KØB PLUS!

Mærsk vild med afløsers kone

Da Mærsk valgte sin arvtager, så faldt valget på en, hvis kone han var meget begejstret for.

Mærsk Mc-Kinney Møller går over i historien som en af Danmarks absolutte giganter i finanslivet. Kendt for opførelsen af Operaen og sin utrættelige drift af Danmarks største virksomhed, A.P. Møller - Mærsk A/S.

Men Hr. Møller var også begejstret for kvindeligt selskab.

Det lyste ud af ham, når han besøgte selskabets årlige generalforsamling og hilste på de mange kvindelige journalister, som altid var til stede.

Glæden omfattede også hans egen efterfølgers hustru. Bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen er gift med Anne Kjølbye, og hun var faldet i Mærsks smag allerede i de tidlige 1980ere.

Det fremgår af bogen Mærskformanden, som netop er udkommet. Forfatterne Henrik Tüchsen og Søren Funch beskriver, at der i årevis var stor spekulation i erhvervslivet om, hvorfor Mærsk Mc-Kinney Møller overhovedet havde udset sig Michael Pram Rasmussen som sin efterfølger. Og nogle troede på teorien med hans kone Anne Kjølbye.

Om ham

Michael Pram Rasmussen, født på Frederiksberg 14. januar 1955, er cand.jur. fra Københavns Universitet i 1980.

Han blev administrerende direktør i Topdanmark i 1996. Han blev i 2006 valgt som bestyrelsesformand for selskabet.

Michael Pram Rasmussen blev desuden medlem af bestyrelsen for A.P. Møller-Mærsk i 1999. Han blev næstformand i 2002, og i 2003 afløste han den legendariske Mærsk Mc-Kinney Møller som formand for Danmarks største virksomhed.

Gift med Anne Pram Kjølby. De har tre børn

I et sjældent interview i DR havde skibsrederen udtrykt stor glæde for venskabet med Pram Rasmussen og derefter tilføjede han: ’Også med fruen. Dejlig dame. Han har set sig godt for’, sagde den ellers ikke specielt frimodige skibsreder.

At Mærsk Mc-Kinney Møller havde meget til overs for Pram Rasmussen kone, Anne kjølbye, er ganske vist. Men det er dog fuldstændig udelukket, at den hårde skibsreder ville finde på at sætte hele imperiet over styr og vælge en bestyrelsesformand på baggrund af sin begejstring for konen, fastslås det i Mærskformanden.

Mærsks valg

Mærskformanden er en opdateret udgave af ’Manden de kaldte særligt egnet,’ som udkom i 2007. Bogen indeholder nu et interview med Pram Rasmussen selv. Bogen indeholder desuden et interview med Mærsk, som begrunder valget af Pram Rasmussen således:

’Jeg kunne se, at han havde været dygtig, gjort karriere, var tiltalende og i den rigtige alder. Og især dengang havde jeg vel fornemmelse for, hvad der foregik i den ledende forretningsverden. Man hørte jo kun rosende ting om Pram Rasmussen’, siger Mærsk Mc-Kinney Møller i bogen og uddyber:

Om hende

Anne Pram Kjølbye, født Grønbech.

Arkitekt MMI i 1984. Desuden 1. del i jura plus bachelorstudie i nordiske sprog

Præsidieformand i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser, medlem af Gentofte Hospitals Brugergruppe og præsidiemedlem i Osteoporoseforeningen.

Gift 1978 med Michael Pram Rasmussen. Tre børn

Var naboer i Gentofte

’Valget af ham som næstformand kan sammenlignes med, at unge mennesker kommer ind i en virksomhed og vokser hurtigere i stillingen end andre, fordi de egner sig mere til det. Og det gjorde Pram Rasmussen’, forklarer Mærsk om den nuværende bestyrelsesformand, som kom fra en stilling som øverste chef i Topdanmark.

Michael Pram Rasmussen havde alligevel en fordel frem for andre. Han blev nemlig i begyndelsen af 1984 nabo til Mærsk. Kort efter han selv var flyttet ind på Mosehøjvej i Gentofte, så købte Mærsk grunden ved siden af.

