Der blev ikke tænkt på Mashos bedste, fastslår Amnesty, mens Unicef mener, at der skal mere kontrol med adobtioner fra Etiopien.

Den ulykkelige historie om den nu niårige pige Masho, der blev bortadopteret til Danmark med sin lillebror Roba, kunne være undgået, hvis DanAdopt havde overholdt reglerne. Det mener Amnesty International.

- Filmen viser, at både Børnekonventionen og Haager-konventionen gentagne gange bliver overtrådt.

Den viser, at det er meget problematisk at bortadoptere så store børn, hvis forældre er i live.

Og konventionen er til for at sikre, at adoptionerne altid varetager barnets tarv, og det er tydeligvis ikke tilfældet i denne sag, siger Claus Juul, jurist i Amnesty International.

Falske præmisser

Samtidig peger han på, at filmen antyder, at de biologiske forældre bliver overtalt til at bortadoptere deres to yngste børn på falske præmisser. Det er også en klar overtrædelse.

- De biologiske forældre tror, at deres børn vender tilbage en dag, fordi manden fra børnehjemmet taler om, at NÅR de en dag kommer tilbage til Etiopien, er det måske som den nye præsident eller som læger og videnskabsfolk.

Forældrene regner så tydeligt med, at de løbende hører fra børnene, hvilket DanAdopt også siger er hensigten, men at det ikke er deres ansvar, at det ikke sker, siger Claus Juul og håber, at DanAdopts arbejde vil blive undersøgt af de danske myndigheder.

- DanAdopt har skrevet en udredning på otte sider i denne sag, som de har lagt på deres hjemmeside. Men det er klart, at når en virksomhed undersøger sig selv og sine samarbejdspartnere, så beviser det ikke nødvendigvis noget.

Det er jo svært at vurdere deres konklusioner. Det vil kræve, at man får adgang til deres journaler, siger han og fortsætter:

- Man må derfor håbe, at den undersøgelse, som socialministeren har sat i gang også kaster et kritisk blik på det arbejde, som DanAdopt laver, siger han.

Fokus på Etiopien

Hos Unicef, der er FNs børneorganisation, ønsker man ikke at kommentere Masho-sagen direkte. Men Unicef har længe haft fokus på adoptioner fra Etiopien, og de er derfor glade for, at socialminister Karen Hækkerup nu vil undersøge, om der skal strammes op på adoptionsreglerne.

- Vi har set en dramatisk stigning i adoptioner fra Etiopien de seneste år, og Unicef i Etiopien arbejder derfor på at styre reguleringerne af adoptioner.

Vi har flere projekter, hvor vi prøver at give forældrene andre muligheder end at adoptere til udlandet – blandt andet familiepleje, siger informationschef i Unicef Danmark, Karen Aaen.

Skal tage ansvar

- Vi er i Unicef ikke imod adoptioner som sådan, men det skal være til barnets bedste. Og det er vigtigt, at alle, der er involveret eller arbejder med international adoption, tager det ansvar på sig.