Bagmandspolitiet efterforsker et forsøg på betale op mod 30 danske spillere penge for at tabe.

Bagmandspolitiet, der efterforsker og rejser de tungeste sager om økonomisk og international kriminalitet herhjemme, går nu for første gang ind i en sag om forsøg på matchfixing i tennis. Det skriver Berlingske.

Det skete i sensommeren, da den såkaldte Futures-turnering, der er det laveste professionelle niveau, gæstede henholdsvis Aarhus og København.

Vicestatsadvokat Per Fiig oplyser, at Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet har fundet anledning til at indlede en efterforskning, men han har på nuværende tidspunkt ikke mulighed for at oplyse om den igangværende efterforskning.

Det har tidligere været fremme i Politiken, at tennisspillere i august blev forsøgt lokket med store pengebeløb til at tabe et sæt med vilje under en professionel turnering på dansk jord. Berlingske kan nu fremlægge nye detaljer i sagen. Blandt andet om matchfixernes fremgangsmåde.

»Det er glædeligt, at den danske anklagemyndighed ser på sagen. Jeg ser frem til, hvad der nu kommer til at ske. Jeg er meget tilfreds med, at man tager det her seriøst, for det her problem går ikke væk af sig selv,« siger Sune Irgens Alenkær, der er direktør i Dansk Tennis Forbund.

Også hos Danmarks Idrætsforbund (DIF) bliver nyheden om Bagmandspolitiets interesse for sagen modtaget med glæde.

»Det er super positivt. Det har været ubehageligt at konstatere, at der tilsyneladende har været udenlandske matchfixere, der har villet operere i forbindelse med konkurrencer på dansk grund. Netop fordi, at alt tyder på, at det er udenlandske matchfixere, er det ikke noget, vi har jurisdiktion over i dansk idræt, så vi har ikke selv kunnet efterforske sagen direkte. Hvis politiet har taget det op, kan vi kun hilse det velkommen,« Jesper Frigast Larsen, der er leder af DIFs Matchfixing Sekretariat.

Siden sensommeren har det danske tennisforbund, der sammen med boldklubberne Århus 1900 og Kjøbenhavns Boldklub var arrangør af turneringen, ikke kunnet få indblik i, hvor sagen står. Det Internationale Tennisforbunds egen efterforskningsenhed, Tennis Integrity Unit (TIU), indsamlede beviser i form af e-mail, Facebook-beskeder og SMS-beskeder. Og det danske forbund har siden været holdt i mørke af sin egen moderorganisation, der trods talrige henvendelser ikke har fundet tid til at mødes med Dansk Tennis Forbund.

»Vi har for det første bedt om en status på sagerne i 2014, og derudover er det et brændende ønske for os at få fastlagt en fremadrettet strategi, så vi ved, hvad vi skal gøre om to måneder, når en ny potentiel sag dukker op. Jeg har endda sagt, at det haster, fordi kulturministeren også har bedt os lave en matchfixingstrategi,« siger Sune Irgens Alenkær.

Berlingske har været i kontakt med flere af tennisspillerne, der samstemmende fortæller, at de blev tilbudt omtrent 30.000 kroner for at tabe et sæt, men at de ikke har hørt fra hverken TIU eller dansk politi med henblik på at afgive forklaring. Al bevismateriale overdrog de til en supervisor fra det internationale forbund, som var til stede under turneringens afvikling. Men den tyske supervisor, Nico Naeve, har også fået mundkurv på, skriver han i en mail til Berlingske.

Direkte adspurgt om, hvor den danske sag står, svarer TIU:

»Vi er bevidste om beskyldningerne under turneringerne i Danmark, men vi kan ikke svare på specifikke spørgsmål,« skriver TIU til Berlingske.

Danmarks Idrætsforbund (DIF) har forståelse for, at der skal være ro om igangværende undersøgelser, men det er ingen udvej at være »lukket som en østers«.

»Vi tror slet ikke på, at man beskytter sin idrætsgren ved at lade som om, at problemet ikke eksisterer. Der tager vi mere hatten af for fodbold, der har gjort meget for at adressere problemerne.«