To danske forskere har skabt en ultralydsskanner, som kan tages med overalt. Torsdag får de overrakt pris.

København. To danske forskere har skabt en bærbar ultralydsskanner, som kan sikre, at patienter får en hurtigere diagnose.

Torsdag har de fået overrakt EliteForsk-prisen Grand Solution Prisen af Innovationsfonden i København.

I fremtiden kan patienter blive undersøgt med ultralydsskanner i ambulancen, hos egen læge eller i hjemmet.

Og det er en banebrydende opfindelse, fordi den kan sikre, at patienter får en hurtigere og mere præcis diagnose.

Nu kan lægen selv tage stilling til, om patienten har det godt, skal indlægges eller i behandling.

I dag skal patienter hele vejen til hospitalet for at få en ultralydsscanning. Og maskinen vejer hundrede kilo og er svær at bruge.

Bag den nye opfindelse står DTU-professorerne Jørgen Arendt Jensen og Erik Vilain Thomsen, som fik overrakt den anerkendte forskningspris af kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V).

Opfindelsen kan redde liv, fordi man hurtigt kan se, om en situation er livstruende.

- I ambulancen kan man se, om patienten har indre blødninger og er ved at forbløde. Og ved en fødsel kan man se, om barnet har navlestrengen rundt om halsen, siger Jørgen Arendt Jensen.

Den nye skanner kan bæres i lommen og vil veje et par hundrede gram.

Den vil koste en tiendedel af, hvad skannere koster i dag. Og den vil levere skarpere billeder, som vil gøre det lettere at stille præcise diagnoser.

- Hvis en patient klager over smerter ved hjertet, kan den praktiserende læge lynhurtigt skanne det og sende det til en speciallæge og få et hurtigt resultat, siger Jørgen Arendt Jensen.

Innovationsfonden overrakte yderligere to EliteForsk-priser.

Årets Innovatør gik til ph.d. Mads Tvillinggaard Bonde fra DTU for hans virtuelle undervisningsmiljøer.

Årets Talenter gik til erhvervsforskerne Carl Meusinger, Qi Hu og David Bue Petersen, der har skabt innovativ forskning for virksomheder.

Der blev også uddelt de fem egentlige Eliteforsk-priser, der foruden en personlig hæder og 200.000 kroner også omfatter forskningsstøtte på en million kroner.

De tilfaldt Thomas Lars Andresen, professor ved DTU, Mikael Rask Madsen, Klaus Høyer og Søren Galatius, der alle er professorer ved Københavns Universitet samt Hanne Christine Bartram, der er professor ved Aarhus Universitet.

Endelig modtog også 20 ph.d.-studerende hver rejsestipendier på 200.000 kroner.

/ritzau/