Medicinsk zink til svin er mere populært end nogensinde, men øger samtidigt faren for mennesker.

Svineproducenternes forbrug af lægemidlet Zinkoxid er mere end tredoblet, siden Fødevarestyrelsen begyndte at registrere det i 2005, og i 2014 steg forbruget til hidtil ukendte højder med 412,4 ton zink, viser en ny opgørelse fra Fødevarestyrelsen ifølge Politiken.

Det stigende zinkforbrug er dog ikke ufarligt for mennesker. Bakteriebekæmpelsen giver sågar bedre vilkår for den antibiotikaresistente bakterie svine-MRSA, der også er resistent over for zink.

Zinken hæmmer væksten af andre bakterier, og det giver plads til, at MRSA-bakterien trives.

Professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos, kalder zinkforbruget til svin et stort problem for mennesker, fordi det fremelsker MRSA hos grisene, som bliver overført til mennesker og giver sygdomme.

Smågrise kan få diarré, fordi de efter blot fire uger bliver fjernet fra soen for at optimere produktionen. I de første 14 dage herefter er det lovligt at blande foderet op med en begrænset mængde Zinkoxid, der forebygger diarré.

Sidste år steg antallet af registrerede smittede danskere med svine-MRSA til 1.276, hvilket er tæt på en fordobling fra året før, viser tal fra Statens Serum Institut.

Lægeforeningen advarer om, at det høje zinkforbrug kan medvirke til, at endnu flere bakterier bliver resistente, så det til sidst bliver svært at behandle helt normale sygdomme.

»Jeg beder til, at man på politisk niveau gør noget aktivt for at forhindre, at vi står i et sundhedsvæsen om 5 eller 10 år, hvor vi ikke kan behandle patienter for helt banale sygdomme, som eksempelvis lungebetændelse,« siger formand Mads Koch Hansen til Politiken.