Børne- og Ungeudvalget i Kalundborg Kommune har i dag besluttet, at de tvangsfjernede trillinger Magnus, Ida og Tobias skal blive hos hver deres plejefamilie i de kommende to år.

I den periode vil kommunen ikke tage stilling til en hjemgivelse af et eller flere af børnene. Begrundelsen er, at børnene, der i dag er to år og syv måneder, har tilknytningsforstyrrelser, og derfor skal de have ro hos deres plejefamilier.

Heidi Rasmussen siger til BT, at resultatet var forventet:

»Jeg er ked af, at man i to år slet ikke vil arbejde for en hjemgivelse. Men jeg havde psykisk forberedt mig på det værste, så jeg tager det ret roligt. Hvad kan jeg ellers gøre? Jeg er kørt helt ud på et sidespor i forhold til mine børn, og jeg har ingen indflydelse på nogen beslutninger omkring børnene,« siger Heidi Rasmussen, som dog anker afgørelsen.

»Jeg anker, fordi jeg mener, man godt kan arbejde på en hjemgivelse af Ida. Og jeg mener også, man bør tage stilling til sagen om et år igen og ikke først om to år,« siger Heidi Rasmussen.

LÆS OGSÅ:

Trillingerne blev tvangsfjernet, fordi de ikke udviklede sig alderssvarende. De var understimulerede og inde i en alvorlig fejludvikling.

Kalundborg Kommune fik lavet en forældrekompetenceundersøgelse af Heidi. Her slog en psykolog fast, at Heidi havde ‘vanskeligt ved at se, sanse og mærke børns følelsesmæssige behov og reagere kvalificeret på deres signaler.’

Psykologundersøgelsen blev et væsentligt grundlag  for tvangsfjernelsen. Desuden var børnene blevet så behandlingskrævende, at de havde brug for hver sin omsorgsperson.

Forældreundersøgelsen af Heidi blev senere underkendt af byretten i Holbæk, som slog fast, at psykologundersøgelsen ikke kunne bruges, fordi den ‘indeholder ganske massive konklusioner, som ikke ses fuldt ud dokumenteret’,« som retten skrev i sin begrundelse for dommen.

»Men nu vil de slet ikke tage stilling til om jeg er egnet som forælder eller ej. Spørgsmålet er ikke relevant længere, for de overvejer ikke at give mig mine børn tilbage,« siger Heidi Rasmussen.

Bitterheden over kommunen måde at håndtere sagen på er til at føle på:

»Jeg er stadig bitter. Hvis jeg havde fået hjælp til at passe børnene fra starten, hvor jeg bad om hjælp, og der havde været et samarbejde med kommunen, så var det aldrig kommet så vidt. Jeg påtog mig en for stor opgave, da jeg valgte at få trillingerne. Men jeg havde ikke regnet med, at det ville få så store konsekvenser. Jeg havde regnet med, at jeg ville få hjælp og støtte,« siger Heidi og henviser til de gange hun har ansøgt kommunen om hjælp og fået afslag, fordi hun klarede opgaven som mor godt.

Fagcenterchef i Kalundborg Kommunes Børn og Familieforvaltning Ane Stallknecht har tidligere sagt til BT, at kommunen har forsøgt at hjælpe Heidi, men at Heidi ikke har haft forståelse for, hvor store problemer hendes børn havde.

»Når forældre får børn, som ikke fungerer som almindelige børn, er det en stor forældreopgave. Og derfor er det særligt ulykkeligt, når forældre og kommune ikke kan blive enige om, hvad behovet er, fordi forældrene ikke deler bekymringen for børnene,« sagde Ane Stallknecht.

 

Fakta: TRILLINGE-SAGEN

Heidi Rasmussen blev som single gravid efter fertilitetsbehandling.Hun fik sat to æg op, men det ene delte sig til to, og så ventede hun pludselig trillinger.

Børnene blev født 30. august 2012.

Både før fødslen og efter fødslen bad hun Kalundborg Kommune om hjælp til at passe trillingerne, men fik afslag, fordi man mente hun godt kunne klare det selv.Herefter flyttede hun i en periode sammen med en kæreste i en anden kommune for at få hjælp.

I marts 2013 flyttede hun tilbage til Kalundborg Kommune.Herefter fulgte en periode, hvor kommunen iværksatte nogle forskellige tiltag, men Heidi fik ikke den praktiske hjælp, hun havde brug for. Børnene udviklede sig ikke alderssvarende. De var understimulerede og inde i en alvorlig fejludvikling.

I oktober 2013 foretog kommunen en akut tvangsfjernelse. Den beslutning blev underkendt en måned senere, og Heidi blev genforenet med sine børn på Bagsværd Observationshjem i begyndelse af december 2013.

En psykolog foretager en forælderkompetenceundersøgelse, der sammen med børnenes omfattende behandlingsbehov danner grundlag for en tvangsfjernelse i april 2014.

I oktober 2014 underkender byretten i Holbæk troværdigheden af psykologens arbejde.

I december 2014 udtaler Psykolognævnet alvorlig kritik af samme psykolog.

16. april 2015 beslutter Børne- og Ungeudvalget i Kalundborg Kommune, at børnene i de kommende to år fortsat skal være tvangsfjernet.