Ni ud af ti unge vælger uddannelse ud fra interesse for faget frem for udsigten til gode jobmuligheder, viser måling.

Ni ud af ti unge vælger uddannelse ud fra interesse og ikke jobmuligheder. Det viser en måling, som TNS Gallup har udført for Berlingske blandt 527 unge mellem 16 og 22 år. Et flertal er bekymrede for, om der er job til dem efter studierne.

Charlotte Rønhof, forskningspolitisk chef i DI, mener, at for mange unge vælger studium »med bind for øjnene.« Konsekvensen kan være arbejdsløshed.

Forskningspolitisk chef Jannik Schack Linnemann fra Dansk Erhverv mener, at de unge skal vælge uddannelse »med åbne og realistiske øjne og kende konsekvenserne af deres valg«.

I dag får 60.537 unge at vide, at de er optaget på en videregående uddannelse. Det er ny rekord. Samtidig er et stort antal unge optaget på studier, hvor der er udsigt til gode beskæftigelsesmuligheder i fremtiden, lyder det fra uddannelsesminister Morten Østergaard (R). Han mener, det er helt på sin plads, at de unge primært vælger studie efter, hvad der interesserer dem.

- Det, jeg glæder mig over, er, at det altså er muligt at påvirke de unges interesser. I det optag, vi har nu, kan vi se en stigende søgning til de tekniske uddannelser og til IT-uddannelserne, som er nogle af de områder, hvor erhvervslivet efterspørger kvalificeret arbejdskraft, siger Morten Østergaard til Berlingske. Ifølge Gallups måling kender 20 procent af de unge arbejdsløshedsprocenten inden for det fag, de har søgt eller vil søge.