Skibsrederen begyndte straks en ombygning og har i årenes løb opkøbt mange grunde rundt om sit eget hus.

På det tidspunkt var Pram Rasmussen og hans kone i slutningen af tyverne og travede villavejen i Gentofte tynd med barnevognen.

Her mødte Mærsk og hans kone Emma ofte Michael Pram Rasmussen og Anne Kjølbye, ligesom de talte over hækken. Kemien og den gensidige respekt var der straks.

Og selvom Pram Rasmussen flyttede senere og han og Mærsk ikke så hinanden i årevis, så har det alligevel haft betydning, da Mærsk pludselig ringede til ham en dag i 1999.

Takkede nej til frokost

Mærsk ville spise frokost. Ikke andet. Og som den nok første erhvervsperson i Danmark nogensinde, så takkede Pram Rasmussen nej til den invitation.

Han skulle på skiferie og foreslog ugen efter.

Sådan blev det. Ugen efter frokosten, som ikke handlede om noget specielt, ringede Mærsk igen, og så blev Michael Pram Rasmussen medlem af bestyrelsen.

Tre år senere blev han næstformand, og så formand. Dermed efterfulgte han Mærsk, som tidligere havde afgivet direktørposten til Jess Søderberg.

Michael Pram Rasmussen var ikke ubetinget begejstret for at blive tilbudt ansvaret som bestyrelsesformand i Danmarks største virksomhed. Han vidste, at det ville ændre hans liv markant.

- Jeg var faktisk rigtig meget i tvivl om, hvorvidt jeg skulle sige ja til opgaven. Jeg holdt meget af hr. Møller og var selvfølgelig stolt over, at han blandt mange yderst kvalificerede kandidater netop havde peget på mig, men selvfølgelig tænkte jeg også på, hvorvidt jeg kunne levere varen, siger Michael Pram Rasmussen i Mærskformanden.

Han sagde dog ja. Naturligvis. Men Pram Rasmussen kom dog med et klart krav. Den aldrende skibsreder skulle selv forlade bestyrelsen. Et krav, som Mærsk imødekom.

Blandede sig alligevel

- Hvis jeg sad som ny, ung formand, og alle andre i bestyrelsen i virkeligheden sad og kiggede på hr. Møller, ville det jo være fuldstændig urimelige arbejdsforhold for mig.

Derfor blev vi enige om, at han forlod bestyrelsen, samtidig med jeg blev formand, siger Pram Rasmussen.

Mærsk var jo stadig ejer. Eller hovedaktionær, som det hedder. Så Pram Rasmussen slap ikke for Mærsks indblanding, selvom Mærsk ikke sad i bestyrelsen længere.

Dominerende

For eksempel ville Pram Rasmussen gerne foretage en aktiespaltning, da en aktie i A.P. Møller dengang svingede mellem 40 og 50.000 kr.

Det foreslog han dog aldrig, da han vidste, at det krævede aktionærernes accept og dermed også Mærsks, som var inderligt imod at splitte de ellers dyre aktier.

Men deres forskelle til trods, så gik det alligevel. Men måske kun fordi Mærsk gav slip på magten, som Pram Rasmussen krævede.

- Hr. Møller var dominerende, hans udstråling var dominerende. Han fyldte i et rum, og alles øjne hvilede på ham. Han var vant til at bestemme.

Men det er helt afgørende vigtigt for mig at understrege, at han gav magten fra sig. Det har ikke altid været lige let for hverken ham eller os andre, men han gjorde det, og det skal han have stor anerkendelse for, siger Michael Pram Rasmussen.

Om ’Mærskformanden'

’Mærskformanden’ er skrevet af erhvervsjournalisterne Søren Funch og Henrik Tüchsen.

Bogen er en ny udgave af deres biografi ’Manden de kaldte særlig egnet’ fra 2007, men er opdateret med et interview med formanden for A.P. Møller-Mærsk, Michael Pram Rasmussen selv.

Bl.a. om hvordan det gik til, at han fik formandsposten og om samarbejdet med den magtfulde skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller.

’Mærskformanden’ er netop udkommet på People’s Press.