Lægerne er blevet gode til at redde ekstremt for tidligt fødte babyer, men hvornår er det etisk ansvarligt at hjælpe børn til et muligt handicappet liv? Manglende grænser skaber debat.

Føder en gravid uheldigvis for tidligt, er gode chancer for, at lægerne kan redde barnets liv. I Danmark oplever vi, at børn helt ned til 23. uge i flere tilfælde overlever en for tidlig fødsel med lægehjælp. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I fremtiden vil grænsen rykkes yderligere, og allerede nu kan læger i Sverige, USA og England redde børn, der fødes i uge 22. Problemet er dog, at der er sparsom viden og fokus på de langsigtede helbredsmæssige, indlæringsmæssige, psykologiske og sociale følger, de cirka 4.600 årligt for tidligt fødte børn kommer til at opleve.

Sådan lyder det fra blandt andre formanden for Landsforeningen Præmaturens Vilkår, Karina Rothoff. Hun mener, der bør være en lovmæssig grænse for, hvor tidligt læger bør forsøge at redde liv.

For 15-20 procent af børnene født efter 24 og 25 fulde uger betyder det et liv med alvorlige handicap, viser internationale undersøgelser. De afspejler ifølge overlæge på Odense Universitetshospital Jørn Kroner også danske erfaringer.

Samtidig viser forskningsprojekter, at mange for tidligt fødte børn i deres voksne liv kommer til at kæmpe med indlæringsvanskeligheder og psykiske og sociale problemer.

- Vi ved ikke nok om senfølgerne ved at redde så små børn, som vi redder i dag. Og vi har ikke et system, der står klar til at tage imod og støtte de små børn og deres familier, siger Karina Rothoff til Jyllands-Posten.

Derfor bør der ifølge hende fastsættes en grænse, som i Holland, hvor der børn født inden uge 24 ikke må reddes. Hun bliver bakket op af provst Søren Peter Hansen fra Det Etiske Råd, mens flere læger derimod ikke ønsker en fast retningslinje.

- Vi risikerer at måtte opgive at redde et meget livsdueligt barn født lige under grænsen, siger overlæge på Rigshospitalets Neonatalklinik Ane Lando til Jyllands-Posten.