Hver fjerde gymnasieelev og hver tredje elev på erhvervsskole er afhængig af nikotin, hvis de ryger dagligt.

København. For mange elever på landets gymnasier og erhvervsskoler er det at tænde en cigaret en daglig vane. Og for en stor del af dem er deres krop allerede blevet afhængig af nikotin.

Det viser en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Omkring hver tredje erhvervsskoleelev og hver fjerde gymnasieelev, der ryger dagligt, er afhængig af cigaretterne.

- De unge rygere er i høj grad decideret afhængige af nikotinen, på samme måde som vi kender det fra voksne rygere, siger professor ved Statens Institut for Folkesundhed Janne S. Tolstrup, der har været med til at lave undersøgelsen.

De unge ryger, selv om de er syge og ligger i sengen. De kan heller ikke undvære morgencigaretten, lyder det i undersøgelsen.

Rapporten, der udkommer onsdag, bygger på data fra 75.000 unge på landets gymnasier og erhvervsuddannelser.

De har svaret på spørgsmål om deres rygevaner. De er for eksempel blevet hørt til, hvilken cigaret der er sværest at droppe i løbet af dagen.

Og har man sværest ved at give slip på morgenrøgen, er det et tegn på afhængighed.

- Folk, der tager en cigaret om morgenen, er mere afhængige. Hvis man ikke har røget en hel nat, når man har ligget og sovet, vil man som afhængig have trang til at ryge, kort efter at man er vågnet, siger Janne Tolstrup.

Tidligere har man regnet med, at afhængigheden først sker med alderen, men blandt de daglige rygere er 24 procent af gymnasieeleverne og 36 procent af erhvervsskoleeleverne afhængige af nikotin.

- Det er et kæmpe problem. Det gør det sværere at holde op med at ryge. Hvis man begynder at ryge dagligt som ung, er der stor risiko for at ryge hele sit liv og dermed sætte sig i risiko for at miste 8-10 år af sit liv og have flere år med sygdom, siger Janne Tolstrup.

Særligt drenge er afhængige af nikotin.

Undersøgelsen viser også, at de fleste unge gerne vil stoppe med at ryge. Langt størstedelen af dem, der ryger dagligt, ville gerne kvitte tobakken.

Rapporten bygger på spørgeskemaundersøgelsen Ungdomsprofilen 2014. Der er kommet svar fra 70.503 HF- og gymnasieelever og 4022 grundforløbselever.

/ritzau/