Det er ikke kun menneskene, der har nydt de lune temperaturer i Danmark det seneste lange stykke tid. Det milde klima har også været ideelt for rotterne, som har haft gode ynglevilkår det seneste halvandet år.

På landsplan er der derfor cirka tre gange så mange rotter, som man plejer at se ved denne årstid, og det giver travlhed ude i kommunerne.

»Det var en utrolig mild vinter forrige år, og den er blevet efterfulgt af en fantastisk sommer og et virkelig lunt efterår i år, så rotterne har nået at få et kuld unger eller to mere, end de plejer. Derfor har vi fået godt og vel tre gange så mange anmeldelser, som vi plejer ved denne årstid, og der er virkelig travlhed på landsplan også, så det kræver sin mand at følge med,« siger Jan Tjerrild, der er rottefænger i Horsens Kommune.

Rottefængerne i Horsens Kommune får dagligt op til mellem 40 og 50 anmeldelser om rotter, og selv om Kong Vinter efterhånden er begyndt at få bedre tag om Danmark, så mener Jan Tjerrild, at man mange steder godt kan forberede på at stå ansigt til ansigt med en rotte.

»Hvis vintertemperaturerne for alvor begynder at tage fat samtidig med, at rottefængerne får bekæmpet en del af bestanden, så vil det nok udligne sig igen, men hvis det milde vejr fortsætter, så bliver den store rottebestand permanent, og dermed kan man forvente flere angreb i private boliger og på gårdene. Helt konkret vil vi begynde at se flere rotter i dagligdagen,« siger Jan Tjerrild.

I Horsens Kommune har man på grund af de mange skadedyr »ansat« en svensk/dansk gårdhund som rottefænger i kommunens Service og Beredskab. Hunden, Malik, kan lugte rotter på lang afstand, og så kan han lokalisere, hvor de bor, så de tobenede rottefængere sparer tid på at sætte fælder op.

Jan Tjerrild har dog også gode råd til, hvad man selv kan gøre for at undgå at få uønsket besøg af rotter.

»Hvis man holder rent om sin bolig, så der ikke ligger skidt, de kan gemme sig i eller spiseligt affald, så er man nået langt. Derudover skal man sørge for, at kloakeringen fungerer ligesom man skal vide, at beplantning op ad huset er en direkte motorvej op til loftet,« siger Jan Tjerrild og fortsætter:

»Hvis man vil fodre fuglene, så sørg for kun at lægge det ud, som de kan spise på en dag. Hvis man giver et kilo af gangen, så bliver det spredt på jorden, og det er en middagsinvitation til rotten.«