KØB PLUS!

Løkke efter faderens død: Uværdigt at tvinge ham ud i kulden for en sidste cigaret

Lars Løkke mener vi har strammet rygereglerne for meget, når en dødssyg mand som hans far tvinges på gaden for at ryge sit livs sidste cigaret. Hvad mener du?

Det var en sorgens dag for Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, da han i onsdags begravede sin far Jeppe Løkke Rasmussen fra Græsted Kirke.

Og som et ekstra drys salt i såret følte Lars Løkke og hans kone Sólrun, at det var trist og uværdigt, at den kræftsyge, dødsmærkede mand skulle køres i en kørestol ud i en elevator, og videre ud i kulden foran hospitalet pakket ind i tæpper og puder for at ryge ’sin sidste cigaret’.

- Vi har strammet reglerne for meget, sagde den tidligere statsminister, da han talte ved faderens kiste.

Dermed puster den tidligere statsminister og sundhedsminister nyt liv i en vigtig debat: Er vi gået for langt i lovgivningen og reglerne, når vi forhindrer døende patienter i at ryge en sidste cigaret for at beskytte andre mod passiv rygning?

Foran Rigshospitalet i København er det helt almindeligt at se alvorligt syge mennesker i kørestole og sommetider med et stativ med et drop sidde i hospitalstøj og badekåbe foran indgangene til hospitalet og ryge. Selv det er faktisk forbudt.

Der er indrettet én lille rygepavillon, som det hedder. Og hvis man ikke vil bruge den, skal man helt væk fra matriklen.

Det vil sige ud på fortovet på Blegdamsvej. Og sådan er det på de fleste danske hospitaler. Mange steder har man ikke engang en rygepavillon.

En smule sol

Kjeld Jensen, der er indlagt med alvorlige blæreproblemer, har fundet en smule sol foran en af indgangene, hvor han kan ryge en cigaret, selv om det er imod reglerne.

Han er helt enig med Lars Løkke Rasmussen:

- Det er uværdigt, at vi skal sidde herude i kulden og ryge. Man føler sig som en udstødt, siger han og tager et sug af smøgen.

- Der burde være rygekabiner inde på hospitalet. Det har politikerne på Christiansborg jo selv. Og det er dem, der bestemmer, at vi ikke må ryge, selv om vi er alvorligt syge, og dårligt kan bevæge os, siger Kjeld Jensen.

Rita Loop, der står foran en større hjerneoperation, sidder i sin kørestol ved siden af Kjeld Hansen og får sig en smøg. Hun synes faktisk, det er okay.

- Jeg ryger mindre, end jeg plejer. Normalt ryger jeg ca. syv cigaretter om dagen. Det her er kun nr. to i dag, siger hun stolt.

Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde er ikke i tvivl om, at regeltyranniet er gået for vidt:

- Det er ikke i orden, hvis dødssyge patienter skal fragtes ned i kittel, rullestol og med drop, og stå og ryge ude på Blegdamsvej eller foran Rigshospitalets hovedindgang. Det er dybt uværdigt. Det er tilladt at tænke sig om, også blandt de politikere i Region Hovedstaden, som åbenbart ikke vil acceptere, at lovgivningen ellers klart siger, at rygning i helt særlige tilfælde kan tillades, når f.eks. en dødssyg patient opholder sig på sygehuset i en terminal fase.

En stille og rolig proces

- De eksisterende rygeregler på hospitaler har vi selv været med til at vedtage. Men vi har altså aldrig vedtaget, at syge mennesker skal behandles dybt uværdigt. Tværtimod har vi sagt, at rygning i helt særlige tilfælde kan tillades i forbindelse med, at en patient har fået diagnosticeret en meget alvorlig og livstruende sygdom, eller en pårørende, som opholder sig på sygehuset i forbindelse med, at en nærtstående befinder sig i en livstruende sygdom eller er døende, siger Sophie Løhde.

