Den kendte forfatter og ildsjæl Lisbeth Zornig Andersen er nu blevet tiltalt for menneskesmugling efter at have hjulpet syriske flygtninge fra Rødbyhavn mod Sverige.

Hun er en af de syv personer, som Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi onsdag morgen i en pressemeddelelse oplyste, var blevet tiltalt for menneskesmugling.

Det bekræfter hun selv over for TV 2.

Udover Lisbeth Zornig Andersen selv er også hendes mand tiltalt for ulovligt at have transporteret flygtninge gennem Danmark.

»Det kommer ikke som nogen overraskelse for os. Men vi fortryder det ikke,« siger Lisbeth Zornig til TV 2.

'Et kæmpe problem'

Det kom frem i oktober, at hun var blevet sigtet for menneskesmugling.

Hun havde den 7. september sidste år samlet en syrisk familie med to femårige piger op på en vej ved Rødbyhavn og gav dem et lift mod København.

To dage senere besluttede Rigspolitiets chef, Jens Henrik Højbjerg, at lade flygtningene gå fra Rødbyhavn med henvisning til, at udlændingeloven ikke tillader politiet at tilbageholde folk i mere end tre gange 24 timer.

Flere danskere tog derfor til færgebyen for at hjælpe de mange flygtninge videre mod Sverige.

»For mig er det uforståeligt, at det skulle være ulovligt at hjælpe mennesker i åbenlys nød. De børn havde intet at gøre til fods på vejen, og jeg havde en tom bil, så naturligvis gav jeg dem et lift – ligesom mange hundrede andre danskere gjorde den dag, og i dagene efter, hvilket for mig var fantastisk hjertevarmende at opleve,« sagde Lisbeth Zornig Andersen dengang om sigtelsen i en pressemeddelelse.

»Hvis det er ulovligt, så er der snarere noget galt med loven end borgerne,« tilføjede hun.

Risikerer ikke fængselsstraf

Nu er sigtelsen blevet til en tiltale. Det oplyste Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi onsdag morgen.

»Sagerne har været en del fremme i pressen, også som følge af flere af de impliceredes offentliggørelse af deres handlinger på de sociale medier, hvorfor vi har valgt at melde ud, at vi nu har besluttet at rejse tiltale i i alt 4 sager med syv sigtede personer,« oplyser chefanklager Henriette Rosenborg Larsen.

Lisbeth Zornig Andersen, hendes mand og de fem andre tiltalte risikerer dog ikke fængselsstraf, hvis de bliver dømt.

»Udgangspunktet for strafudmålingen i denne type sager er fængsel, men grundet sagernes særlige omstændigheder, har vi – koordineret med de lignende sager fra det jyske - besluttet under straffesagerne alene at nedlægge påstand om bødestraf. Det er derfor nu op til domstolene at træffe den endelige afgørelse, som det faktisk allerede er sket i en enkelt sag fra Østjylland,« siger Henriette Rosenborg Larsen.