Det er diskrimination, når lavtuddannede ledige har ringere vilkår for genoptjening af dagpenge end ledige akademikere, siger flere eksperter.

Det er diskriminerende forskelsbehandling, når ledige, der kommer i arbejde via jobrotation, ikke genoptjener dagpenge, mens ledige akademikere gør, når de indgår i den lignende videnpilotordning. Det vurderer flere eksperter heriblandt arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet ifølge Jyllands-Posten.

Ifølge reglerne giver offentligt støttede ordninger ikke ret til genoptjening af dagpenge, hvilket håndhæves for jobrotation. Videnpilotordningen er dog undtaget fra reglerne, og derfor har ledige akademikere bedre vilkår end de ledige i jobrotation, der typisk bruges af ufaglærte eller lavt uddannede ledige, som vikarierer for fastansatte på efteruddannelse.

Både Enhedslisten og SF kræver ændringer af dagpengereformen i finansloven og har optjeningen af retten til dagpenge i jobrotation som et centralt krav.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (Ø), understreger, at ledige i jobrotation udfører et ordinært stykke arbejde.

»Det burde være hinsides al diskussion, at dette skal tælle med i genoptjeningen. Ellers er det en fuldstændig urimelig forskelsbehandling,« siger han til Jyllands-Posten.