Ifølge forsker lever mænd med dårlig sædkvalitet ikke lige så længe som andre mænd. Chefpsykolog ved Rigshospitalet kræver handling.

De danske mænd har både dårligere sædkvalitet og lavere testosteronniveau end tidligere generationer. Ifølge de seneste forskningsresultater er den mandlige fertilitet herhjemme således i krise, skriver Kristelig Dagblad onsdag.

Mindre en hver fjerde mand i Danmark har optimal sædkvalitet, og hos mange er den så dårlig, at de ville have problemer med at gøre en kvinde gravid.

Desuden viser ny forskning, at niveauet af det mandlige kønshormon testosteron er faldet betydeligt hos mændene herhjemme, forklarer p.hd og forskningsleder ved Rigshospitalets Klinik for vækst og reproduktion, Anna-Maria Andersson, til Kristeligt Dagblad.

- Det er jo et gennemsnit og ikke noget, den enkelte mand kan mærke, men når man ser en effekt på en hel population, er det noget, der påvirker os alle sammen. Man kan godt have normal testosteron, når man er infertil, men ufrugtbare mænd som gruppe har generelt lavere værdier af kønshormon end frugtbare mænd, siger Anna-Maria Andersson til avisen.

Det er uvist, hvad der præcis ligger til grund for faldet. Det kan således være alt fra forhold under graviditeten til påvirkning i løbet af opvæksten.

Ifølge Tina Kold Jensen, professor ved Syddansk Universitet og Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet, er der en sammenhæng mellem mænds testosteronniveau og deres aldring og livslængde. Sammenhængen kan også ses, når man ser på sædkvaliteten.

- Jo dårligere sædkvalitet, jo højere dødelighed. Og de døde ikke af bestemte livsstilssygdomme, men af det samme som alle andre. Generelt levede mænd med dårlig sædkvalitet bare ikke lige så længe, siger hun.

- Vi kan ikke sige, hvorfor. Dødelighed er jo mange ting – det hænger sammen med, hvordan vi spiser, og om vi ryger. Men vi har en formodning om, at sædkvalitet er en brik i spillet. Og at det – sammen med testosteron – er en markør for livskvalitet, for hvordan man ældes, og hvornår man dør, siger Tina Kold Jensen til avisen.

Ifølge chefpsykolog ved Rigshospitalet og formand for ”Selskab for Mænds Sundhed”, Svend Aage Madsen, er det behov for handling, hvis udviklingen skal vendes.

Han påpeger, at 30 procent af alle tilfælde af barnløshed nu skyldes forhold hos manden.

- Hvis fertiliteten skal stige, er en af de vigtigste konklusioner, at både mænd og kvinder skal i gang med at få børn tidligere. Derfor er det helt centralt, at samfundet gør det lettere for mænd at få børn tidligt ved at forbedre deres muligheder for barsel, siger Svend Aage Madsen til Kristeligt Dagblad.

BNB