Havde det ikke været for hendes dagplejemors snarrådighed, havde fireårige Elvira ikke kunnet overrække blomsterbuketten til kronprinsesse Mary, da hun i går var med til at åbne dette års EMS2016-kongres i København. Heldigvis blev Elviras liv reddet takket være førstehjælp og akutbehandling. Og det er netop, hvad forskere og sundhedsprofessionelle vil dele deres viden om på kongressen ugen ud.

Foran en skare af fotografer poserede hun smilende med Kronprinsessens hånd i sin. Og havde hendes forældre ikke valgt at dele hendes historie, ville man aldrig have troet, at den glade, men lettere overvældede lille pige havde været døden nær for få år siden.

3. juli 2012 er meget vel en dag, som Elviras forældre, Liv og Jonas, aldrig vil glemme. Det unge forældrepar, der begge er 32 år og læger, havde nær mistet deres etårige datter, da hun fik et æblestykke galt i halsen og blev kvalt. Kvælningen udviklede sig til et hjertestop, men handlekraft og en hurtig respons fik hende genoplivet og sikrede dermed hendes overlevelse.

»Man får et helt andet perspektiv på livet efter sådan en oplevelse. Man bliver så taknemmelig for, at man stadig har en sund og kvik datter i dag, men også for hele det system, der trådte i kraft, og de mennesker, som reddede hendes liv,« siger Elviras mor, Liv.

Flere hundreder af verdens førende eksperter i såkaldt præhospital behandling er samlet i Danmark denne uge, når kongressen EMS2016 afholdes i Europa for første gang. Her skal de diskutere og udveksle viden om førstehjælp og akutbehandling, og Elviras tilstedeværelse og historie var et lysende eksempel på vigtigheden af netop dette. Ved åbningen deltog – udover Kronprinsessen – også sundhedsminister Sophie Løhde og regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen.

Hvert sekund tæller

Akutlæger var tilfældigvis allerede i området på vej tilbage fra en aflyst udrykning, da Elviras dagplejemor ringede 112. Derfor gik der ikke mere end fire minutter, fra de modtog meldingen om den lille piges hjertestop, til den professionelle hjælp var nået frem.

Hvor længe der går fra et hjertestop rammer, til der ydes behandling, er livsvigtigt.

Det fortæller Søren Loumann Nielsen, der er læge og daglig leder af Akutlægebilen samt – helikopteren i Cityområdet i København.

»Chancen for at kunne genoplive en person, efter hjertestop er indtruffet, falder med cirka 10 procent for hvert minut, der går. Man kan undertiden godt sætte gang i et hjerte igen, men hjernen lider uoprettelig skade, når blodet ikke pumper og den ikke får tilført ilt. Derfor er det utrolig vigtigt, at man handler så hurtigt som muligt, og selv den mest nødtørftige førstehjælp kan gøre en kæmpe forskel.«

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Vil takke personale

Elvira led ingen permanent skade og er i dag lige så frisk og funktionsdygtig som enhver anden fireårig knap tre år efter episoden.

Vejen dertil var ikke videre nem, da hun måtte dog gennemgå et års genoptræning, efter hjertestoppet ramte hende.

»Det var et rigtig langt forløb. Det er jo sjældent, som man ser det i film, at folk, der bliver genoplivet, bare rejser sig med det samme efter sådan en omgang,« fortæller Liv.

Parret har i øvrigt kun ros og dyb respekt tilovers for det sundhedspersonale, som tog hånd om både dem og deres datter.

»Vi oplevede et yderst velfungerende system og mødte mennesker, som gjorde en enorm og uvurderlig indsats,« lyder det fra Elviras far, Jonas.

»Det er også en af grundene til, vi gerne ville deltage ved åbningen af EMS2016 og lade vores historie blive hørt. Vi vil gerne takke dem, som redder liv hver dag, og samtidig være med til at udbrede budskabet om, hvor vigtigt det er at kunne yde førstehjælp,« tilføjer han.