Når vigtige informationer havner i Digital Post, har en ud af ti danskere oplevet, at de missede det. Det er problem, mener chefkonsulent for digitalisering.

Bøder for misset session-indkaldelse, tabt plads i køen til børnepasningen eller manglende offentlige ydelser.

Det er blandt andet nogle af de konsekvenser, der kan være ved at glippe sin digitale post. Noget som hver tiende dansker har oplevet, viser nye tal fra Ingeniørforeningen IDA. Det er et problem, mener chefkonsulent for digitalisering ved IDA, Helena Juul Jensen.

»Når danskerne glipper deres digitale post, mister de væsentlige dokumenter, som for eksempel sessionindkaldelse, der kan ende med en sigtelse, hvis du ikke opdager det i tide,« siger Helena Juul Jensen.

Undersøgelsen viser desuden, at den missede information i højere grad sker hos de unge  mellem 18-34 år end ældre. Her svarer 13 procent, at har misset digital post, mens det sammen kun gælder for 6 procent af de 50-70 årige.

»Ældresagen har gjort et kæmpe arbejde for at få de ældre på Digital Post, men det halter med de unge, som er vant til at være online hele tiden, og informationerne kører bare. En sms kan hurtigt gå i glemmebogen, når der er en analog barriere i form af et papkort (Nemid red.),« siger Helena Juul Jensen.

Ifølge hende ligger problemet både ved borgerne, men også hos Digital Post, hvor hun mener, at løsningen kunne være mere information om, at det er vigtigt at tjekke posten. Derudover nævner hun, at notifikationssystem kunne blive bedre ved, at Digital Post sendte påmindelser, hvis posten ikke blev opdaget eller satte tidsfrist på.

Digital Post: Vi fortsætter informationsopgaven

Hos Digital Post laver de løbende undersøgelser for at sikre, flest mulige danskere ser deres indbakke. De oplyser, at de seneste seks måneder har knap fem procent af borgerne ikke tjekket den digitale post.

»Det kan derfor undre mig, at IDAs undersøgelse viser, at 10 procent har oplevet, at de er gået glip af vigtig information, som de har modtaget som Digital Post. Men under alle omstændigheder er det for os et tegn på, at vi som planlagt skal fortsætte informationsopgaven om Digital Post,« siger kontorchef Louise Palludan Kampmann i en mail til metroxpress.

Derudover skriver hun i mailen, at de er i gang med et samarbejde med 'Danske Gymnasieelevers Sammenslutning' for at udbrede budskabet om, at information om session kommer på Digital Post.

Mads missede information på Digital Post: Kunne have givet ham en politisigtelse

»Det er brutalt, at Digital Post kan glippe for mig, der er god til IT, når der er mange, som slet ikke bruger det eller ikke er så gode til det.«

Sådan lyder det fra 19-årige Mads Seistrup, der troede, at havde slået påmindelser til på Digital Post, så beskederne burde havne i hans private mail. Alligevel glippede vigtig en information om sessionindkaldelse.

Sammen med to påmindelser fra Forsvaret, lå der oveni en besked fra politiet - en bøde på 1.000 kroner for ‘forglemmelsen’. Mads Seistrup kalder det ‘meget mærkeligt’, at beskederne glippede.

Hvis Mads ikke havde tjekket sin Digitale post den dag i efteråret 2016, kunne det have kostet ham en politisigtelse.

»Det er skræmmende at tænke på, at politiet kunne have stået foran min dør. Jeg havde sat Digital Post rimelig godt op, og når jeg så alligevel glipper det, tænker jeg, at der er store chancer for, andre også gør,« siger Mads Seistrup, der er i gang med at afslutte gymnasiet.

Han erkender også, at han selv havde et ansvar for at holde øje med sessionen, som han vidste ville komme - men Mads Seistrup regnede først med, den vil komme i 2017.

»Skylden er halvt min egen, men også halvt Digital Post, da jeg ikke modtog en påmindelse i min indbakke. Det virker ikke optimalt,« siger Mads Seistrup.

Mads Seistrup har efterfølgende været til session og betalt bøden, som han fik halveret, da han er studerende. I dag tjekker han Digital Post ugentligt for at undgå samme fejl.