En dansk toplæge, der har spillet en afgørende rolle i en erstatningssag i forbindelse med en omstridt vaccine mod svineinfluenza, er nu blevet afsløret i at have økonomiske tråde til producenten bag vaccinen.

BT skriver torsdag, at sagen er så alvorlig, at Arbejdsskadestyrelsen har valgt at lade en sag med en skleroseramt kvinde gå helt om. Styrelsen, der ikke har ønsket at tale med BT, skriver i en e-mail:

»Vi vurderer, at den tvivl om mulig inhabilitet, som er til stede i sagen, taler for, at borgerens sag vurderes på ny.

Læs også:

Arbejdsskadestyrelsen vil nu rette henvendelse til Ankestyrelsen, der senest har truffet afgørelse i sagen.

Det er den 58-årige, tidligere ledende lægesekretær, Marianne Vork, som tidligere har stået frem i BT, der formentlig er blevet invalideret af influenzavaccinen Pandemrix, som nu får genoptaget sin sag.

Læs også:

Det sker, fordi lægen, der har vurderet hendes sag, i flere år og siddeløbende med sit daglige arbejde har været rådgiver for medicinalgiganten GlaxoSmithKline, der udviklede Pandemrix-vaccinen, som blev givet til ca 339.000 danskere, herunder Marianne Vork, tilbage i 2009.

Lægen er Per Soelberg Sørensen. Han er professor i neurologi på Københavns Universitet og leder af det danske sklerose center på Rigshospitalet. Men han er også såkaldt ’principal investigator’ og medlem af et ’advisory board’ for vaccineproducenten GlaxoSmithKline.

Det betyder, at han har modtaget ’personlig kompensation’ for bl.a. at have deltaget i møder med virksomheden samt for at have medvirket ved et klinisk forsøg om et nyt produkt til behandling af sklerose.

Det er Per Soelberg Sørensens dobbeltrolle som rådgiver for medicinalvirksomheden og lægekonsulent i Arbejdsskadestyrelsen, som nu gør, at styrelsen genoptager Marianne Vorks sag, der har kørt siden september 2012 og som ellers blev endeligt afsluttet i sommer i år.

Årsagen er, at der ikke må være tvivl om en læges interesser, fastslår Arbejdsskadestyrelsen, efter BT har gjort styrelsen opmærksom på lægens mulige inhabilitet. På Sundhedsstyrelsens hjemmeside ligger den habiltetserklæring, som lægen selv har udfyldt for styrelsen i oktober 2014.

Arbejdsskadestyrelsen skriver videre til BT torsdag:

»Vi lægger stor vægt på, at vores afgørelser træffes på et uvildigt og korrekt grundlag. Vores lægekonsulenter og medarbejdere i øvrigt er derfor klar over, at de skal trække sig fra behandlingen af en sag, hvis de mener, at der for eksempel kan være problemer med reglerne om inhabilitet i forvaltningsloven, skriver styrelsen, der i øvrigt oplyser, at »lægen ikke har været involveret i nogen aktivitet omkring Pandemrix-vaccinen«.

Styrelsen har ikke svaret på BTs spørgsmål om, hvorfor styrelsen ikke har undersøgt lægens baggrund, da man valgte lægen til at vurdere Mariannes sag. Og BT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra læge og neurolog Per Soelberg Sørensen.

KØB BT TORSDAG OG LÆS:

  • - Det siger Marianne Vork
  • - Sådan er reglerne