En forsker er overrasket over, hvor stor forskel der er på ledige og beskæftigedes brug af vagtlægen. Den sociale position har betydning for helbredet, understreger lægernes formand.

Ledige bruger i gennemsnit vagtlægen dobbelt så meget som beskæftigede. Det viser en analyse fra KLs nyhedsbrev, Momentum. Tallene viser, at en ledig dansker i gennemsnit brugte vagtlægen 0,45 gange i 2012, mens de beskæftigede kun brugte vagtlægen 0,20 gange.

Morten Bondo Christensen, praktiserende læge og seniorforsker ved forskningsenheden for Almen Praksis på Aarhus Universitet, er overrasket over den store forskel.

»Man skulle jo umiddelbart forvente, at de ledige kunne tage imod dagtilbuddet ved den praktiserende læge, fordi de ikke skal have fri fra arbejde for at komme til læge,« siger han til Momentum.

Morten Bondo Christensen har alligevel et par bud på, hvorfor ledige benytter vagtlægeordningen mere end beskæftigede.

»En del af forklaringen skal sikkert findes i, at de generelt er mere syge, og deres behov for læge derfor også kan være mere akut end de andre gruppers. Samtidig er de ledige ofte dårligere stillet, når det gælder egenomsorg og ressourcer i omgangskredsen, som gør, at man måske vanskeligere kan finde råd og vejledning andre steder uden for arbejdstid end lige ved vagtlægen,« siger Morten Bondo Christensen.

Tallene kommer derimod ikke bag på Bruno Melgaard Jensen, som er formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

»Når man kører sygebesøg i Aarhus, er man jo meget sjældent på besøg ude i de store villaer i Risskov. Det hænger sammen med, at man mestrer sin sygdom bedre, hvis man har det bedre socialt, en bedre uddannelse, et arbejde og så videre. Samtidig har de ledige generelt en større sygdomsbyrde og ofte sværere ved at tackle sygdomsbekymringer,« siger han til Momentum.