Den 63-årige forfatter Leif Davidsen er rystet. Det fortæller han, efter at han for nylig blev ringet op af et analysebureau, der var i besiddelse af fortrolige og personlige oplysninger om ham.

- Jeg er meget forbløffet. Jeg fik en ung, fuldstændig tilfældig studerende fra et fuldstændig tilfældigt analysebureau i røret, og hun vidste, at jeg havde været til lægen og efterfølgende på hospitalet. Jeg troede, den slags oplysninger var meget hellige, siger han.

I et debatindlæg i Politiken lørdag beskriver Leif Davidsen, at han yderst sjældent går til lægen eller i det hele taget er syg, men at han nytårsaften fik en grim hoste, som bekymrede ham og hans kone, som i øvrigt er læge.

Den 63-årige forfatter blev fra sin praktiserende læge henvist til lungeklinikken på Hvidovre Hospital, hvor dommen dog lød, at han var sund og rask, og at han 'kunne deltage i de olympiske lege med de lunger, han rendte rundt med'.

Men efter nogen tid blev Leif Davidsens kone ringet op på parrets fastnettelefon. Det var en deltidsansat fra analysebureauet Norstat, der 'gerne ville tale med Leif om at være patient på Hvidovre Hospital'.

Det er Region Hovedstaden, der har bestilt en tilfredshedsundersøgelse hos analysebureauet, men Leif Davidsen raser over, at Hvidovre Hospital overhovedet har givet oplysninger om hans sundhedstilstand videre.

- Jeg er vred. Og jeg er forbløffet. Men jeg synes, det mest tragiske er, at det åbenbart i Danmark er lovligt at viderebringe den slags informationer. At man ikke kan søge læge eller blive henvist til en undersøgelse på et hospital uden at risikere, at fortrolige oplysninger går videre til et analysebureau, hvor tilfældige ansatte får adgang, siger han.

Analysebureauet Norstat oplyser, at de ansatte har tavshedspligt. Leif Davidsen understreger også, at han ikke har noget at udsætte på den studerende, der ringede ham op, men han er vred over, at 'tilfældige ansatte' i det hele taget har hans oplysninger.

- Jeg har personligt kendskab til den slags analysebureauer, og jeg ved, at de primært ansætter unge studerende på deltid. Det vil sige, at der er et meget stort gennemtræk af personale, og at tavshedspligten bliver bredt meget langt ud. En læge eller en sygeplejerske må tage sin tavshedspligt alvorligt, men det er måske lidt overmenneskeligt at kræve af en ung studerende, at hun ikke skal komme til at fortælle noget til en veninde, siger han.

I sit debatindlæg forudser han, hvilke uheldige konsekvenser en sådan opringning vil kunne få, hvis han for eksempel ikke havde fortalt sin kone om den bekymring, at han havde været på hospitalet.

- Hvad nu, hvis jeg var kvinde, var gravid og havde fået en abort og troede, at det var foregået i al diskretion, og min mand havde taget telefonen? Hvad nu, hvis jeg havde besøgt en hospitalsafdeling, som havde med kønssygdomme at gøre? Hvad nu, hvis jeg havde været alvorligt syg, men selv ville vælge at informere min ægtefælle eller børn om prognosen?, spørger han.

Lørdag skriver radikalt medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden, Charlotte Fischer, på Facebook, at hun vil bede administrationen om at ændre praksis.

Kan du følge Leif Davidsens kritik? Deltag i debatten under artiklen: