for tidligt at drage konklusioner om reformens konsekvenser for foreningslivet.

»Det er for tidligt at være pessimistisk. Lad os nu se tiden lidt an. Vi har også set gode takter flere steder, hvor vi oplever, at skolerne og foreningerne taler sammen,« siger Søren Brixen.

Han påpeger også, at badminton har oplevet faldende medlemstal de senere år.

»Derfor tror jeg, det er lidt forkert at tage nedgangen som konklusion for, at det skyldes skolereformen. Det skal vi se nogle klare beviser for, før vi kan drage den konklusion,« siger Søren Brixen. I badmintonklubberne i Holte og Solrød har de dog ikke været ramt af den generelle nedgang. De to klubber har nemlig begge oplevet fremgang de senere år. Og formanden for Badminton Danmark, René Toft, er da heller ikke enig i Søren Brixens udlægning.

»Det er rigtigt, at der har været en generel afmatning, men at klubberne nu råber vagt i gevær har ikke noget at gøre med, at vi har haft et generelt fald,« siger René Toft.

Tilbage på eliteholdet i Solrød slår vennerne Emil Frydenreich og Daniel Ravn på ni og ti år så hårdt til fjerbolden, at den ligner en plukket høne, da den endelig bliver smashet i gulvet.

To af deres kammerater er stoppet til badminton, fordi de ikke kunne nå det, men de to drenge har absolut ingen planer om at droppe de fire ugentlige eftermiddage i hallen.

»Om mandagen tager jeg endda direkte til karate efter badminton. Så dér er jeg meget sent hjemme,« siger Daniel Ravn.