I november fik Majse Gall en blodprop i hjertet. Nu har hun fået indopereret en chip i brystet for at overvåge hjerterytmen, så lægerne hurtigt kan gribe ind, hvis der er tegn på, at en ny blodprop er på vej.

Majse Gall, 52 år, er normalt ikke typen, der går med både livrem og seler.

»Livet skal være sjovt, og det varer så længe, som det varer,« siger hun.

Alligevel slog hun til, da hun for nylig fik tilbudt at få indopereret en chip i brystet, som holder øje med, om hendes hjerterytme holder sig på et stabilt og fornuftigt niveau, så der hurtigt kan gribes ind, hvis den kommer ud af kurs.

For et par måneder siden fik hunkonstateret en blodprop i hjertet, og de voldsomme brystsmerter ønsker hun ikke at opleve igen.

»Det gjorde godt nok ondt, så jeg vil helst undgå, at det gentager sig. Jeg lider ikke af dødsangst, og egentlig bryder jeg mig ikke om at gå rundt med et fremmedlegeme i kroppen. Men familien pressede på, og selvfølgelig er det en god idé, hvis man kan fange tegn på, at en ny blodprop er på vej og forhindre, at den opstår,« siger Majse Gall.

Hun havde også to år før blodproppen haft problemer med hjertet. En nat vågnede hun, fordi hun havde svært ved at trække vejret. Først slog hun det hen som et tegn på stress. Men da hun endelig gik til lægen, blev det konstateret, at hendes hjertehavde en nedsat pumpefunktion, hvilket førte til, at hun kom i medicinsk behandling.

Det gik fint i et par år. Men en morgen i november – klokken var 6.20, husker hun – vågnede hun, da det gjorde »rigtigt ondt« i brystet. Igen prøvede hun at vifte det væk og tog et par panodiler. Smerterne vendte imidlertid tilbage om aftenen, og denne gang ringede hun til lægevagten, der med det samme sendte en ambulance.

Diagnosen lød på en blodprop i hjertet, og hun fik indopereret en såkaldt stent, et lille metalnet, der placeres inde i forsnævringen i blodåren for at holde den åben.

Erfaringerne med den type behandling er gode, og generelt går behandlingen af hjertepatienter i Danmark for at holde et højt internationalt niveau. Men derfor kan man jo godt gøre noget for at være – endnu mere – på den sikre side. Og der kommer den nye chip ind i billedet.

»Det skaber tryghed at vide, at ens hjerte overvåges af læger,« siger Majse Gall.