Sygeplejedirekør på Rigshospitalet Helen Bernt Andersen siger:

- Vi har indført rygeforbuddet stille og roligt som en proces. Vi prøver at få patienter til at forstå, at de ikke skal ryge foran indgangen ved hjælp af skilte, og somme tider uddeler vi gajoler for at gøre det på en munter måde. Vi har jo heller ingen sanktionsmuligheder over for patienter. Og vi vil heller ikke være hårde over for meget syge patienter eller deres pårørende. Men rygning indendørs kan under ingen omstændigheder tillades, siger Helen Bernt Andersen

Afstemning

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR (virker ikke på mobilen)

Læs også:

Din kommentar

Kommentarer

rygelov

Skrevet af bent, Fredag den 18. januar 2013, 16:43

regeringen og andre som er modstander af rygning kan få oplyst
at der er sygdomme som rent faktisk bliver holdt i ro fordi patienterne
tager en smøg..
det gælder eksempelt kronisk tarmbetændelse..
så tag lige og tænk på de mennesker som lider af denne sygdom...

Typisk dansk politik

Skrevet af JCH, Fredag den 18. januar 2013, 09:53

Jeg er selv ryger og udsat for den hetz og samfunds klassificering der udgør "rygedebatten" herhjemme. Og hvem kan være uenig i at historien om den døende far, der køres ud i kulden til en "sidste smøg", ikke taler til ens følelser.

Det der giver mig en ubehagelige fornemmelse i maven er den PR strategi der tilvejebringer en sådan historie. PR maskinen der er koblet til højrefløjens populistiske politikbarometer spottede endnu en simpel sag der snakker til mellemgulvet mere end forstanden. Og den tidligere reserve statsminister, er åbenbart ikke blind for at, der selv med faderens død, kan udvindes politisk brændstof til despotens ønskede genvalg.

Rigtig dygtigt bliver det når man finder formuleringer i artiklen som : "Dermed puster den tidligere statsminister og sundhedsminister nyt liv i en vigtig debat"

En anden journalist kunne have formuleret det anderledes.

"Taberen af sidste valg Lars Løkke Rasmussen har nu, under oplevelsen af egen politik og lovgivning, måtte sande at tanken om politisk adfærdsregulering kan drives for vidt"

Der er selvfølgelig tusinde eksempler på hvordan den journalistiske vinkling kunne være. At en sådan sætning lander grydeklar i en middelmådig artikel som denne, er blot et eksempel på hvordan historien er "udtænkt & leveret" på skriverkarlens skrivebord.

Politikerne har de sidste 20 år strammet lovgivningen på alle områder, men sjældent ramt folk i deres eget segment. Nu skal vi så stiltiende sidde og se dem drive populærpolitik på de uretfærdigheder de selv har skabt, fordi de oplever det på egen krop?? kynisk og ynkeligt.

Sagen kerne er, at hvis vi ikke passer på, så ender vi som befolkning samme sted, som tyskland i trediverne. Ikke med samme ideologier nødvendigvis men med adfærdskontrol via lovgivning, begrænsninger i individets frihed, klassificering og skarpere klasseskel, og ikke mindst, den fælles forførelse af os selv.

I kampen mod røgen, fedtet, kriminaliteten, sukkeret, farten, alderdommen, de arbejdsløse, overgreb og sydomme, ja alting faktisk, har man draget den sociale konklusion at det er nemmest hvis vi alle opfører os ens og holder vores individualisme til det overfladiske og materialistiske udtryk. Og at man som samfund kan tildele folk det ønskede tankesæt blot det praktiseres systematisk.... med fordømmelse, forbud og straf.

Da hovedparten af medierne i dag er mere afhængige af annoncør kroner end abonnenter, formidles der hovedsageligt budskaber til og fra det lille mindretal, der sidder som en økonomisk muskel fra middelklassen og op. Fokuseringen på denne gruppering i medierne, har haft en selvforstærkende virkning på disse segmenters effekt som meningsdannere, kultur formidlere, smagsdommere og beslutningstagere.

Og 140.000 mennesker på kur med tv2??? hvor mange af dem mon er et større offer for masse-suggestionen og den sociale ensretning end af deres overvægt?

Stille lider forskellighederne blandt mindretallet i dag, og på mange flere måder end problemet med den sidste smøg kunne antyde.

Re: DAVID NEIL KRISTENSEN

Skrevet af Hans, Torsdag den 17. januar 2013, 21:12

Re: DAVID NEIL KRISTENSEN

Du er da totalt lam i roen. blev du ikke ammet som lille eller gik du glip af pottetræning ?

