Regioner halter efter politiske mål om ventetiden på at komme i behandling. Se her hvordan din region klarer sig.

Det er ikke lige meget, om du bor på Sjælland eller i Jylland, hvis du er kræftpatient, afslører tal.

Lange ventetider kan være livstruende for kræftpatienter, og derfor er det bekymrende, at flere af landets regioner halter langt efter de anbefalede tidsfrister for, hvor hurtigt kræftpatienter bør være igennem et kræftpakkeforløb.

Sådan lyder meldingen fra eksperter til BT, efter at avisen i dag bringer tal over, hvor mange patienters kræftpakkeforløb i de enkelte regioner der overholder de anbefalede tidsfrister.

»Jo længere tid der går, inden patienten kommer i behandling, des sværere er det at helbrede, og jo flere komplikationer risikerer der at opstå. I sidste ende er chancen for at overleve mindre, hvis tidsfristerne ikke overholdes,« siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Halter efter naboerne

Danmark har længe haltet efter vore nabolande, når det gælder antallet af personer, som årligt dør af kræft. Politisk har man derfor iværksat flere tiltag. Bl.a. er en målsætning, at 90 pct. af kræftpatienters pakkeforløb overholder en række tidsfrister.

Men tallene viser, at der i tredje kvartal 2014 ikke var nogen af regionerne, som overholdt fristerne.

Tilmed var der store regionale forskelle på, hvor tæt man var på at overholde tidsfristerne.

Ikke kommet videre

»Det, der er mest skuffende ved tallene, er, at de viser, at regionerne ikke er kommet meget videre end sidste år. Vi havde håbet på, at der var sket store fremskridt, og selv om vi anderkender en lille fremgang, så er det slet ikke godt nok,« siger Leif Vestergaard Pedersen

Bliv klogere på tegnene:

Tallene viser regionernes succesrate inden for tre behandlingsformer: kirurgi, strålebehandling og medicinsk behandling.

Når det gælder kirurgisk kræftbehandling, bliver 75,4 pct. af pakkeforløbene i Region Sjælland holdt inden for tidsfristerne, mens tallet tilsvarende er 88,5 pct. i Region Syddanmark. En forskel på mere end ti procentpoint.

Langt fra målet

Region Sjælland halter også bagefter i forhold til strålebehandlingsforløb, hvor kun 67,2 pct. af patienterne bliver behandlet inden for de anbefalede tidsfrister, mens tallet tilsvarende er på 76 pct. i hovedstaden, som ligger i toppen af alle regioner i denne kategori. Dog er der for begge regioner langt op til de anbefalede 90 pct.

»Vi har forbedret os gevaldigt, men det er rigtigt, at vi ligger lidt efter nogle af de andre regioner. En af årsagerne er, at vi ikke selv kan varetage alle behandlinger inden for regionens rammer. Det gælder bl.a. ved prostatakirurgi og hovedhalskræft. Det betyder, vi skal koordinere en række behandlingsforløb med andre regioner, og der kan godt gå en dag eller to ekstra,« forklarer kvalitetsdirektør i Region Sjælland Peder Ring til BT. Han uddyber, at regionen lige nu arbejder med en række initiativer, hvorfor han er fuld af fortrøstning i forhold til, at Region Sjælland vil forbedre sig.

Dårlig undskyldning

Leif Vestergaard Pedersen mener dog ikke, at det er nogen undskyldning, at patienterne skifter hænder.

»Vi taler om en dårlig undskyldning. Jeg kan godt forstå, hvis det kommer bag på dem i regionen, at en patient som led i behandlingen skal til Region Hovedstaden, men de ved det på forhånd og kan planlægge efter det.«

Formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) erkender, at regionerne lige nu er for langt fra at opfylde de politiske målsætninger på kræftområdet.

»Det er klart, at det ikke er godt nok. Vi har politisk fokus på det, så vi kan nå op på de 90 pct. og dermed løfte det tilbud, vi har til kræftpatienter.«

En tilsvarende undersøgelser fra sidste år viser kun en svag fremgang. Hvorfor er I ikke kommet tættere på den politiske målsætning på 90 pct.?

»Først og fremmest fordi, at der også er kommet en pæn stigning af kræftpatienter i forhold til sidste år. Havde der været det samme antal kræftpatienter, havde vi været tættere på målet. Samtidig er ønskerne og ambitionerne på hele sundhedsområdet rigtig store, og derfor er presset på vores ressourcer vokset. Bare spørg vores personale,«

Kræft-alarm: 50 tegn du ikke må overse

Skal jeg forstå det sådan, at der politisk ikke er givet nok ressourcer til at opfylde de politiske målsætninger i lyset af udviklingen?

»Det er klart, at vi kunne bruge nogle flere ressourcer. Men det er krisetider, og vi er underlagt den samme økonomi som alle mulige andre. Der er ekstremt stort pres på.«

Kræftsyge må vente og vente: Så langt halter din region efter

Der er nogle steder mere end 10 procentpoint forskel mellem regionerne i forhold til, hvor langt de er fra at opfylde målsætningerne. Er det godt nok, at patienter, alene fordi de bor i en bestemt del af landet, ikke er garanteret en lige så god behandling som andre?

»Nej, forskellene er for store. Derfor har vi også sat et arbejde i gang med at analysere, hvorfor der er så store forskelle, og derefter skal vi have udjævnet ulighederne.«

SE GRAFIKKEN PÅ DIN MOBIL HER