Hvis fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil have danskerne til at spise sundere og tage sig tid til at samles om måltidet, skal han undgå at lyde formynderisk.

Sådan lyder rådet fra Selina Juul, der har medvirket til at danskerne til at fokusere på madspild med sin bevægelse Stop Spild Af Mad.

»Det er vigtigt ikke at agere »madpoliti« eller være »Big Mother« hvad angår danskernes hverdag. Danskerne har mindre og mindre tid til madlavning, og undersøgelser viser, at flere familier vælger at spise færdiglavede retter eller takeaway,« siger Selina Juul.

Og det er den virkelighed, man skal tilpasse sine oplysningskampagner til, understreger hun.

»Det er vigtigt at være realistisk, og realiteterne er, at der er mange folk, der har en indkomst, der ikke tillader dem at stå og lave ny, nordisk mad. Den bedste måde at ændre folks adfærd på, er at give dem nogle redskaber. Man skal ikke påtvinge dem noget og sige »fy, fy, det må du ikke«,« siger Selina Juul.

Hun glæder sig dog overordnet over, at fødevareministeren har åbnet debatten. Hun foreslår samtidig, at man sætter ind over for børnene i folkeskolen.

»Hvis vi for alvor skal rykke ved maddannelsen, så skal man kigge på folkeskolen og sørge for, at børnene får en bedre undervisning på fødevareområdet,« siger Selina Juul, der også mener, at detailhandlen kan gøre en positiv forskel .

»En detailkæde kan vælge at lave deres space management i butikkerne om, så de sunde fødevarer kommer forrest, og kunderne bliver mere tilbøjelige til at købe sund mad,« siger Selina Juul.

Fødevareministeren understreger i sit interview med Politiken tirsdag, at der ikke blive tale om ændringer i lovgivningen, men om »initiativer, der skal understøtte udviklingen«.

Deltag i debatten på facebook