Tag dig sammen. Og lad rygerne være. Du sviner sikkert også selv med din bil eller andre ting som vi skal finde os i..

rygeforbud

Skrevet af Susanne Larsen, Tirsdag den 23. oktober 2012, 11:09

Jeg har selv prøvet det med min mor på RH.Hun havde lungekræft og tarmkræft,og måtte derfor ikke ryge og drikke kaffe,til trods for at læger kun havde givet hende 2 uger tilbage,at leve i,men vi fik dog trumfet det igennem,fordi hun simpelthen havde abstinenser.Hun havde jo indtaget begge dele,siden sin pure ungdom under krigen,og fortalte os om hvordan man bl.andet rullede cigaretter med noget underligt blandet tobak i brunt toiletpapir.Hun døde en måned efter,så vi nåede at få 2 uger mere med hende hvor vi kunne sidde og snakke lidt mere normalt sammen. Hun blev 71 år.

en døendes sidste ønske

Skrevet af maiken borre kehr, Tirsdag den 23. oktober 2012, 10:05

husker for ca 10 år siden hvor jeg arbejdede på et sygehus. Her var der stadig rygerum, men en døende mand der ikke kunne komme ud af sin seng ønskede at dulme sine smerter med- ja hold nu fast- hash. Det fik han mulighed for at gøre på sin enestue da han havde en kammerat der kunne være der mens han røg. Vi som personale måtte ikke være derinde for ikke at blive påvirkede. Jeg er sikker på at reglen også var blevet læmpet hvis det var en cigaret han ønskede sig og så ville personalet have stået tikl rådighed med hjælp. Jeg ønsker at vi skal tage til eftertanke at vi har ændret så meget holdning på blot ti år. Jeg forstår at det er svært at have en afhængighed og være døende, hvorfor skulle vi ikke som plejeperosnale kunne hjælpe til en værdig død, hvis det er det mennesket har brug for?

Kun kriminelle idioter ryger tobak !

Skrevet af DAVID NEIL KRISTENSEN, Tirsdag den 23. oktober 2012, 08:57

Tobaksrygning er vor tids pest !
Tobaksnarkomanerne vil gerne dræbe ikke-narkomaner !
Tobaksnarkomaner dræber ikke-narkomaner !

Venstreavisen BT vil gerne have mere tobaksrygning i
hospitalerne. BT vil gerne dræbe flere ikke-narkomaner.
Danmark er kun for klaphatte der går ind for tobak.

Danmark er en klaphatstat, der burde sidde i et fængsel.
I stedet for at afskaffe tobak, vil man afskaffe ikke-rygere.
Hver dag i klaphatstaten Danmark skal man generes af
tobak-narkomaner.

Alle vores politikere er klaphatte. Ingen vil forbyde tobak.
Politikerne er fjolser alle til hobe. Politiet og domstole synes
også at det er i orden med tobak. Danmark er et lovløst
samfund fyldt med klaphatte.

Rygekabiner, rygeskure og rygerum betyder at ikke-rygere
udsættes for passiv rygning og andre ubehageligheder.

I stedet skal man afskaffe tobak !
Jo hurtigere jo bedre !
Tobaksrygerne er klaphatte !

Idiot !

Skrevet af Sonny G, Onsdag den 24. oktober 2012, 18:50

Koranen er vores klode,s pest !

løsning

Skrevet af dna, Tirsdag den 23. oktober 2012, 10:21

Køb et reb og hæng dig selv

TIL Politik

Skrevet af Cleunides souza silva, Tirsdag den 23. oktober 2012, 08:29

Ja en pædagog sagt til min barn du kommer aldrig hjem hun er fjenet fra mig 2 år i dag jeg er klage hjælp ikke og 1 1/2 år jeg må kun se min datter 1 1/2 time 1 gang om måneden jeg er ikke mibruger og kar aldrig været jeg har aldrig været p...å psykiarisk hospital og bruger ikke nogen form for medicin.Min barn er blevet fjenet hun blev misbrugt i børnehaven,Brøndby er urimeligt kommune er korrupt
BARN SKAL HJEM TIL MOR ♥ ♥ ♥ OG MOR ER IKKE MISBRUGT BARN KOMMUNE HJÆLP IKKE BARN ER MOD BARN KOMMUNE ER KORRUPT JEG VIL FRA MIT BARN HUN BLEV MISBRUGT I BØRNEHAVEN, OG HUN ER BLEVET FJENET FRA MIG DET ER URIMELIGT

Naive brokke Kællinger vil bestemme, men de ved ikke en skid.

