En international kirke i København måtte søndag formiddag udskyde dagens gudstjeneste, fordi fem civile betjente pludselig troppede op for at se identifikationspapirer på alle blandt menigheden.

Normalt bliver der grinet og hyggesnakket efter gudstjenesten i The Redeemed Christian Church of God på Amagerbrogade i København, men denne søndag er det en gruppe forvirrede og chokerede herboende afrikanere, der snakker morgenens oplevelse igennem.

- Vi er helt almindelige mennesker, der bare gerne ville i kirke, så det var ydmygende at skulle vise vores papirer på den måde, siger Esther Aby Irabor, der var til søndagsskole i kirken, lige inden gudstjenesten skulle begynde, da de fem mænd dukkede op i døren.

Troede de var gæster

Her blev de lukket ind i den tro, at de var gæster i kirken. Men pludselig blev de fem mænd, efter menighedens udsagn, truende og aggressive. Nogle blokerede udgangene, én gennemsøgte toilettet, mens resten bad hver enkelt af kirkens gæster om at vise deres identifikationspapirer. Uden først at fortælle, at de var fra politiet, siger flere vidner. Det blev først klart senere, da kirkens præst havde talt med betjentene, så han kunne informere sin menighed. Da havde de allerede tjekket flere kirkegængere.

Ved hvert tjek tog betjentene samtidig billeder af medlemmernes pas med deres mobiltelefoner. Og her sagde en af kirkens gæster stop.

- Jeg syntes, det var forkert, at de tog billeder med deres egne telefoner. Men hvis jeg ikke lod dem gøre det, ville jeg blive taget med på stationen, sagde de, fortæller Adeniyi Aderibigbe, der til sidst makkede ret for at få fred.

I mellemtiden var stemningen blevet så dårlig og utryg, at flere af kirkens mange børn begyndte at græde. Forvirrede spurgte de betjentene, hvad der foregik, men de fik angiveligt intet svar.

På vores område

For både Adeniyi Aderibigbe og Esther Aby Irabor var det problematisk, at betjentene afbrød en gudstjeneste i stedet for at vente til bagefter. I det hele taget burde ordensmagten slet ikke troppe op på området. Det var grænseoverskridende at se betjentene i kirkerummet, selv om ingen blev anholdt:

- Vi er veluddannede folk, der godt ved, at vi skal bede om at se en ransagningskendelse, når de kommer ind på vores område. Sådan er loven i hvert fald i det meste af verden, så jeg troede også, det var sådan i Danmark, siger Esther Aby Irabor, der selv har arbejdet hos Mærsk i Nigeria i fem år, inden hun blev hentet til Danmark for 14 måneder siden for at arbejde i firmaets danske HR-afdeling.

- Når vi går på gaden, må vi forvente, at vi kan komme ud for at skulle vise vores papirer til politiet. Men ikke inde i kirken, tilføjer hun forarget.

Ødelægger arbejdet

Hans Henrik Lund, der er daglig leder i Kirkernes Integrations Tjeneste, der hjælper de 220 migrantkirker i Danmark, blev ringet op af kirkens præst, mens razziaen foregik. Her fik han en af betjentene i røret.

- Da jeg spurgte, om han ikke selv kunne se, at det var dumt at afbryde en gudstjeneste, sagde han, at han ikke selv var medlem af folkekirken, så det kunne han ikke forholde sig til, fortæller Hans Henrik Lund.

I kirken mener man, at politiet har fået interesse for stedet, fordi de har stoppet illegale indvandrere, der har haft kirkens pjece på sig, men den pjece bliver delt ud til alle mulige på gaden. Også etniske danskere.

Og Hans Henrik Lund mener, at kirkens arbejde ødelægges, når politiet laver en razzia som den søndag morgen.

- Vi forsøger at hjælpe dem, der er i landet illegalt. Har de ikke papirerne i orden, hjælper vi dem med at få det eller hjælper dem hjem. Men rygtes det, at politiet har været her, tør de ikke komme for at få hjælp, siger Hans Henrik Lund og tilføjer sarkastisk:

- Sådan en mistænkeliggørelse af kirker sker i Afrika og Egypten. At det kan ske i Danmark, er helt grotesk. Halvdelen af samtlige kirkegængere i København er nydanskere. Så hvis dette er en praksis, som kan forventes som norm, så er det jo en god velkomst for udlændinge i Danmark.