Gav sin sovende mor en plasticpose over hovedet og bandt en stram knude


I Danmark er aktiv dødshjælp forbudt, men Lises mor, der led af Parkinsons sygdom, havde aftalt med sine børn, at når det blev rigtig slemt, skulle hun tage sit eget liv. Men selvmordet mislykkedes, derfor måtte datteren træde til og gøre det sidste.

- Hvor ville det have været fantastisk, hvis der bare kunne komme en læge og give min mor den sidste sprøjte, mens vi børn kunne sidde og holde i hånden og græde imens. Det ville være en værdig død.

Sådan fortæller Lise sin historie til Radio24syv om sin mors død, der blev alt andet end værdig. Hendes navn er opdigtet til lejligheden, og hendes stemme er forvrænget, så den ikke kan genkendes. For hun har begået en forbrydelse: Hun slog sin syge mor ihjel.

Aktiv dødshjælp er forbudt i Danmark, men er igen på dagsordenen. Etisk Råd indstillede således for kort tid siden til sundhedsminister Astrid Krag (SF), at man fortsat er imod aktiv dødshjælp. Ministeren havde bedt om en ny stillingtagen på baggrund af, at en meningsmåling har vist, at 70 procent af danskerne støtter muligheden for aktiv dødshjælp.

Senest har en rundspørge, foretaget af Radio24syv, vist, at 47 procent af 77 adspurgte kræftsygeplejersker går ind for at legalisere aktiv dødshjælp, og 58 procent har haft en eller flere samtaler med patienter, der har ytret seriøst ønske om at dø ved aktiv dødshjælp.

Lise er en af de danskere, som i dag ville ønske, at aktiv dødshjælp havde været en mulighed, da hendes mor blev alvorligt syg og selv ønskede at dø. Moderen havde flere år forinden fået stillet diagnosen Parkinsons sygdom, en uhelbredelig neurologisk sygdom, hvor symptomerne blandt andet er voldsom rysten.

- Det var svært at se et meget stærkt menneske forfalde. I hele forløbet havde vi talt om, at hun ville ikke være en grøntsag og ikke kunne noget, det ville hun virkelig ikke, fortæller Lise.

Derfor var der i familien enighed om, at når det kom dertil, skulle moderen tage sit eget liv ved at sluge en masse piller, som hun havde samlet over årene.

- Problemet var blot, at der ingen garanti var for, at hun ville dø af de piller, fortæller Lise.

Derfor skulle moderen følge den model, som ifølge Lise anbefales i Holland, hvor aktiv dødshjælp er lovligt. Den går ud på, at man sluger pillerne, mens man sidder med en plasticpose med en stram elastiklukning over hovedet. Når personen falder i søvn på grund af pillerne, vil man langsomt blive kvalt.

Da moderens sygdom udviklede sig drastisk, besluttede hun, at nu skulle det ske. Derfor samledes familien og nogle venner til middag en aften for at sige farvel, og aftalen var, at moderen efter kaffen skulle gå ind og lægge sig og sluge pillerne.

- Vi sad og ventede en times tid, inden der var en, som gik ind til hende. Men min mor var ikke død. Hun havde slugt pillerne, men var blot faldet i søvn. Så det blev mig, der skulle tage den endelige afgørelse, derfor tog jeg plasticposen og bandt en stram knude om elastikken, fortæller Lise.

Hun fortæller sin historie mange år efter moderens død, men den præger hende stadig.

- Jeg havde det rædselsfuldt med det. Jeg fik også bagefter den tanke, at nu skulle jeg selv dø, fordi jeg havde overskredet en grænse. Pludselig skulle jeg se mig selv som morder, selv om jeg jo inderst inde ikke føler mig som en sådan. Men når jeg skal tale om det, er jeg alligevel angst for at få det stempel.

Lise mener den dag i dag, at hvis aktiv dødshjælp havde været tilladt i Danmark, kunne hendes mor havde fået en værdig død. En død, der også var værdig for Lise og de andre pårørende.

- Vi ved jo godt, at masser af mennesker er så syge, at det kun går en vej. Man kan også sige farvel på en mere værdig måde, siger Lise.

Etisk Råds seneste udtalelse vil sammen med andet materiale, blandt andet erfaringer fra udlandet, indgå i den drøftelse af aktiv dødshjælp, som Folketingets sundhedsudvalg skal have inden længe.

HVAD MENER DU? ER DU TILHÆNGER AF AKTIV DØDSHJÆLP. DELTAG I DEBATTEN OG AFSTEMNINGEN NEDENFOR (Virker desværre ikke på mobilsitet)