Skrevet af Mads, Tirsdag den 23. oktober 2012, 00:56

Kællinger er imod alt og vil bestemme og brokke sig. Derfor går det ikke særligt godt på arbejdspladser med mange kvinder, og man har med vilje skønt ligeberettelse, ikke kvindeligt militær ... de ville dræbe hinanden i stedet for fjenden. Kvinde er kvinde værst !

Glæder mig til at se hvordan kællingerne / ministerne vil drive Danmark, så kan vi se om vi skal have flere tvungne kvinder i bestyrelserne, uanset om de er ønsket og valgt pga dygtighed.

Problemet er at der er flest kvinder på rød fløj, røde mor med sødsuppe og barmhjertighed, ikke kan redde verden med højere skatter og flere offentlige ansatte småfede sygeplejesker.

Hvis det farlige hårfarve også bliver forbudt, vil alle kvinder over 30 år - ligene en bedstemor.

Snup en smøg til syge menneske, det er OK.. Den ødelægger ikke verden ... det gør de sløve nassere, som samfundet har på slæb.

Kællinger har overforbrug og personlig gæld

Skrevet af Bernhard, Tirsdag den 23. oktober 2012, 01:02

Ja, de fleste kællinger har kun studiegæld og overforbrug for at se yngre ud. Falsk reklame for at fange en mand.

Sjældent, at du finder en kvinde på 30-35 år og ugift med uddannelse, som har penge i banken.

Overforbrug, smider med pengene ... giv til de fattige, dovne, ulande - derfor har vi verdens højeste skat.

De har ikke forstand på penge, de er svære at tage seriøst, udover Vestager.

kællinger og abort

Skrevet af Lars, Tirsdag den 23. oktober 2012, 01:43

Kællinger vælger også abort, hvis barnet ikke er det køn de drømte om.... Ulækkert og beviser egoisme og dumhed.

Halleluja

Kællinger allevegne !

Skrevet af Jan B, Onsdag den 24. oktober 2012, 19:04

Selv "Mænd" bliver til kællinger når de er sammen
med kællinger !!!

og...vi SKAL dø på et ubestemt tidspunkt

Skrevet af Susanne Duncker, Mandag den 22. oktober 2012, 23:13

Ekstremisme i religion - slår folk ihjel. - Gud hjælper ikke.
Hash og andre stoffer - slår folk ihjel. - Alle skatteydere betaler.
Diverse sportsgrene - slår folk ihjel. - Alle skatteydere betaler.
Depression og stress - slår folk ihjel. - Alle skatteydere betaler.
Ulykkelig kærlighed - slår folk ihjel. - Alle skatteydere betaler.
Vold - og kriminalitet - slår folk ihjel. - Alle skatteydere betaler.
Alkohol, rygning, bilos - slår folk ihjel. - Skatteydere +brugerer betaler EKSTRA skat...
Og er der éen ting du ikke kan bestemme over selv - med mindre du selv vælger at begå selvmord - jamen så er det døden.
Det mest sikre ved at få livet som gave - er at vi skal dø! - men hvornår og hvordan - det bestemmer ellers kun denne syge verden. Ikke-rygerne skulle hellere slippe deres ekstremisme og få sig et liv - inden døden i utide indhenter dig - fordi en hjernelam idiot - kører overfor rødt, hvor du lige er i fodgængerfeltet. Og kan du ikke tåle lugten i bageriet - jamen så er du for svag til at leve i denne grimme verden - som vi engang ønskede og håbede - ville bringe fred - verden over...

Fanatisme..

Skrevet af Winni O'Poo, Mandag den 22. oktober 2012, 21:26

Ikke-rygere må være så bitre, og indelukkede individer. Tænk sig at hænge sig så meget i andre menneskers levestil. Og luk nu, når I siger I ikke ville føle Jer krænket, hvis nogen pludselig begik en indgriben i Jeres frie, liv i form af forbud mod nogle af Jeres nydelser.
Behøver jeg at nævne, at jeg er ihærdig ryger, af både pibe, smøger og cigarer. Og jo flere forbud, og psykotiske bemærkninger fra ikke-rygere, jo mere tobak ryger jeg.

