Da Lisbeth Zornig Andersens storebror René blev fundet på græsset foran sin lejlighed i 2004, lukkede politiet hurtigt sagen og konkluderede, at den 39-årige mand havde begået selvmord ved at springe ud fra første sal.

Siden har tvivlen naget den kendte forfatter og debattør. For man springer da ikke ud fra noget så lavt som første sal, hvis man vil være sikker på at dø?

I aftes kunne tv-seere derfor se, hvordan Lisbeth Zornig Andersen og Renés datter Natacha Zornig Friis allierede sig med to garvede efterforskere, som i sæsonpremieren på Kanal 5-programmet ’FBI’s Danske Mordmysterier’ gravede i, om der var tale om mord eller selvmord, da René blev fundet på græsset den dag i 2004.

I årevis har Lisbeth Zornig Andersen nemlig ikke følt, at det oprindelige politiarbejde havde været udført grundigt nok. Og hun har hele tiden været af den overbevisning, at hvis broderen havde været fra en højere samfundsklasse og ikke havde færdedes i misbrugsmiljøet, så havde man brugt længere tid på efterforskningen.

Og den amerikanske tidligere FBI-agent Mark Safarik og hans danske partner, tidligere efterforsker ved Rejseholdet og Europol Jan Jarlbæk, kom da også frem til, at sagen var blevet lukket alt for tidligt dengang.

»Jan og jeg fandt ud af, at der nærmest ikke havde været nogen efterforskning i denne sag, og det er bare dårligt politiarbejde,« siger Mark Safarik i programmet og i klippet, som du kan se over artiklen.

Men dér slutter uenigheden også. For den tidligere FBI-agent afslører også sin og partnerens egen konklusion, som matcher den, det danske politi havde haft 12 år forinden.

René havde taget livet af sig selv.

»For hverken Jan eller jeg er der nogen tvivl om, at dette var et ulykkeligt forsøg på selvmord. René havde ingen skader, der antydede, at nogen slog ham eller ramte ham med en genstand for at slå ham ud. Han har ingen skader på halsen, som indikerer kvælning. Han har ingen skader, der indikerer, at nogen havde haft fat i ham,« siger Mark Safarik og fortsætter:

»Hans krop bliver fundet 2,5 meter fra muren, så den eneste måde, hans krop kan ligge så langt fra træet er, hvis han er hoppet fremad. Men faldet slog ham ikke ihjel. Niveauet af stoffer i hans system blev til sidst så højt, at det tog livet af ham.«

I årevis har Lisbeth Zornig Andersen haft en nagende fornemmelse af, at broderen blev myrdet, fordi han skulle vidne i en kæmpe narkosag to dage senere.

Alligevel er hun lettet over at få at vide, at også disse efterforskere er kommet frem til, at han tog livet af sig selv.

»Selvmord er kujonagtigt. Jeg synes, det er tarveligt at forlade sin familie på den måde. Men samtidig er jeg glad for, at René ikke oplevede at blive mishandlet. At han ikke blev dræbt,« siger Lisbeth Zornig Andersen til BT.

Under Mark Safariks efterforskning dukker nye oplysninger op. Ting, som Lisbeth Zornig Andersen aldrig havde fået at vide. Blandt andet at hendes bror havde forsøgt at begå selvmord otte gange.

»Jeg tror, det var fordi, han var begyndt at krakelere, og det kunne han ikke leve med. Han havde altid været tjekket klædt, men da han blev misbruger, begyndte han at tjekke ud. Hans tænder smuldrede, og jeg tror, han var ulykkelig over ikke at have et godt liv,« fortæller Lisbeth Zornig Andersen.

Hun er ikke længere i tvivl om, at René slog sig selv ihjel ved at hoppe ud af vinduet. Men hun er i tvivl om, hvorvidt han virkelig ønskede at dø.

»Jeg har stadig en lille tvivl. Der er stadig mulighed for, at han er hoppet ud af vinduet for at få hjælp. Det lyder mærkeligt at hoppe ud fra første sal for at begå selvmord. Og der gik jo også timer, før han døde (af stofferne, red.). Måske har han fortrudt og er blevet bange.«

Nu er hun bare glad for, at programmet endelig er rullet over skærmen, så familien kan begynde at tale om oplevelsen og få bearbedet en masse ting, som de ikke har kendt til i de 12 år, der er gået, siden Renés død.

’FBI’s Danske Mordmysterier’ sendes hver onsdag kl. 21 på Kanal 5.