Ny dansk forskning påviser, at et lavt niveau af D-vitamin kan medføre sygdomme og øger samtidig dødeligheden.

Et lavt niveau af D-vitamin i blodet øger dødeligheden markant. Det viser ny dansk forskning, som tirsdag bliver offentliggjort i det lægevidenskabelige tidsskrift British Medical Journal, skriver Politiken.

Folk med et lavt indhold af D-vitamin rammes ifølge forskningen oftere af sygdomme, der slår dem tidligere ihjel, end hvis de havde haft et højere indhold af D-vitamin i blodet.

»Vi kan nu dokumentere, at et lavt niveau af D-vitamin er farligt i sig selv. Det alene øger dødeligheden med 30 procent – og det er altså vildt meget,« siger klinisk professor på Københavns Universitet og overlæge på Herlev Hospital Børge Nordestgaaard, der er en af forskerne bag den nye opdagelse.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ifølge avisen, at danskerne har mindst 50 nanomol D-vitamin i blodet per liter. Den nye forskning viser, at en person med kun 30 nanomol per liter har 40 procent større risiko for at dø af kræft set i forhold til folk med det anbefalede niveau. Samlet set har de en øget dødelighed på 30 procent.

Professor Lars Rejnmark fra Aarhus Universitetshospital, en af landets førende forskere i mangel på D-vitamin, siger til Politiken, at op mod en halv million danskere har »betydelig mangel« på D-vitamin i vinterhalvåret.

Han mener, at det kan være en god idé at tilsætte D-vitamin i mindre mængder til visse fødevarer, da det kan afhjælpe den mest alvorlige mangel på D-vitamin.