Kun fire procent af kilderne i de danske nyhedsmedier er etniske minoriteter, viser ny undersøgelse.

København. Det kan godt være, at historier om etniske minoriteter fylder meget i aviser og nyhedsindslag. Men det er sjældent, at medier bruger netop nydanskere som kilder.

En ny undersøgelse viser, at etniske minoriteter er voldsomt underrepræsenterede som kilder i danske nyhedsmedier. Undersøgelsen er lavet i samarbejde mellem Ansvarlig Presse og Center for nyhedsforskning på RUC,

Den nye undersøgelse er en opfølger af den største undersøgelse af sin art. Den første blev lavet i 2012.

Det har vist sig, at brugen af etniske minoriteter er gået tilbage fra fem til fire procent. Det er på trods af, at andelen af etniske minoritetsdanskere i befolkningen samtidig er steget fra ti til 12,3 procent.

- Det er et problem, fordi det er en stadig større del af borgerne, som bliver holdt ude af den demokratiske samtale, siger Aydin Soei. Han er medstifter af Ansvarlig Presse og sociolog.

- Jeg frygter, at det bremser for oplevelsen af, at man er medborgere i samme land på tværs af etniske skel i et land, siger han.

Når medierne bringer historier om nydanskere, handler det stadig mest om kriminalitet, religion eller udlændingestof.

Og når etniske minoriteter en sjælden gang optræder i artikler og nyhedsindslag, sker det sjældent som almindelige borgere, der har en holdning til folkeskolen, fødevarepriser eller sygehusvæsen.

- Udlændingepolitik fylder ekstremt meget i Danmark. Også mere end i de fleste europæiske lande. Så etniske minoriteter er nogle, man snakker ekstremt meget om, men det er sjældent, at man taler med dem, siger Aydin Soei.

Til gengæld er der siden den første undersøgelse flere minoritetskilder, som bliver brugt som ekspertkilder. Det er primært, når historierne handler om udlændinge og religion, at medier bruger etniske minoriteters ekspertise.

Undersøgelsen er baseret på i alt 2966 nyhedskilder i 1190 nyhedshistorier fra ni danske medier i udvalgte dage i de første 14 uger af 2016.

Rapporten undersøger indlandshistorier i BT, Ekstra Bladet, Politiken, Jyllands-Posten, Metroxpress, Fyens Stiftstidende og Nordjyske.

Derudover er der indlandshistorier fra TV-avisen på DR1 18.30 og 21.30 og i TV2-Nyhederne klokken 19.00 og 22.00.

/ritzau/