Regeringens akutjobpakke får masser af ansøgere. Så mange, at der ifølge en arbejdsmarkedsforsker slet ikke slås nok af de eftertragtede jobs op. DA maner til tålmodighed.

De danske arbejdsgivere begynder for alvor at kunne mærke de arbejdsløses desperation. Arbejdsgivere med opslåede akutjob får hundredvis af ansøgninger fra folk, der både er overkvalificerede eller bor meget langt væk. Det skriver Ugebrevet A4 tirsdag.

Akutjobbene er egentlig målrettet dagpengemodtagere, der opbruger eller er i risiko for at opbruge deres dagpengeret fra 2013. Der er sædvanlige løn- og arbejdsvilkår, og jobbene kan både være permanente og midlertidige.

Ifølge professor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Henning Jørgensen er det beklageligt, at de private virksomheder slet ikke opslår tilstrækkeligt med akutjob til at løfte deres del af den aftale, som Dansk Arbejdsgiverforening, DA, har indgået med regeringen, KL og Danske Regioner.

- Det har været en meget svag start og en lidt valen holdning fra DA i forhold til akutjobaftalen, siger Henning Jørgensen til Ugebrevet A4.

Helle Hallen i Varde kommune søgte en servicemedarbejder »til forefaldende arbejde i såvel køkken, cafeteria og på kontor«. Direktør Henning Mernø modtog 130 ansøgninger, hvoraf de hundrede var arbejdsløse, som var tæt på at falde ud af dagpengesystemet.

- Det er frygtelig mange mennesker, der gerne vil have sådan et job. Og da jeg læste ansøgningerne, gik det op for mig, at folk virkelig er desperate for at komme i job og bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet, siger Henning Mernø.

Direktør for Solo Rengøring i Fredericia, Paul Henrik Dyrvig, søgte en rengøringsassistent og fik på få dage godt 100 ansøgninger.

- Jeg fik ansøgninger helt fra København, og der var også ansøgere med lange uddannelser i bunken. Den desperation, som de arbejdsløse føler lige nu, slog mig virkelig, siger han.

En kortlægning af samtlige akutjob slået op på jobportalen Jobnet, som Analysefirmaet Kaas og Mulvad har foretaget for Ugebrevet A4, viser, at kun tre ud af ti akutjob er opslået af private virksomheder. Det første akutjob blev opslået den 4. november, og siden er 588 kommet til. Kun 179 af jobbene er ifølge Ugebrevet A4 opslået af private arbejdsgivere, mens 410 job er opslået af det offentlige.

Chefkonsulent i DA Jørgen Bang-Petersen mener, at DA har gjort sit bedste.

- Det kan godt være, at nogle har haft forventninger om, at jobbene ville komme hurtigere. Men vi har gjort alt det, der står i vores magt, og nu venter vi på resultaterne. Inden årsskiftet er der helt sikkert væsentligt flere akutjob i den private sektor, end det vi ser lige nu, siger Jørgen Bang-Petersen. Han påpeger, at mange store virksomheder ikke for alvor er kommet i gang endnu med at opslå akutjob. Men når de administrative løsninger er på plads på de store arbejdspladser, vil det ifølge Jørgen Bang-Petersen begynde at gå stærkt. Og så skal man holde sig for øje, at der ikke kunstigt skal oprettes særlige stillinger, men at det er i takt med, at virksomhederne får ledige stillinger, at akutjobbene slås op, siger han.