Den biologiske mor og far til adoptivpigen Masho er dybt uenige om, hvorvidt hun kan få et nyt og bedre liv i Etiopien, fortæller TV2-journalist fra det østafrikanske land.

Adoptivpigen Mashos biologiske forældre føler sig svigtet.

Det fortæller TV2s journalist, Ole Vestergaard, der er i Mashos hjemland Etiopien, hvor han har besøgt den i dag ni-årige piges biologiske mor og far i en lille landsby omkring 300 kilometer fra hovedstaden Addis Abeba.

- Det er et par dybt ulykkelige forældre, jeg har mødt, siger han til Berlingske Nyhedsbureau og fortsætter.

- De har hørt, at hun har det skidt, og de føler sig holdt hen i mørket, fordi de ikke får nogen oplysninger. De føler sig svigtet af både DanAdopt og børnehjemmet hernede og har ikke fået de lovede oplysninger om, hvordan deres børn har det.

Forældrene har set dokumentaren »Adoptionens pris«, som skildrer, hvordan Masho, der kom til Danmark som fireårig, oplever så store problemer hos sine adoptivforældre, at hun til sidst ender på børnehjem.

I dokumentaren skildres det, hvordan de biologiske forældre bliver overtalt af det danske adoptionsbureau DanAdopt samt af et etiopisk børnehjem til at bortadoptere deres datter samt sønnen Roba.

Forældrene er HIV-smittede men har i dag fået medicin, og de lever ikke væsentligt anderledes end andre lokale familier, som har alle deres børn hos sig, forklarer Ole Vestergaard.

- Efter danske standarder bor de enormt fattigt. Men hernede er de ikke ekstremt fattige. De har et lille hus i en landsby, de har en ko, de har pænt tøj på, de får mad hver dag. De er stærkt påvirkede af deres personlige tragedie. De er blevet ramt af så mange ulykker, at man tror, det er løgn. Født i fattigdom, opvokset i fattigdom, men de får skabt et hjem for de her børn, bliver så smittet med HIV og bliver mere eller mindre tvunget til at afhænde to børn. Det er sket under nogle omstændigheder, som har været fortvivlende og rædselsvækkende, siger han.

Efter dokumentaren blev vist på dansk TV, har både Venstre og Dansk Folkeparti foreslået, at Masho kan rejse hjem til sine biologiske forældre.

Men det kan blive en stor omvæltning for Masho, og det kan hendes biologiske mor også se, fortæller Ole Vestergaard.

- Hvis de kom tilbage, ville de have de samme levevilkår, som mange andre børn har i den by, de kommer fra. Spørgsmålet er bare, om de ville kunne omstille sig igen. Det siger moderen også selv. Hun kan godt se, at det vil være frygteligt for Masho at komme tilbage, for kulturen og sproget er anderledes. Og hun lever under nogle helt andre vilkår nu, siger han.

Men faderen og moderen er ikke enige i spørgsmålet, uddyber han.

- Det er ikke så meget moderen, som står og stamper for at få hende tilbage, hun vil helst bare have nogle oplysninger om Masho og sikre, at hun har det godt i Danmark. Faderen er mere stædig og drømmende af natur og vil gerne have hende tilbage og tror, at alt vil blive godt, hvis hun kommer tilbage. De er meget uenige, og de kommer meget nemt op at skændes om det, forklarer Ole Vestergaard.

TV2 er blevet kritiseret for at rejse til Etiopien for at opsøge Masho og Robas biologiske forældre. Men nyhedschef Jacob Nybroe forstår ikke kritikken.

- Vi er også taget derned for at slutte cirklen. Vi har kun fortalt Danmark, hvordan Masho har fået det. Men vi vil også gerne have forældrenes kommentar til, hvordan det er gået, siger han til TV2 Nyhederne.