Når firmaer i fremtiden vil vinde offentlige opgaver, så kan det også komme til at handle om andet end den bedste pris på kontrakten. Lokalpolitikere ser nemlig positivt på de sociale klausuler, der stiller krav til virksomhedernes sociale ansvar.

Hvis private virksomheder vil have fingrene i kommunale opgaver, så skal de være klar til at ansætte langtidsledige, borgere med handikap eller skabe nye lærepladser.

Det mener et stort flertal af lokalpolitikere i en ny undersøgelse, som Ugebrevet A4 har lavet. I undersøgelsen er hele 80 procent af de 684 adspurgte medlemmer af kommunalbestyrelserne positivt stemt for idéen med at skrive sociale klausuler ind i offentlige kontrakter.

Der har gennem længere tid været fokus på, at virksomheder skal skabe praktikpladser, når de vinder opgaver af det offentlige. Ugebrevet A4s undersøgelse viser også, at det er den form for krav kommunalpolitikerne først vil stille til virksomhederne, men sociale klausuler kan lige så godt handle om, at virksomheden skal ansætte langtidsledige eller benytte borgere med handikap til at løse den kommunale opgave.

- Sociale klausuler er et rigtigt godt redskab, som jeg gerne vil opfordre andre kommuner, staten og regionerne til at bruge i højere grad. Det er en god måde at give flere unge mulighed for at gøre deres uddannelse færdig og skaffe langtidsledige i arbejde, siger overborgmester i København, Frank Jensen (S).

Københavns Kommune har siden 2010 krævet sociale klausuler, og det har bidraget med 120 nye praktikpladser til unge under uddannelse, skriver Ugebrevet A4.

Frank Jensens partifæller i regeringen overvejer lige nu at tvinge kommunerne gennem lov til at skulle indgå sociale klausuler, men det møder kritik blandt nogle af de adspurgte i Ugebrevet A4s undersøgelse. Det ser især lokalpolitikere fra Venstre ikke nogen grund til lovgive om.

- Når man med sociale klausuler stiller faste krav, så får man kun det, som man beder om og ikke spor mere. Med frivillige aftaler kan vi nå langt mere, for de fleste arbejdsgivere vil jo gerne bidrage til at hjælpe unge og udstødte ind på arbejdsmarkedet, siger Keld Jacobsen, der valgt ind i byrådet i Varde Kommune for Venstre.

En anden anke blandt kritikerne er, at de sociale klausuler kan udelukke mindre firmaer fra at deltage i offentlige udbud, da de kan være for små til at kunne tage lærlinge eller ledige ind i kortere perioder. 

- Vi kommer til at spille alt for gode kort i hænderne på de store spillere på markedet, mener Aleksander Aagaard (V fra byrådet i Skanderborg Kommune.

I Københavns Kommune mener man at have fundet en model, der kan løse den udfordring. Kravene om ansættelse af én eller flere praktikanter sker kun ved udbud af opgaver, der har lønninger for mindst fire millioner kroner, eller hvor opgaven er mere end 10 millioner kroner værd. Det giver gode resultater, siger Frank Jensen.

- Entreprenørerne melder tilbage til os, at de hverken oplever sociale klausuler som besværlige eller bureaukratiske.