Mens Danmarks rigeste mand Kjeld Kirk Kristiansen bliver rigere og rigere, taber hans søster millioner. Og det er helt selvforskyldt, mener eksperter.

Da de var børn, sad de begge og legede med legoklodser hjemme i dagligstuen i Billund som en slags private forsøgskaniner for deres far, den tidligere Lego-boss Godtfred Kirk Christiansen.

Siden har tilknytningen og interessen for de farvede klodser ikke været den samme for Kjeld Kirk Kristiansen og hans storesøster, Gunhild Kirk Johansen. Begge er godt nok blevet stenrige på den legetøjsvirksomhed, som deres farfar Ole Kirk Christiansen grundlagde, og som deres far førte videre.

Men hvor Kjeld Kirk Kristiansen, hans kone og parrets tre voksne børn flere år i træk kan kalde sig Danmarks suverænt rigeste familie, så går det bestemt ikke samme vej for Gunhild Kirk Johansen og hendes tre sønner.

Det viser den nyeste opgørelse over Danmarks 100 rigeste, som Berlingske Business Magasin udgiver i dag. Mens familien Kirk Kristiansens formue det seneste år er vokset med hele 23 milliarder kroner og nu anslås at være 145,7 milliarder kroner værd, og familien derfor manifesterer deres position som Danmarks suverænt rigeste, så er Gunhild Kirk Johansen og hendes familie de store tabere. Familien kan ikke blot ærgre sig over ikke at forøge deres formue, men må ligefrem se milliardarven skrumpe.

SE HELE LISTEN OVER LANDETS 100 RIGESTE HER

Årsagen til den store formueforskel hos Danmarks rigeste mand og hans søster, skal findes tilbage i 2007, hvor de valgte at dele deres fællesformue mellem sig. Kjeld Kirk Kristiansen købte dengang Gunhild Kirk Johansen ud af Lego. På det tidspunkt gik det ikke fantastisk for Lego, og Gunhild Kirk Johansens familie menes at have fået omkring halvdelen af de 15 milliarder kroner, som Lego dengang blev vurderet til.

Siden er Lego dog tordnet frem, og Kjeld Kirk Kristiansens familie er blevet vanvittigt rige, mens søster Gunhild og hendes sønner altså blot må se misundeligt til.

Hele 200 millioner kroner vurderes familien Kirk Johansens formue at være blevet mindre værd det seneste år. De er dermed faldet tre pladser, så de nu blot er Danmarks 12. rigeste familie.

Selv om familien fortsat har en formue på astronomiske 8,7 milliarder kroner, hvilket de fleste nok ville være godt tilfredse med, så har familien ingen grund til at juble ifølge erhvervseksperter.

Artiklen fortsætter under billedet

Begge grene af Lego-familien er nære venner med de kongelige. Her ses Kjeld Kirk Kristiansens datter Agnete Thinggaard i en meget venskabelig samtale med kronprinsesse Mary, da de besøgte EM for ponyer for nylig. Begge kvinder har en stor interesse for heste, og Agnete Kirk Thinggaard har netop selv repræsenteret Danmark ved OL i dressur.
Begge grene af Lego-familien er nære venner med de kongelige. Her ses Kjeld Kirk Kristiansens datter Agnete Thinggaard i en meget venskabelig samtale med kronprinsesse Mary, da de besøgte EM for ponyer for nylig. Begge kvinder har en stor interesse for heste, og Agnete Kirk Thinggaard har netop selv repræsenteret Danmark ved OL i dressur. Foto: Henning Bagger
Vis mere

For med formuer i den størrelse, bør man ikke stille sig tilfreds med et fald, forklarer Berlingskes erhvervsredaktør Peter Suppli Benson:

»Hvis jeg sad på sådan en formue, så ville jeg blive skuffet, hvis den blev mindre år for år,« siger han og forklarer det dårlige resultat med, at familien har foretaget nogle forkerte investeringer:

»Lige nu har de satset blandt andet på skibe og fly, og det er bare ikke særlig spændende lige nu. Jeg ville være skuffet, hvis jeg sad med hånden på pengekassen hos Kirk Kapital (familien Kirk Johansens private investeringsselskab, red.),« siger han.

Forfatter og journalist Søren Jakobsen, der igennem mange år har fulgt Lego-familien tæt, og som har skrevet flere bøger om familiens økonomi, kalder det ’en katastrofal beslutning’ for familien Kirk Johansen, at den lod sig købe ud af Lego.

Han peger også på Kirk Kapitals investeringer som den store årsag til, at familien stort set ikke har formået at øge deres formue, siden de forlod Lego.

»Det går ikke rigtig godt for dem. Når man har otte milliarder, så skulle man med almindelig god forretningssans kunne tjene et pænt beløb, for eksempel ved at forrente dem med 7-9 procent. Det alene ville give 7-800 millioner kroner om året,« siger han og holder sig ikke tilbage med kritikken:

»Det er nogle tossede investeringer, de har gjort, og de har en direktør i Kirk Kapital, som jeg ville have fyret for længst,« siger forfatteren.

Artiklen fortsætter under billedet

Godtfred Kirk CHristiansen og hans kone Edith ses her med nogle af deres børnebørn.
Godtfred Kirk CHristiansen og hans kone Edith ses her med nogle af deres børnebørn. Foto: ERIK JEPSEN
Vis mere

Søren Jakobsen undrer sig over, at familien ikke lader sig inspirere af andre rigmænds investeringer:

»Jeg forstår ikke, at de ikke kan læse aviser og se, hvad andre gør. Hvad gør Holch Povlsen (Danmarks andenrigeste familie, red.), og hvad gør familien Kirk Kristiansen ? Hvis man skal give Kirk Kapital et råd, så er det, at de bør finde en ordentlig kapitalforvalter og få gjort noget ved det,« siger han og nævner, at familien dog har foretaget én god investering – nemlig i boligbyggeri på havnen i Vejle, som de formentlig vil tjene på.

BT har været spurgte Kirk Kapitals administrerende direktør Bjarne Ammitzbøll, om han og familien Kirk Johansen er tilfredse med deres investeringer. Han udtaler, at Kirk Kapital ikke har nogen kommentar.

»Vi har faktisk besluttet os for, at vi holder lav profil i pressen, og vi er egentlig ikke interesseret i at udtale os om det her,« siger han til BT.

Heller ikke Kirk Kristiansen-familien har lyst til at kommentere, hvordan de har det med, at deres formue er steget så meget. I stedet henviser Kirkbis kommunikationschef til selskabets årlige rapport, hvor Kjeld Kirk Kristiansen og Kirkbis administrerende direktør Søren Thorup Sørensen betegner årets profit som ’tilfredsstillende’.