Danmarks rigeste familie, der ejer Lego, har efter flere år med rekordregnskaber, nu også sat rekord i udbetalinger til sig selv. Det afsløres i ny bog.

Godser, dyre heste, en dyrepark, en golfbane og flere ejendomme i udlandet. Danmarks rigeste familie, familien Kirk Kristiansen, der ejer legetøjsgiganten Lego, har en forkærlighed for at bruge mange penge. Og nu har de for alvor fået mulighed for at forbruge løs.

Kjeld Kirk Kristiansen samt hans tre voksne børn har nemlig efter flere rekordregnskaber i Lego sat en slags danmarksrekord i udbytte til sig selv. Sidste år trak familien nemlig mindst 3,9 milliarder kroner ud fra deres investeringsselskab Kirkbi til sig selv. Det svarer til knap én milliard i årsløn til hver, hvis man deler formuen i fire.

Det afslører forfatter Søren Jakobsen i sin nye bog ’Overklassemagt’. Søren Jakobsen har igennem sit mangeårige virke som journalist og forfatter fulgt de rigeste danske familier – heriblandt Kirk Kristiansen-familien – tæt.

»Der er ingen, der har trukket så meget ud af en dansk virksomhed før. Jeg tror ikke engang, at Mærsk McKinney, da han døde, har haft en indtægt på én milliard om året,« siger Søren Jakobsen, der i sin nye bog sætter fokus på de mest velhavende danske familier og den magt, de har i samfundet. Med en formue, der ifølge Berlingske Business er anslået til at være på 145,7 milliarder kroner, har familien Kirk Kristiansen de seneste år siddet solidt på førstepladsen som Danmarks rigeste.

Den store lønudbetaling har dog indtil nu ikke vakt stor opsigt. Og det kan der være god grund til. Udbetalingen er nemlig sket lidt snedigt. Officielt har Kirkbis aktieudbytte for 2015 ’kun’ været på 400 millioner kroner. Kirkbi har dog sideløbende opkøbt egne aktier - ejet af familien - i Kirkbi for 3,5 milliarder kroner. Dertil kommer, at familien også lod Kirkbi købe et Schweizisk familieselskab, som ifølge Søren Jakobsen var ejet af Kjeld Kirk Kristiansen og hans to døtre. Og dermed fik familien frigivet 1,4 mia. kr. Det fremgår dog ikke tydeligt af Kirkbis regnskaber, om de 1,4 milliarder kroner er regnet med i de 3,5 milliarder.

»Det er kamufleret ganske sjovt og smart. Men det, der faktisk er sket, er, at man har flyttet penge fra Kirkbis egen kasse over til Kjeld Kirk og børnenes egne konti,« siger Søren Jakobsen.

Agnete Kirk Thinggaard, der er yngste datter af Danmarks rigeste mand, ses her ved siden kronrinsesse Mary ved et ridestævne.
Agnete Kirk Thinggaard, der er yngste datter af Danmarks rigeste mand, ses her ved siden kronrinsesse Mary ved et ridestævne. Foto: Henning Bagger
Vis mere

BT har selv gennemgået Kirkbis regnskab samt forelagt Søren Jakobsens regnestykke for to eksterne eksperter, der begge når frem til samme resultat. Anders Drejer, der er professor i strategi og forretningsledelse på Aalborg Universitet, er en af de ro eksperter.

Han vurderer også, at der er tale om en slags Danmarksrekord i udtræk fra en virksomhed:

»Man har tidligere set noget lignende hos Mærsk, og i forhold til antal aktier, der er solgt, er det ikke rekord, men i forhold til beløbet på 3,9 milliarder, så er det Danmarksrekord. Det er selvfølgelig relativt odiøst,« siger han.

Hen peger dog på, at man ud fra regnskaberne ikke kan se, hvor meget familiemedlemmerne hver især har fået, om de har placeret pengene i private holdingselskaber, eller om de rent faktisk har brugt noget af formuen.

Familien Kirk Kristiansen har dog tidligere vist, at dens medlemmer er gode til at bruge mange penge. Danmarks rigeste mand – familieoverhovedet Kjeld Kirk Kristiansen – ejer foruden sin bolig i Billund også godset Schelenborg på Nordfyn. Desuden bruger han mange penge på sin store fritidsinteresse heste. Hele to af Danmarks største stutterier er han ejer af, og BT har tidligere beregnet, at familien har heste for over 160 millioner kroner.

Kjeld Kirk Kristiansens børn holder sig bestemt heller ikke tilbage fra at bruge af arven.

Den ældste datter Sofie Kirk Kristiansen brugte for flere år siden mange millioner på at oprette dyreparken Klelund mellem Kolding og Esbjerg og bygge et jagtslot på stedet.

Sofie Kirk Kristiansen har også taget hul på milliardarven ved blandt andet at købe en dyreparl og bygge et jagtslot.
Sofie Kirk Kristiansen har også taget hul på milliardarven ved blandt andet at købe en dyreparl og bygge et jagtslot. Foto: Alex Tran / All Over Press
Vis mere

Hendes lillebror Thomas Kirk Kristiansen, der tidligere på året blev præsenteret som den arvtager, der skulle tage over efter sin far, ejer sammen med sin kone hestestutteriet ’Kirk Arabians’ på Nordfyn. Det ligger lige ved siden af faderens gods. Desuden har han investeret mange millioner i en golfbane på Fyn.

Både dyreparken, stutteriet og golfprojektet har ifølge finans.dk givet dundrende millionunderskud de seneste år.

Og bedre ser det heller ikke ud hos lillesøster Agnete Kirk Thinggaard. Hun købte i 2010 godset Julianelyst ved Horsens for 108 millioner kroner. Her driver hun både planteavl og stutteri. Regnskabet for sidste år viste dog et underskud på 40 millioner kroner hos den yngste Lego-arving, der tidligere på året gjorde sig bemærket som OL-atlet i dressurridning - en sport, der bestemt heller ikke hører til de billigste. To af de topheste, som Agnete Kirk Thinggaard har købt de seneste år, bliver normalt handlet til millionbeløb.

De store underskud giver dog næppe grund til søvnløse nætter hos den rige familie.

»De har fået knap én milliard kroner hver. Det er rigtig meget til privatforbrug. Selv om du skal betale topskat af det, så vil der være omkring 500 millioner tilbage, og det man kan have meget sjov for,« siger Søren Jakobsen, der tilføjer, at hævningen af de mange milliarder kroner viser, at familien ’virkelig har fået mod på at bruge penge’.

»Ellers var der jo ingen grund til at hæve pengene,« siger han.

Professor Anders Drejer påpeger dog, at der også kan være en anden grund til, at familien har valgt at indløse en del af Kirkbi-aktierne.

»De kan jo bare ønske at stille Kirkbi bedre end ellers ved at tage en mindre gevinst af deres ejerskab ud nu end en større gevinst senere. Det er jo fordelen ved familieejerskab,« siger han med henvisning til, at Kirkbi-aktierne sandsynligvis er mindre værd nu end om nogle år.

BT har forelagt tallene for Kirkbi, der oplyser, at man rigtig nok har ladet Kirkbi købe det schweiziske Kirkbi AG, hvilket er sket for at 'forenkle koncernstrukturen'. Kirkbi har dog ingen kommentarer til købet af familiens aktier for 3,5 milliarder kroner.

Det er heller ikke lykkedes at få svar fra Kirkbi på, hvad familien Kirk Kristiansen planlægger at bruge de mange penge på.