Ingen af Jer fascister, syntes det er fair når benzin prisen stiger, og fortsætter, også i tider hvor råolien falder. Men så hyler i op. Eller når års budgettet stiger med 5000 kr til dagligvare, fordi folkene på Borgen er nogle inkompetente nathuer, og vedtager afgifter i øst og vest, uden nogen form for logisk omtanke.

Jeg har et frit liv, i et frit land, og jeg gør ved gud, hvad der falder mig for hjertet. Jeg ryger alt hvad jeg kan komme til, og jo flere forbud, jo mindre lyst er der til at stoppe. Ligeledes har jeg VALGT at køre i en bil, der ikke triller meget mere end 4 km pr. liter. Og forurener den? Det gør den temmelig sikkert, og det rager mig, for jeg finder mig ikke i at bliver begrænset på min frie leveret.

Jeg ryger hvad jeg vil, hvor og når jeg vil. Dør jeg af det? Næppe, for jeg bliver sandsynligvis slået ihjel først. Og det bliver af en bande fra østblokken, der er kørt gennem vores åbne grænse, for at begå et hjemmerøveri hos mig.
Og hvad koster det vores samfund?

Kære ikke-rygere. Er I ikke søde at bruge Jeres øverste del, inden i snakker om, hvad udgifter rygere pålægger samfundet... Et samfund, som imo. må være usandsynligt rigt, når man har en u-lands bistand af så voldsom karakter, samtidig med vores egne gamle dør alene, tallet af hjemløse stiger, og hospitaler og sygevæsen bare bliver ringere og ringere... I burde skamme Jer. Føj!

selv føj

Skrevet af lisbeth, Mandag den 22. oktober 2012, 23:29

Ja du siger vi burgte skamme os,føj.
For min skyld kan du ryge dig selv ihjel, køre dig selv ihjel. Jeg kunne ikke være mere ligeglad. Problemet er bare du skader os andre imens. Tag dig sammen taber

Der skal være plads til alle

Skrevet af Lars, Mandag den 22. oktober 2012, 18:32

Nu er smøgerne igen lige steget med en femmer. Dvs det er rygerne der smider afgifter ind til staten. Den ekstra afgift kunne fint bruges til at bygge og vedligeholde nogle rygefaciliteter for dem der lyster at ryge f.eks. på hospitalerne/andet off.. Vi har nogle af verdens bedste ingeniører, så det MÅ være muligt at bygge nogle rygefaciliteter så de overhovedet ikke genere andre eller de udsatte mennesker..

Og rygerne kan selvfølgelig forvente at der følge en stang grøn cecil med, til den sidste indlæggelse....hvad ellers?

Vis overskud..

Befri os for bedrevidende formynderi.

Skrevet af Kc, Mandag den 22. oktober 2012, 18:31

Det er jo ikke de syge og slet ikke de døende systemet med lov i hånd
skal afskærets fra at ryge, hvilket formål skulle det tjene??

Vær dog lidt menneskelig og mindre rigid. Tænk jer om for pokker.

Derimod skal det være 100% forbudt at ryge på samtlige arbejdsplad-
ser både indendørs og udendørs. Selvfølgelig skal de tilbageblevne
rygere tage alle mulige hensyn.

Jeg begriber ikke, at der ikke er et totalt rygeforbud for alt hospitals-
personale i dette land samt på alle andre behandlingssteder.

Er man syg og elendig, er der ikke noget værre end en røgstinkende
sygeplejerske eller læge, som kommer tæt på. Det burde overhovedet
ikke forekomme.

Det samme forbud bør gælde i skoler og børneinstitutioner. I det
hele taget er det en forbrydelse at ryge i børns nærhed.

Som tidligere ryger kan jeg kun sige, - tag tyren ved hornene, det
kan lade sig gøre, at kvitte de forhadte smøger også selvom der skal
flere forsøg til. Livet bliver meget lettere uden de osepinde.

