Statsministeren bluffede og turde ikke risikere regeringens liv, da det endelig gjaldt, mens Søren Pape Poulsen kunne le til sidst. BT afdækker nervekrigen op til Eva Kjer Hansens afgang.

Lars Løkke Rasmussen spillede højt spil og tabte.

Så kort kan de seneste dages dramatiske politiske begivenheder sammenfattes efter miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens afgang i går, blot fem dage efter, at De Konservatives Søren Pape Poulsen meddelte, at partiet ønskede hende fyret for at have fiflet med tallene i forbindelse med landbrugspakken.

Og mens den erfarne Lars Løkke Rasmussen står tilbage som den store taber, kan den landspolitisk uerfarne Søren Pape Poulsen stikke armene i vejret.

Løkke prøvede ellers til det sidste at snøre De Konservative og redde sin minister.

BT erfarer nemlig, at Løkke fredag aften på Marienborg ihærdigt forsøgte at præsentere en spiselig løsning for Søren Pape Poulsen.

Det skete på et forsoningsmøde, hvor også Liberal Alliances Anders Samuelsen og Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl deltog.

BT erfarer, at det efter to dages møder først var fredag aften, at partilederne begyndte at diskutere sagens kerne, nemlig Eva Kjer Hansens ministerliv.

Stillede ultimatum

Løkkes luns til De Konservative var en grøn tillægspakke til den vedtagne landbrugspakke, hvor statsministeren havde konkrete forslag om, hvordan man kunne nedbringe kvælstofudledningen.

Ifølge en centralt placeret kilde gav Lars Løkke Rasmussen efterfølgende De Konservative et ultimatum: Hvis den grønne tillægspakke skulle videreforhandles, så skulle Eva Kjer Hansen fortsætte som minister og De Konservative komme til forhandlinger allerede i går, lørdag. Løkke satte en deadline til klokken ni.

Forhandlingerne blev dog aldrig til noget.

Fredag aften holdt den konservative folketingsgruppe møde, og her blev man enige om at støtte Søren Pape Poulsens krav om en fyring af Eva Kjer Hansen.

Det meddelte Pape så Lars Løkke Rasmussen lørdag morgen.

Ifølge en kilde reagerede Løkke ‘professionelt’ og ‘med oprejst pande’.

Ofrede Kjer

De Konservative annoncerede efterfølgende et pressemøde klokken ti, lørdag, men det blev aldrig til noget. 20 minutter før meddelte Eva Kjer Hansen sin afgang.

Dermed mislykkedes Lars Løkke Rasmussens strategi med først at true Søren Pape Poulsen med valg i utide for så at tilbyde ham en god politisk luns.

Så sent som for tre dage siden lod Løkke ellers offentligheden forstå, at han på ingen måde ville ofre sin minister.

»Jeg kender udmærket positionerne. Får det mig til at afskedige min minister? Nej,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Men i går måtte han og resten af Venstre-regeringen så alligevel ofre Eva Kjer Hansen. For da valget til sidst stod mellem et valg i utide eller en ministerafgang, så var ofringen af Eva Kjer Hansen ikke til at komme uden om for statsministeren.

»Regeringen erkendte, at det ikke var en holdbar situation, og de var nødt til at ofre Eva Kjer Hansen for fællesskabet,« som en central politisk kilde formulerer det til BT.

Lars Løkke så ellers ud til at være ovenpå i den tilspidsede situation efter Papes mistillidserklæring til Eva Kjer Hansen i tirsdags. Når han optrådte på tv, var det med det stålsat blik og fasthed i stemmen.

Bluff så ud til at virke

Som møderne blev flere og ‘den gordiske knude’ mere og mere uløselig, lignede Søren Pape Poulsen da også mere og mere en mand, der fortrød partiets in absentia-fyring af Eva Kjer Hansen. Med sved på panden lod han dog stadig offentligheden forstå, at De Konservative holdt fast. Om så det kostede regeringen magten. Søren Pape Poulsen havde tilsyneladende også svært ved at forklare, hvorfor De Konservative stadig stemte for landbrugspakken, selvom partiet havde mistillid til ministeren.

Oveni rystede man i såvel Liberal Alliance som Dansk Folkeparti på hovedet over, at De Konservative var villig til at sætte regeringens liv på spil i en sag, hvor partiet var enig i selve politikken.

Men Søren Pape Poulsen sad hele tiden med jokeren: De seks mandater, partiet råder over. Uden dem kan Lars Løkke Rasmussen ikke tælle til 90, og med en blodtørstig opposition var det et spørgsmål om tid, før ministeren ville ryge under alle omstændigheder.

Derudover erfarer BT, at analysen hos De Konservative var, at Lars Løkke Rasmussen bluffede, når han truede med valg i utide.

Lars Løkke Rasmussen var ifølge den konservative analyse på intet tidspunkt i en situation, hvor han kunne tillade sig at udskrive valg. Derfor frygtede De Konservative ikke truslen. Og skulle det ske, så gav de friske meningsmålinger, der viste konservativ vælgerfremgang, også mod til at stå imod.

Det var i går ikke muligt at få Lars Løkke Rasmussens eller Eva Kjer Hansens kommentar til forløbet. Heller ikke Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen var til at træffe.