Ta' en pastil og tilbyd andre;)

Skrevet af Lars, Mandag den 22. oktober 2012, 18:37

Det hjælper desværre ikke mod galde.....

Vis overskud..

Rygning på dødsgangen

Skrevet af Mads P, Mandag den 22. oktober 2012, 18:05

Hvis en forbryder eller morder er på dødsgangen, får de altid et sidste ønske. Skal en lovlydig skatteborger og en god familiefar ikke
også kunne ryge i de sidste dage / uger ?? Manden har betalt verdens højeste skat og støttet fælleskassen inklusive Carina - Robert - Mustapha.

Forbyd også hårfarve, diesel biler, græsslåmaskiner, brændeovne, luksus skibe osv.

Kunne godt tænke mig at se Gucci Helle uden hårfarve, den platugle.

Føj

Skrevet af Erling Jensen, Mandag den 22. oktober 2012, 17:52

Håber fandme at verdens største dværg ryger i fængsel snart ang . Skattesagen. Føj det svin er klamt

Føj

Skrevet af Erling Jensen, Mandag den 22. oktober 2012, 17:50

Den lille underudviklede dværg som LLR skulle fandme skamme sig. Fy for satan at man kan være som "det" Han har jo selv stemt for at rygere skal behandles som dyr. LLR er sgu et løgnagtigt dyr. Håber fandme osse at "DET" LLR ryger i fængsel snart.

Rygning

Skrevet af Inger Marie Olsson, Mandag den 22. oktober 2012, 16:45

Det skulle Aldrig være forbudt at ryge som patient.
Har selv prøvet at stå udenfor sammen med personalet på hospitalet ok det var sommer så ikke så koldt men den gang var det kun 1 afdeling der havde det.
Næste gang var det overalt også på Riget og blev faktisk truet med at jeg ikke kunne få min behandling hvis jeg blev ved med at ryge.
Alt det er takket UROLIGHED som var Usundhedsminister senere kom han jo ind i Det politiske Kræftens Skadedyr

Nej

Skrevet af Peter Hansen, Mandag den 22. oktober 2012, 16:40

Nej ingen melidenhed over hovedet, det eneste man kan er at lave loven om, så enkelt er det.

Hysteri

Skrevet af Frank Nielsen, Mandag den 22. oktober 2012, 16:13

Hysteri har gode vilkår i Danmark.
Alle former for stramninger kører derudaf.
Efter at kvinderne har fået mere magt end mænd, er hysteriet blevet meget værre: Rygning, sex, bilkørsel og klimahysteri -

Lars Løkke smager på sin egen medicin

Skrevet af Henrik Hedegaard, Mandag den 22. oktober 2012, 15:05

Denne sag viser tydelig hvor imkomeptent vores politiker er, først vedtager de en lov for at skabe opmærksomhed og samle flere vælger, når det er dem selv der bliver ramt af disse lover råber de op at det er uretfærdig. Fy for satan fadbamse

Ingen særregler

Skrevet af Karl Jensen , Mandag den 22. oktober 2012, 14:49

Ingen særregler for døende ryger! Skal personalet udsættes for passiv rygning, fordi De skal passe Deres arbejde, den er langt ude LL som så meget fra din side.

Rygere til Reservaterne!!!

Skrevet af HenryAbor, Mandag den 22. oktober 2012, 14:33

Ingen tør forbyde bilerne.

Skrevet af Erik Bennetsen, Mandag den 22. oktober 2012, 14:28

Alle ved at biler er med til at forurene,de er også skyld i at vores Hospitaler må tage sig af trafik offer,at biler er med til at give kræft,dem som bor inde i byerne er faktisk i fare for at blive syge af alle de partikler de biler afgiver,de får det dårligt med både lunger og blodomløb,men da der ikke må røres ved vores elskede biler,så giver vi bare cigaretterne skylden for at vi er bange for kræften.

Lad nu andre gøre, som de gør

Skrevet af Arne Jørgensen, Mandag den 22. oktober 2012, 14:17

Kunne vi dog bare slappe lidt og lade mennesker gøre det, der betyder noget for dem. Selvfølgelig med visse grænser. Men for f... lad dog rygerne være i stedet for at gå ind i deres røg for derefter at brokke jer. Gå dog et andet sted hen og vær sur.